As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995.
O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce discutam "Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judecatorie si poate asista ori reprezenta partea la organele si institutiile prevazute la art. 3".
La baroul unde voi profesa incepand cu 1 ianuarie (se pare ca si instanta din acelasi judet are parerea asta) exista opinia cum ca stagiarul nici macar nu poate intra la Tribunal. Nu mai vorbesc de Curtea de Apel. Pur si simplu inteleg ca stagiarii nu sunt primiti la Tribunal. Iar daca vreunul din colegi ii vede profesand la Tribunal, exista sanse majore sa li se faca o sesizare la Barou.
In opinia mea, este total eronat. Din continutul articolului sus mentionat rezulta cu claritate: nu pot pune concluzii la Tribunal (de acord) dar pot asista si reprezenta partea la orice instanta. Mie mi se pare ca pot profesa la orice instanta cu mentiunea ca pun concluzii orale doar la judecatorie. Perfect de acord, la celelalte instante le voi depune in scris.
Identica cu a dvs. cu mentiunea ca daca partea adversa nu ridica exceptia, uneori instantele accepta si concluzii de la stagiari. Caz din proprie experienta la un Tribunal Judetean.
depinde cum interpretezi cuvantul concluzii :D , cand iti este acordat cuvantul pe probe, in sustinerea unei exceptii, motivarea unei cererii fie ea si de amanare, pui oare concluzii ?!:D
Daca interpretarea ar fi asa restrictiva cum spui tu, atunci ce rost ar mai avea mentiunea ca stagiarul poate reprezenta/asista partea la orice instanta? Ce ar mai inseamna asta atunci? Ma duc sa stau langa client sa-l tin la manuta :) (daca nicio cerere de amanare n-as putea motiva)?
In ceea ce priveste sustinerea unei exceptii....hmmm, aici am dubii si eu. Aici da, cred se incadreaza in notiunea de "concluzii".
pai... in fata TB CAB ICCJ dar la ... arhiva/registratura sectiilor de judecata , nu si in fata instantei de judecata, la Parchete si sectiile de politie treaba sta altfel in sensul ca poti merge linistit, in fine textul legal se refera la interdictia in faza judecatii, in realitate... poti merge linistita in sala de judecata in substituirea unui avocat definitiv cu drept de concluzii, insa ...... de regula, se gasesc destui avocati care sa invoce in fata instantei faptul ca nu ai dreptul de a pune concluzii mai ales la ICCJ unde de regula instanta din oficiu se sesizeaza dat fiind si faptul ca ..... te tradeaza aspectul fizic tinerel ori pledoaria nesigura :D