Art. 171 Cpp- Asistenta invinuitului sau a inculpatului
Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator, in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept.
Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ, cand este retinut sau arestat chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale sau obligarea la tratament medical chiar in alta cauza ori cand organul de urmarire penala sau instanta apreciaza ca invinuitul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales nu se prezinta nejustificat la data stabilita pentru efectuarea unui act de urmarire penala sau la termenul de judecata fixat si nici nu asigura substituirea, pleaca sau refuza sa efectueze apararea, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordandu-i timpul necesar pentru pregatirea apararii. In cursul judecatii, dupa inceperea dezbaterilor, cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales lipseste, nejustificat, la termenul de judecata si nu asigura substituirea, instanta ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordand un termen de minimum 3 zile pentru pregatirea apararii.
Delegatia aparatorului desemnat din oficiu inceteaza la prezentarea aparatorului ales.
Daca la judecarea cauzei aparatorul lipseste si nu poate fi inlocuit in conditiile alin. 4^1, cauza se amana
In speta, in instanta nu ati fost citat pentru ca ati fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 198 Cod penal (act sexual cu un minor) cand era obligatorie asistenta juridica a dv. in calitate de inculpat, ci a fost vorba de o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale sau de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale dispuse fata de dv., situatie prevazuta de art. 278 ind. 1 C.pr.pen. procedura in care, atat petentul care face plangerea cat si cel fata de care s-a luat una din masurile aratate mai sus, sunt citati sa se prezinte in fata instantei. Prezenta acestora nu este obligatorie iar lipsa lor nu impiedica solutionarea plangerii. In aceasta procedura, asistenta juridica nu este obligatorie pentru cel care nu are nicio calitate in cauza (respectiv nu este nici invinuit, nici inculpat).
Nu vi s-a incalcat in niciun mod dreptul la aparare.
Nu aveti nicio sansa de a castiga in eventualitatea depunerii unei cereri de recurs impotriva hotararii de respingere a plangerii. In primul rand nu aveti interes, deoarece respingerea plangerii va este favorabila.
Daca pentru aceasta infractiune grava ati primit doar o amenda administrativa, ati scapat usor. Probabil ca, daca aveati avocat nu ati fi primit-o nici pe aceasta. Nu stiu... Oricum, amenda administrativa nu se inscrie in cazier.
Daca prietenul avocat v-a spus ca trebuia sa aveti un avocat din oficiu in instanta, s-a inselat. Sa citeasca prevederile art. 278 ind. 1 C.pr.pen., precum si prevederile art. 171 alin. 2, 3 si 4 C.pr.pen. ;)