avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Competente avocat stagiar
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Competente avocat stagiar

Nu stiu daca e corecta formularea din titlu, dar nu gasesc alta mai buna pentru a-mi exprima nedumerirea cu privire la confuzia din sistemul juridic in legatura cu aceste competente ale avocatului stagiar. Din cate inteleg, cutuma e ca nu are voie sa se prezinte in fata altor instante decat judecatoria, desi din Legea 51 nu rezulta acest lucru, ci doar ca nu poate pune concluzii. M-ar interesa daca s-a ajuns la o interpretare unitara la nivel de barouri, nu de secretare si de alte opinii neavizate pentru care alte instante sunt anatema pentru avocatul stagiar. Toate ca toate, dar cu parchetele ce au avut ? Macar ceva despre instante se mentioneaza in lege, dar nimic despre parchete. Concret, fiind de serviciu pe urmarire penala am fost sunata de parchetul de pe langa Curtea de Apel, care cand a auzit ca sunt avocat stagiar a spus ca "n-aveti voie" . Cu toate astea, acum cateva saptamani am fost in acelasi interes la DIICOT pentru o infractiune de competenta tribunalului, unde "a fost voie". Deci cum ramane?
O alta nelamurire: desi prin contractul de colaborare am dreptul de a avea clientela proprie, de la secretariatul baroului mi se refuza eliberarea unui contractier pe numele meu, ci doar pe al maestrului ca iar cica " n-am voie". Deci ca avocat stagiar nu ai voie sa inchei un contract de asistenta si reprezentare in nume propriu? Pai atunci de ce te mai numesti avocat si nu secretar al maestrului ?
Cel mai recent răspuns: AVMotec , utilizator 11:23, 23 Octombrie 2024
ai citit cap coada codul de procedura penala si "legea 51" asa cum o numesti?

1. poti sa asiguri asistenta juridica din oficiu ca si avocat stagiar la TOATE organele de urmarire penala si in fata instantelor la judecatorii si tribunalul militar.Singura interpretare care se poate da dispozitiilor e ca nu ai ce cauta in sala pledand intr-o cauza in afara de judecatorie.
2. cuvantul "contractier" nu exista in limba romana.
3.ca avocat stagiar nu ai voie sa inchei un contract de "asistenta si reprezentare" in nume propriu pana nu inveti sa scrii/vorbesti in limba romana si pana nu iti dai examenul de definitivat.de ce?pentru ca avocatul stagiar nu are voie sa incheie contracte de asistenta juridica in AFARA formei de exercitare a profesiei.Adica, mergi la maestrul tau si ii spui "nenea am o persoana pe care am prostit-o ca sunt un avocat competent" si el listeaza un contract de asistenta si acolo face mentiune ca tu vei fi avocatul persoanei respective.
4.avocat te numesti tu pe tine , titlul de AVOCAT se castiga intr-o viata de munca. exemplu mutatis mutantdis "chefii de la masterchef" ce se striga intre ei "chef" dar de fapt mici si ceafa de porc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
numantere a scris:

ai citit cap coada codul de procedura penala si \"legea 51\" asa cum o numesti?

1. poti sa asiguri asistenta juridica din oficiu ca si avocat stagiar la TOATE organele de urmarire penala si in fata instantelor la judecatorii si tribunalul militar.Singura interpretare care se poate da dispozitiilor e ca nu ai ce cauta in sala pledand intr-o cauza in afara de judecatorie.
2. cuvantul \"contractier\" nu exista in limba romana.
3.ca avocat stagiar nu ai voie sa inchei un contract de \"asistenta si reprezentare\" in nume propriu pana nu inveti sa scrii/vorbesti in limba romana si pana nu iti dai examenul de definitivat.de ce?pentru ca avocatul stagiar nu are voie sa incheie contracte de asistenta juridica in AFARA formei de exercitare a profesiei.Adica, mergi la maestrul tau si ii spui \"nenea am o persoana pe care am prostit-o ca sunt un avocat competent\" si el listeaza un contract de asistenta si acolo face mentiune ca tu vei fi avocatul persoanei respective.
4.avocat te numesti tu pe tine , titlul de AVOCAT se castiga intr-o viata de munca. exemplu mutatis mutantdis \"chefii de la masterchef\" ce se striga intre ei \"chef\" dar de fapt mici si ceafa de porc


