avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... de ce sunt citat ca martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

de ce sunt citat ca martor

am primt o citatie care spune ca eu sunt martor intr-un proces de fond in care acuzatul este un amic de-al meu.
"in calitate de martor, in proces cu ....(inculpatu) in calitate de inculpat pentru fond - furtul calificat (art.209 C.p.)"
aceasta citatie mai imi spune ca.. "in cazurile prevazute la Art. 171 aln.2 si 3 C.P.P apararea este obligatorie iar in cazul in care nu isi alege un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un aparator din oficiu. In vederea exercitarii dreptului la aparare, partea citata poate sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei." ...
am uitat sa mentionez ... imi e adresata mie dar mi-au gresit putin numele. e valabila?

eu merg degeaba ca martor pentru ca nu stiu nimik despre fapta inculpatului, dar totusi sunt chemat pentru ca cineva din anturajul inculpatului a inteles ca eu stiu. am fost si eu cercetat pentru furtul acela desi nu am primt o dispozitie de incepre a urmaririi penale sau cum se numeste am fost chemat la interogatorii .. am dat o singura declaratie in care spuneam de unde il cunosc pe inculpat si ce legaturi am cu el si ca nu stiu nimik despre furtul in cauza.. dupa care am fost pus sa dau mai multe declaratii dar nu am scris altceva decat "declar sustin si semnez cele declarate anterior "
de ce eu ca martor am nevoie de aparare??
si ca sa ma cheme ca martor nu ar trebui sa aibe vreo dovada ca eu am cunostiinta de faptele pentru care ma cheama pe mine martor???

ce pot ei sa imi faca... ??
si mai vreau sa stiu daca pot sa ii dau eu in judecata pe politistii care au anchetat cazul prietenului meu. pentru ca eu chiar nu am nici o legatura cu faptele lui.

Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 09:55, 19 Februarie 2009
1. Ca martor, nu aveti nevoie de aparator.
2. Ati dat deja declaratii pe parcursul cercetarii si urmaririi penale. Aceasta este procedura: va asculta si instanta, in fata careia veti spune ca va mentineti cele declarate anterior. Puteti, de asemenea, sa spuneti instantei ca nu sunteti obligat sa declarati nimic si ca intelegeti sa va exercitati acest drept (desi numai instantele militare au habar de aceasta).
3. Ce pot sa va faca? Sa va citeze cu mandat de aducere si/sau sa va aplice o amenda judiciara de la 250 lei la 5.000 lei (am Codul de procedura penala actualizat la 2007, asa ca amenda ar putea fi mai mare).
4. Potrivit art. 21 din Consititutia Romaniei, accesul la justitie este liber. Dar care ar fi obiectul litigiului intre dvs. si politisti?
pai obiectul litigiului ar putea fi hartuire sau altceva pentru ca desi eu le-am spus ca nu stiu nimik si am scris si semnat in sensul asta ei tot insista si fac presiuni asupra mea sa imi schimb declaratia si presiuni cu amenintari "daca vreau sa imi fie bine sa schimb declaratiea" .. si ma implica intrun proces de furt.. .. as putea sa imi pierd jobul etc etc..

voiam sa va ma intreb daca stiti ce prevede Art. 171 aln.2 si 3 C.P.P despre care e vorba in citatia mea.

va multumesc pentru raspuns
ART. 171
Asistenţa învinuitului sau a inculpatului
(1) Învinuitul sau inculpatul are dreptul să fie asistat de apărător, în tot cursul urmăririi penale şi al judecăţii, iar organele judiciare sunt obligate să-i aducă la cunoştinţă acest drept.
(2) Asistenţa juridică este obligatorie când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este reţinut sau arestat chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale sau obligarea la tratament medical chiar în altă cauză ori când organul de urmărire penală sau instanţa apreciază că învinuitul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
(3) În cursul judecăţii, asistenţa juridică este obligatorie şi în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

(4) Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă învinuitul sau inculpatul nu şi-a ales un apărător, se iau măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.
(4^1) Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales nu se prezintă nejustificat la data stabilită pentru efectuarea unui act de urmărire penală sau la termenul de judecată fixat şi nici nu asigură substituirea, pleacă sau refuză să efectueze apărarea, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordându-i timpul necesar pentru pregătirea apărării. În cursul judecăţii, după începerea dezbaterilor, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales lipseşte, nejustificat, la termenul de judecată şi nu asigură substituirea, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordând un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării.
(5) Delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.
(6) Dacă la judecarea cauzei apărătorul lipseşte şi nu poate fi înlocuit în condiţiile alin. 4^1, cauza se amână.

Citatia nu este personalizata la cazul dumneavoastra , ci este un model tip care se foloseste. Prevederile art 171 alin 2 si 3 CPPfac referire la persoana inculpatului.
va multumesc
avem impresia ca eu ca martor aveam nevoie de aparator...
dar... pe citatie imi este gresit numele .... cu o litera e valabila acea citatie?????
Adresa si celelalte date de identificare sunt corecte? In acest caz citatia este valabila.
Este posibil sa fie o greseala de tehnoredactare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale dia22 dia22 Buna ziua Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre ... (vezi toată discuția)