1. Ca martor, nu aveti nevoie de aparator.
2. Ati dat deja declaratii pe parcursul cercetarii si urmaririi penale. Aceasta este procedura: va asculta si instanta, in fata careia veti spune ca va mentineti cele declarate anterior. Puteti, de asemenea, sa spuneti instantei ca nu sunteti obligat sa declarati nimic si ca intelegeti sa va exercitati acest drept (desi numai instantele militare au habar de aceasta).
3. Ce pot sa va faca? Sa va citeze cu mandat de aducere si/sau sa va aplice o amenda judiciara de la 250 lei la 5.000 lei (am Codul de procedura penala actualizat la 2007, asa ca amenda ar putea fi mai mare).
4. Potrivit art. 21 din Consititutia Romaniei, accesul la justitie este liber. Dar care ar fi obiectul litigiului intre dvs. si politisti?
ART. 171
Asistenţa învinuitului sau a inculpatului
(1) Învinuitul sau inculpatul are dreptul să fie asistat de apărător, în tot cursul urmăririi penale şi al judecăţii, iar organele judiciare sunt obligate să-i aducă la cunoştinţă acest drept.
(2) Asistenţa juridică este obligatorie când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este reţinut sau arestat chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale sau obligarea la tratament medical chiar în altă cauză ori când organul de urmărire penală sau instanţa apreciază că învinuitul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
(3) În cursul judecăţii, asistenţa juridică este obligatorie şi în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.
(4) Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă învinuitul sau inculpatul nu şi-a ales un apărător, se iau măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.
(4^1) Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales nu se prezintă nejustificat la data stabilită pentru efectuarea unui act de urmărire penală sau la termenul de judecată fixat şi nici nu asigură substituirea, pleacă sau refuză să efectueze apărarea, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordându-i timpul necesar pentru pregătirea apărării. În cursul judecăţii, după începerea dezbaterilor, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales lipseşte, nejustificat, la termenul de judecată şi nu asigură substituirea, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordând un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării.
(5) Delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.
(6) Dacă la judecarea cauzei apărătorul lipseşte şi nu poate fi înlocuit în condiţiile alin. 4^1, cauza se amână.
Citatia nu este personalizata la cazul dumneavoastra , ci este un model tip care se foloseste. Prevederile art 171 alin 2 si 3 CPPfac referire la persoana inculpatului.