avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare generala dupa/contra adunare generala?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare generala dupa/contra adunare generala?

Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii 230/2007, minim 20% dintre locatari au organizat, in luna ianuarie 2014, o adunare generala extraordinara in care s-a hotarat, din motive bine intemeiate (prejudiciu financiar major, dezinteres din partea membrilor comitetului executiv, etc), demiterea membrilor comitetului executiv, alegerea unui nou comitet si luarea unor masuri pentru recuperarea prejudiciului. Cei demisi nu vor sa accepte situatia creata, nu vor sa predea documentele, stampilele asociatiei noilor organe legal alese, etc si ameninta ca si ei vor organiza o adunare generala in care sa fie tot ei alesi in comitet, desigur cu sprijinul unor locatari care sant de partea lor. Care credeti ca este solutia legala juridica de impacare a partilor? Daca s-a convocat o adunare generala poate fi organizata o alta de catre alti locatari si adunarile generale sa se organizeze perpetuu pe principiul ”care pe care”?
Observatie: Minimul de 20% din totalul membrilor asociatiei poate convoca AG.
Am cateva intrebari:
1.Cum se calculeaza corect acest procent de 20%? Rezultatul se aproximeaza prin lipsa sau prin adaos, deoarece da cu virgula?
2. In totalul membrilor asociatiei sunt inclusi si proprietarii care nu au semnat acordul de asociere la infiintare , pe langa cei care au aderat ulterior infiintarii?
3.Ce relevanta are faptul ca la AG au participat membrii fostului comitet executiv?
Multumesc.
Calculul poate da cu virgula, dar daca este mai mare de 20% este corect.

In calcul se iau numai membrii asociatiei, nu toti proprietarii, daca aveti si proprietari care nu sunt membri ai asociatiei.
AG este a asociatiei, deci a membrilor ei.

Avea relevanta in masura in care ar fi trebuit sa dea niste raspunsuri la intrebarile participantilor.

Mai doresc o precizare: la totalul membrilor se iau in calcul si coproprietarii care nu au semnat acordul de asociere la infiintare alaturi de cei care au aderat ulterior la asociatie?
Ce intelegeti prin coproprietari?
Daca intr-un apartament sunt doi coproprietari, numai unul semneaza pentru 1 vot in numele ambilor si e luat in calcul in cei 20%.
Practic inseamna 20% din apartamentele ale caror proprietari sunt membri ai asociatiei, indiferent cati coproprietari sunt in acea familie.
1 familie = 1 vot.
Daca aveti 40 apartamente si numai 38 de membri ai asociatiei, ca sa puteti face AG extraordinara va trebuie 38 * 20% = 8 proprietari care sa semneze tabelul de convocare.

Daca intelegeti altceva prin coproprietari, explicati-ne.
Buna dimineataq, nu o luati in nume de rau dar poate nu am inteles bine in situatia in care intr-un ap. sant doi coproprietari si ambii membri ai asociatiei sa presupunem ca unul e membru fondator iar celalalt a devenit membru mai tarziu , nu sant luati in calcul amandoi in totalul membrilor proprietari ai asociatiei ?

Alte discuții în legătură

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Adunare generala adamar adamar dorim sa facem o sedinta la bloc, presedintele refuza, comitetul nu face nici un demers pt ca presedinta nu vrea, prima si singura sedinta din anul 2019 a fost ... (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)