La care cod va referiti? Pe cel nou nu l-am citit cap-coada, si nu cred ca nimeni, nici macar dvs., nu stie cap-coada tot ce se afla intr-o lege. Multumesc pentru raspuns, dar chiar era nevoie de o asemenea atitudine dispretuitoare ca si cum ati fi la ani lumina in afara galaxiei noastre? intrebare retorica, nu-i nevoie sa raspundeti.
1. Intre timp am mai studiat problema si se pare ca potrivit regulamentului baroului de care apartin, nu am voie sa reprezint nici la organele de urmarire penala, decat daca pricina e de competenta judecatoriei.
2.Nu-i nicio problema, il inventam, apar tot timpul cuvinte noi in limba atata timp cat exprima o necesitate.
3. Eu stiu sa vorbesc si sa scriu in limba romana, in afara de \"contractier\" ati observat alta presupusa greseala? Nu sunteti nici profesor de gramatica, nici vreun evaluator al competentei mele profesionale, doar un asa-zis avocat ingamfat care crede ca daca isi trateaza de sus clientii, respectiv colegii, acesta e un argument sa ceara un onorariu mai mare , fiindca asta ii e valoarea auto-proclamata. E plina piata de oameni ca dvs si pentru mine asemenea oameni nu valoreaza 2 parale chiar daca ar umbla imbracati in aur de sus pana jos.
4.Avocat chiar sunt si am obtinut titlul asta in urma unui examen pentru care am muncit, la fel ca dvs. Nu doar eu ma numesc asa, ci si baroul, iar experienta cat si cunostintele se acumuleaza pe parcurs.
In rest, multumesc pentru raspuns, nu si pentru ca mi-ati deranjat dispozitia si tensiunea .
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
Crisanca, utilizator
baroul de care apartineti NU va poate stabili competenta "materiala" ca sa zic asa. in schimb poate sa fie o intelegere intre barou si serviciul de asistenta judiciara prin care pe stagiari sa ii tina "din scurt" ca sa nu faca bani, sa nu mearga la cauze complexe pentru ca nu au cunostinte, sa nu "fure oficiile" avocatilor definitivi,etc. aceasta problema trebuie rezolvata la nivelul baroului.daca e barou din judet mai mic nu aveti nicio sansa.am colegi in baroul bistrita-nasaud si acolo stagiarii in anul 1 de stagiu nu au voie sa faca oficii.ca e bine sau rau, asta nu pot eu sa decid
Mai bine nu se putea !! Eu voiam sa atrag atentia asupra acelui ,,ca si avocat" .....Evitarea unei cacofonii nu se face prin ,,ca si" - in acest caz e preferabil a comite cacofonia. ( asa am gasit in DOOM 2 ). Si oricum, mai grav, e atunci cand folosesti ,,ca si" desi nu e nimic de evitat !!
Pledezi ,,CA avocat" - nu ,,ca si avocat" - pentru ca s-ar intelege ca exerciti profesia ,,ca si un avocat"...desi nu esti avocat !! De asemenea e preferabil sa spui ,,ca camionagiu" - asumandu-ti cacofonia, care e doar o forma nererecomandata, decat sa spui ,,ca si camionagiu" - in situatia in care spunem despre cineva ca avea calitate de caminonagiu. Intr-adevar, in mass-media, se aud perle de genul asta la inalti functionari publici, ,,CA si ministru".... ,,avand multa expertiza in domeniu" ( in loc de ,,experienta in domeniu"). Dar noi nu suntem ca ei... :)))
Referitor la legea 51/1995 - nu stiam ca se poate pleda la instanta ,,tribunal militar"....O carenta pe care o voi remedia, Va multumesc pentru informatiile expuse.
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2018
artdesigndealer, utilizator
REvin cu precizarea ca in Legea 51/1995 - se mentioneaza doar ,,judecatoria" , ca instanta la care avocatii stagiari pot pune concluzii. Nu am avut rabdarea sa ma uit prin tot Statutul...insa m-am uitat pe Tabele cu avocati stagiari - fiindca legea obliga mentionarea instantelor la care se pot pune concluzii - NU apare ,,tribunalul militar". Am verificat barourile Bucuresti si Iasi. LA Iasi nici macar nu se mentioneaza pe tablou, instantele la care avocatii stagiari pot pune concluzii, asa cum prevede legea.

Alte discuții în legătură

si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator? marinaL marinaL Buna! Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite. Imi poate spune cineva care e procedura ... (vezi toată discuția)
De ce stagiarii din baroul constitutional nu pot beneficia de acelasi avantaje ca cei din baroul traditional? cristian_ice77 cristian_ice77 de ce stagiari din baroul constitutional nu pot beneficia de acelasi avantaje ca cei din baroul traditional (vezi toată discuția)
Stagiatura Elena Anghelescu Elena Anghelescu As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995. O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce ... (vezi toată discuția)