avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Stagiatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Stagiatura

As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995.
O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce discutam "Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judecatorie si poate asista ori reprezenta partea la organele si institutiile prevazute la art. 3".

La baroul unde voi profesa incepand cu 1 ianuarie (se pare ca si instanta din acelasi judet are parerea asta) exista opinia cum ca stagiarul nici macar nu poate intra la Tribunal. Nu mai vorbesc de Curtea de Apel. Pur si simplu inteleg ca stagiarii nu sunt primiti la Tribunal. Iar daca vreunul din colegi ii vede profesand la Tribunal, exista sanse majore sa li se faca o sesizare la Barou.

In opinia mea, este total eronat. Din continutul articolului sus mentionat rezulta cu claritate: nu pot pune concluzii la Tribunal (de acord) dar pot asista si reprezenta partea la orice instanta. Mie mi se pare ca pot profesa la orice instanta cu mentiunea ca pun concluzii orale doar la judecatorie. Perfect de acord, la celelalte instante le voi depune in scris.

Voi ce parere aveti?
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
Elena Anghelescu, Avocat
Cel mai recent răspuns: Elena Anghelescu , Avocat 09:19, 31 Decembrie 2009
Identica cu a dvs. cu mentiunea ca daca partea adversa nu ridica exceptia, uneori instantele accepta si concluzii de la stagiari. Caz din proprie experienta la un Tribunal Judetean.
Multumesc pentru raspuns.
Sper din suflet sa nu am problema asta practic si sa fie doar un zvon ceea ce am auzit.
Parerea e aceeasi la toata lumea?
depinde cum interpretezi cuvantul concluzii :D , cand iti este acordat cuvantul pe probe, in sustinerea unei exceptii, motivarea unei cererii fie ea si de amanare, pui oare concluzii ?!:D
Daca interpretarea ar fi asa restrictiva cum spui tu, atunci ce rost ar mai avea mentiunea ca stagiarul poate reprezenta/asista partea la orice instanta? Ce ar mai inseamna asta atunci? Ma duc sa stau langa client sa-l tin la manuta :) (daca nicio cerere de amanare n-as putea motiva)?

In ceea ce priveste sustinerea unei exceptii....hmmm, aici am dubii si eu. Aici da, cred se incadreaza in notiunea de "concluzii".

Sa mai auzim si alte pareri.
pai... in fata TB CAB ICCJ dar la ... arhiva/registratura sectiilor de judecata , nu si in fata instantei de judecata, la Parchete si sectiile de politie treaba sta altfel in sensul ca poti merge linistit, in fine textul legal se refera la interdictia in faza judecatii, in realitate... poti merge linistita in sala de judecata in substituirea unui avocat definitiv cu drept de concluzii, insa ...... de regula, se gasesc destui avocati care sa invoce in fata instantei faptul ca nu ai dreptul de a pune concluzii mai ales la ICCJ unde de regula instanta din oficiu se sesizeaza dat fiind si faptul ca ..... te tradeaza aspectul fizic tinerel ori pledoaria nesigura :D

Alte discuții în legătură

Refuzul clientului la avocat. client care nu doreste substituirea avocatului in fata instantei penale.refuzul clientului CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei "avocatul" asociatiei ? mireaion mireaion Presedintele asociatiei de proprietari poate fi reprezentant legal intr-un proces (sa puna intrebari martorilor) ?. Daca da, e nevoie sa se indeplineasca ceva ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar, cereri tribunal si curte de apel anamaria2014 anamaria2014 Potrivit legii si statutului profesiei de avocat, stagiarul nu poate pune concluzii decat la judecatorie. Dar intrebarea mea este daca stagiarul poate formula ... (vezi toată discuția)