avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuzul clientului la avocat. Client care nu doreste ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuzul clientului la avocat. Client care nu doreste substituirea avocatului in fata instantei penale.Refuzul clientului

Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la aparare?
Instantele penale vor ca avocatul care nu se poate prezenta sa isi asigure substituirea.In acelasi sens ar cam fi si legea.

Pe scurt, instanta a fixat un termen de judecata la care avocatul ales angajat nu se poate prezenta intrucat este plecat din tara.
Avocatul isi va asigura substituirea, dar clientul inculpat nu accepta avocatul care il substituie.

In mod normal, alegerea avocatului se face intuituu personae si atata timp cat nimeni nu este arestat o noua amanare din acest motiv as considera-o intemeiata.

Instanta poate aplica si amenzi de 5000 lei in acest caz...
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:22, 9 Octombrie 2011
Din punctul meu de vedere in conditiile in care clientul nu este de acord ca avocatul ales sa fie substituit ,instanta trebuie sa respecte vointa partilor.Eu am avut o speta asemanatoare cand profitand de adeverinta medicala depusa de mine ,instanta a dispus numirea unui avocat din oficiu noi fiind in recurs.Am reusit sa casez hotararea in cauza.In legatura cu amenda mi se pare aberant ,este o suma mare si poate colegul nostru chiar nu s-a putut prezenta ,astfel incat amanarea se impunea.Vedeti ar trebui ca avocati sa ia o alta atitudine fata de aceste masuri abuzive.Sunt zile cand ai dosare la 3-4 instante,este clar ca poti sa nu ajungi la una din ele.Cum pot eu sa-i cer stagiarului meu sa ma substituie intr-un dosar cand el este la inceput de cariera sau sa rog un coleg care nu are timp sa ma asculte doua ore cat dureaza prezentarea spetei ,a probatoriului administrat ,a argumentelor pro si contra. sa ma substituie Impotriva acestor dispozitii de ce nu se invoca neconstitutionalitatea,suntem efectiv la bunul plac al instantei.
In noul Cod de procedura penala [3], respectiv in art. 91 alin. (2), se arata ca daca avocatul lipseste si nu isi asigura substituirea, organele judiciare dispun inlocuirea lui. In acelasi act normativ, la art. 283 alin. (3), se sanctioneaza cu amenda judiciara (intre 500 si 5.000 lei) fapta avocatului de a lipsi nejustificat ori de a refuza sa acorde asistenta juridica. La fel procedeaza si noul Cod de procedura civila [4], in art. 182 alin. (1) pct. 2 lit. c, care sanctioneaza judiciar, cu amenda de la 50 la 700 lei, neprezentarea avocatului, care nu si-a asigurat substituirea sa de catre un alt avocat, a reprezentantului sau a celui care asista partea, ori nerespectarea de catre acestia a indatoririlor stabilite de lege sau de catre instanta, daca in acest mod s-a cauzat amanarea judecarii procesului.

Cu stima daca am inteles bine intrebarea....:sorry:
In cazul dat se pot da dovezi certe instantei ca avocatul nu se poate prezenta intrucat are avion in acea zi.
Partea interesanta ar fi aceea ca ar primi un avocat care l-a asistat anterior si pe care in mod sigur nu l-ar mai vrea inculpatul.
Temerea mea este sa nu se iste scandal in instanta in conditiile in care clientul inculpat s-ar putea enerva daca instanta nu ar amana cauza si ar proceda la judecarea sa.

Pe de alta parte, s-ar deschide si calea unui recurs pentru incalcarea dreptului la aparare in cazul in care inculpatul nu ar fi de acord cu aparatorul care il substituie pe aparatorul angajat.
In mod normal, ICCJ ar trebui sa admita recursul si sa trimita cauza spre rejudecare instantei de apel...mai ales ca este vorba si de un apel al parchetului...

Nu am gasit deloc practica judiciara in acest sens, dar in mod firesc ICCJ ar trebui sa caseze hotararea instantei de apel si sa trimita spre rejudecare cauza in conditiile in care s-ar admite recursul parchetului.
Daca instanta de apel ar proceda la judecarea cauzei si ar respinge rescursul parchetului nu ar fi niciun motiv serios de admitere a recursului inculpatului.

Nu am gasit practica judiciara nici in cazul in care avocatul angajat isi asigura substituirea dar inculpatul nu accepta alt avocat, in conditiile in care avocatul ales se va prezenta ulterior la urmatorul la termen de judecata si indica in mod expres acest lucru.

Ar mai fi si varianta de a se solicita de inculpat o preschimbare a termenului de judecata pentru motivul ca avocatul ales se afla in imposibilitate de prezentare, dar poate genera alte probleme daca instanta va respinge cererea de preschimbare.
Adica procesul va incepe nu tocmai in conditii bune...daca se va respinge o cerere de preschimbare a termenului...
Sa stiti ca am citit de curand o speta CEDO in care la un moment dat se specifica de absenta avocatului ales si inlocuirea acestuia cu unul din oficiu si mi-a ramas in minte urmatorul lucru: Curtea critica faptul ca cele 10-20 de minute cat a avut la dispozitie un avocat din oficu sa studieze dosarul nu este suficient si de aceea s-a retinut incalcarea dreptului la aparare.
Am sa incerc sa caut speta aceea.
Va multumesc.Si eu imi aduc aminte de acea hotarare CEDO si ar fi util sa o mentionati.

In acest caz, este vorba insa de un alt avocat ales care il substituie pe avocatul ales de clientul inculpat.Avocatul ales ii poate pune la dispozitie intreaga aparare, dar toata problema se rezuma la apararea orala in fata instantei de judecata, la modul in care se va descurca acesta in concret in functie de ceea ce se poate intampla in instanta in raport de N elemente.
Adica inculpatul va beneficia de o aparare facuta de avocatul care nu se poate prezenta si pe care o va sustine avocatul care asigura substituirea.
Temerea inculpatului ar putea fi aceea ca avocatul care substituie ar putea fi oprit de instanta si in caz de probleme s-ar putea sa nu poata sa raspunda la problemele concrete ridicate de instanta pe loc in sedinta publica.
Avocatul respectiv a mai avut probleme de acelasi fel si anterior in fata aceleiasi Curti ( nu in fata aceluiasi complet) si din acest motiv pot aparea tot felul de probleme...

Pe de alta parte, problema aceasta este precum interpretarea unui rol si acesta ar putea fi motivul principal pentru care sa nu se doreasca alt avocat.Interpretarea orala in fata instantei este vitala in cazul unui proces penal.
In procesele civile sunt multe norme de drept si oralitatea are un rol mai redus, in timp ce in procesele penale oralitatea conteaza enorm pentru ca apararile se pot adapta si la situatia concreta existenta in fata instantei de judecata, avocatul putand analiza pe loc situatia creata si sa isi modifice pledoaria chiar instantaneu.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Delegatia de substituire, drept de reprezentare Micaly Micaly Buna ziua Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil: Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din ... (vezi toată discuția)
Caz de nulitate? cezar99 cezar99 este legal ca la un proces penal inculpatul sa aiba pe langa avocat din oficiu si avocat ales?as dori cateva detalii de la un cunoscator (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)