In situatia unui partaj judiciar intre doi fosti soti, valoarea taxei de timbru de 3% este interpretata diferit, in sensul ca unii sustin ca aceasta se aplica la intreaga masa partajabula , altii spun ca avand in vedere coproprietatea de 1/2 dintr-un imobil, taxa se plateste de cel ce initiaza partajul in cota detinuta de 1/2 din masa partajabila. Care este realitatea si articolul de lege care reglementeaza acest caz? E vorba doar de cum se interpreteaza acest lucru?
Avand in vedere ca fiecare dintre cei doi soti are o cota parte ideala asupra bunului, neindividualizata, bunul in intregul sau este supus operatiunii de partaj, si nu doar cota de 1/2. Taxa de timbru se datoreaza astfel la valoarea intregului bun
Ce s-ar intampla altfel daca reclamantul ar spune ca el are o cota de contributie de 5 % la dobandirea bunului, ar achita taxa de timbru doar la valoarea de 5% din bun?
Articoul 5 alin. (1) din aceeasi Ordonanta are urmatorul enunt: cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel: a) stabilirea bunurilor supuse impartelii – 3% din valoarea acestora; b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar; c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna – 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita; d) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita; e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive – 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor; f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
Alin. (2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.