avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine are dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine are dreptul la mostenire?

am o proprietate imobiliara pe numele meu ,cumparata in timpul casatoriei.
sotul meu are copii din o alta casatorie si doresc sa stiu daca in cazul in care decedeaza sotul,copii lui au drepturi asupra proprietatii .
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:07, 7 Septembrie 2009
Chiar daca bunul este pe numele dvs. este prezumat a fi bun comun.
Astfel incat sotul dvs. este coproprietar asupra acestui bun.
Copii sotului din alta casatorie pot veni la mostenirea tatalui lor si pot mosteni cota sa impreuna cu ceilalti copii -rezultati eventual din casatoria cu dvs.-
Chiar daca proprietatea este pe numele dvs. aceasta a fost achizitionata in timpul casatoriei , deci devine bun comun al sotilor. In cazul decesului sotului dvs. , copilul rezultat dintr o casatorie anterioara v a avea drept de mostenire.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Da ,faptul ca figurati doar dvs. in contractul de vanzare-cumparare al casei nu inseamna ca proprietatea va apartine in exclusivitate, sotului revenindu-i o cota egala, intrucat orice bun dobandit in timpul casatoariei devine bun comun al sotilor. Asa incat, in caz de deces al sotului, copiii acestuia il vor putea mosteni. Daca insa puteti dovedi, chiar in cazul unui eventual divort ca suma de bani necesara cumparariii mobilului v-a fost donata ,sau au o alta provenienta, lucrurile ar putea sta diferit. Deocamdata insa opereaza aceasta prezumtie conform careia casa face parte din comunitatea de bunuri devalmase ale sotilor.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Va raspund strict la intrebarea dvs .
In cazul decesului sotului dvs copiii sai (indiferent ca sunt din casatoria cu dvs sau din alta casatorie sau pur si simplu nu sunt din nici o casatorie) au dreptul la cotele prevazute de lege din masa succesorala si , implicit , din acest apartament~! (respectiv din jumatatea care i se cuvine sotului dvs ca si bun comun)
B-)
Bunul fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun chiar daca doar dv. apareti in cf ca proprietar.
In cazul decesului sotului dv., daca veti mai avea calitatea de soti la acea data, mostenitorii sotului vor fi: dv. in calitate de sotie supravietuitoare si copiii acestuia, indiferent ca sunt copii comuni sau nu.
Averea defunctului se va imparti astfel:
- 1/4 sotia supravietuitoare, adica 2/8;
- 3/4 copiii defunctului, fiind doi cota se va imparti la 2, adica fiecare va obtine 3/8 din averea succesorala lasata de defunct la data mortii sale.
Astfel, daca singurul bun din averea lasata de defunct este acest bun imobil,
sotia supravietuitoare va avea 10/16 din intregul imobil, iar fiii defunctului cate 3/16 fiecare. ;)

Alte discuții în legătură

Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi protejate bunurile dobindite inainte de casatorie ? LUMINITA21 LUMINITA21 Sunt casatorita de 3 ani si as dori sa aflu daca bunurile pe care le-am dobindit inainte de casatorie( nu am facut actul prenuptial) le pot proteja in cazul ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)