avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale

Buna ziua

Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie
pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre fostul meu prieten?

Intai se iau declaratiile tuturor martorilor mentionati de mama mea in plangerea initiala?

Exista un termen maxim in care trebuie stranse toate declaratiile suspectilor?

Prima faza este cea de cercetare penala, apoi se porneste urmarirea penala dupa ce dosarul este citit si aprobat de un procuror?

Sau martorii si suspectii nu pot fi citati decat cu acceptul unui procuror?

Ce se intampla daca martorii sau posibill suspecti nu vor sa dea declaratie, inseamna ca se sustrag cercetarii penale si pot fi pedepsiti de lege?

Unde as putea sa citesc pentru ca sa inteleg mai bine aceste lucruri?

Va multumesc
Diana
Cel mai recent răspuns: dia22 , utilizator 17:09, 4 Februarie 2013
Ar trebui sa cititi Codul de procedura penala dar nu veti gasi toate raspunsurile acolo.

Discutiile pot fi foarte lungi si controversate referitoar la audierea sau neaudierea martorilor.

Daca se va depune o plangere penala se vor face cercetari de politie.

Degeaba veti cunoaste anumite lucruri din domeniul juridic intrucat politistii va pot ignora.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Foarte multe intrebari puse, dar o sa incerc a va raspunde la ele.

Organele de cercetare si procurorul sunt cei care efectueaza urmarirea penala in scopul identificarii autorului faptei, strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunii sau inexistenta ei, cat si stabilirea raspunderii pentru fapta comisa.
Tot ei hotarasc daca este cazul ca sa dispuna trimiterea in judecata.

Solutionarea unei cauze penale nu se poate face fara ascultarea persoanelor direct implicate cat si ale celor care care au cunostinta de fapte, in calitate de martori.
Nu exista un "calendar" al audierilor, in sensul azi este obligatoriu sa audiem 2 martori si maine 1 si nici termen imperativ in care aceasta activitate trebuie sa se incadreze.

Daca sunt suficiente probe in sprijinul inceperii urmaririi penale, politia incepe urmarirea penala, urmand ca in conformitate cu art.220 si 228 cod.proc.pen, procurorul sa confirme sau infirme printr-o rezolutie, aceasta.

Pe parcursul cercetarii procurorul poate da indicatii de indrumare pentru politist conform:

Art. 219 -Dispoziţii date de procuror
Procurorul poate să dea dispoziţii cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală. În cazul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare, organele ierarhic superioare ale acestora nu pot să le dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.
Dispoziţiile date de procuror sunt obligatorii pentru organul de cercetare penală, precum şi pentru alte organe ce au atribuţii prevăzute de lege în constatarea infracţiunilor.
În cazul neîndeplinirii sau al îndeplinirii în mod defectuos, de către organul de cercetare penală, a dispoziţiilor date de procuror, acesta va sesiza conducătorul organului de cercetare penală, care are obligaţia ca în termen de 3 zile de la sesizare să comunice procurorului măsurile dispuse.

In privinta martorilor avem Art. 65 -Sarcina administrării probelor cod proc.pen.
Sarcina administrării probelor în procesul penal revine organului de urmărire penală şi instanţei de judecată.
La cererea organului de urmărire penală ori a instanţei de judecată, orice persoană care cunoaşte vreo probă sau deţine vreun mijloc de probă este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze.

Art. 83 - Obligatia de prezentare
Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei.

Ca sa aveti o imagine de ansamblu asupra procedurilor, aveti la indemana Codul de Procedura Penala.

Atata vreme, cat nu vi-a dat foc la masina nu se prea baga politia. S-au luat amprente,etc?
deci legat de martori, in lege scrie doar ca sunt "obligati" insa nu este specificat altceva legat de asta?

asta inseamna ca isi vor lua zile libere de la servici, si vor sustine neconditionat si vor spune in fata instantei ceea ce au vazut,
doar acei martori care in acelasi timp sunt si prieteni foarte apropiati de-o viata?

altfel de martori - nu vor face niciun efort pentru ca nu este nici un beneficiu pentru ei, si nici nu exista vreo pedeapsa daca nu vin sa depuna marturie, corect? :(
Cred ca este mai bine ca martorii sa dea curs citatiei, pentru ca altfel vine organul de cercetare si ii ia pe fiecare de acasa. De ce sa isi creeze aceasta imagine, vis-a-vis de vecinii din bloc?

Art. 183 - Mandatul de aducere
O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, întocmit potrivit dispoziţiilor art. 176, dacă fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară.
Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură.
Persoanele aduse cu mandat, potrivit alin. 1 şi 2, nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât timpul strict necesar pentru audierea lor, în afară de cazul când s-a dispus reţinerea ori arestarea preventivă a acestora

Alte discuții în legătură

Viciu de procedura mariuscarabus mariuscarabus buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate ma aflam in masina personala,garata pe trotuar cu toate cele 4 roti.dupa un timp a venit un agent ... (vezi toată discuția)
De ce sunt citat ca martor TeddyDe TeddyDe am primt o citatie care spune ca eu sunt martor intr-un proces de fond in care acuzatul este un amic de-al meu. \"in calitate de martor, in proces cu ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)