avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa de timbru

In situatia unui partaj judiciar intre doi fosti soti, valoarea taxei de timbru de 3% este interpretata diferit, in sensul ca unii sustin ca aceasta se aplica la intreaga masa partajabula , altii spun ca avand in vedere coproprietatea de 1/2 dintr-un imobil, taxa se plateste de cel ce initiaza partajul in cota detinuta de 1/2 din masa partajabila. Care este realitatea si articolul de lege care reglementeaza acest caz? E vorba doar de cum se interpreteaza acest lucru?
Cel mai recent răspuns: ContSters296710 , utilizator 10:33, 31 Ianuarie 2014
Avand in vedere ca fiecare dintre cei doi soti are o cota parte ideala asupra bunului, neindividualizata, bunul in intregul sau este supus operatiunii de partaj, si nu doar cota de 1/2. Taxa de timbru se datoreaza astfel la valoarea intregului bun

Ce s-ar intampla altfel daca reclamantul ar spune ca el are o cota de contributie de 5 % la dobandirea bunului, ar achita taxa de timbru doar la valoarea de 5% din bun?
Articoul 5 alin. (1) din aceeasi Ordonanta are urmatorul enunt: cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel: a) stabilirea bunurilor supuse impartelii – 3% din valoarea acestora; b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar; c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna – 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita; d) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita; e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive – 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor; f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.



Alin. (2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
Multumesc de raspuns, dar care este masa partajabila in situatia in care partile nu contesta contributia de 1/2 la masa partajabila ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare taxa de timbru partaj Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Pentru o valoare de 234 200 lei valoarea totală a bunurilor de partajat eu am calculat 3 % taxa de timbru cam 7000 lei. De la Judecătoria Focşani mi se ... (vezi toată discuția)
Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)
Buna ziua, in funcție de ce se plătește taxa de timbru? fac ... Mihaela Marusi Mihaela Marusi Buna ziua, In funcție de ce se plătește taxa de timbru? Fac un proces sa mi obțin moștenirea după decesul mamei? Și cât se plătește? Multumesc!!! (vezi toată discuția)