avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale

Buna ziua

Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie
pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre fostul meu prieten?

Intai se iau declaratiile tuturor martorilor mentionati de mama mea in plangerea initiala?

Exista un termen maxim in care trebuie stranse toate declaratiile suspectilor?

Prima faza este cea de cercetare penala, apoi se porneste urmarirea penala dupa ce dosarul este citit si aprobat de un procuror?

Sau martorii si suspectii nu pot fi citati decat cu acceptul unui procuror?

Ce se intampla daca martorii sau posibill suspecti nu vor sa dea declaratie, inseamna ca se sustrag cercetarii penale si pot fi pedepsiti de lege?

Unde as putea sa citesc pentru ca sa inteleg mai bine aceste lucruri?

Va multumesc
Diana
Cel mai recent răspuns: dia22 , utilizator 17:09, 4 Februarie 2013
care sunt regulile pentru o citatie valida?

poate sa se dea citatie cu 2 zile inainte de audiere?

poate fi fortata audierea oricum, si fara un avocat aparator?
Raspunsurile la intrebarile dvs. sunt cuprinse in articolele de mai jos:

C.P.P Art. 176 - Conţinutul citaţiei
Citaţia este individuală şi trebuie să cuprindă următoarele menţiuni:
a) denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;
b) numele, prenumele celui citat, calitatea în care este citat şi indicarea obiectului cauzei;
c) adresa celui citat, care trebuie să cuprindă în oraşe şi municipii: localitatea, judeţul, strada, numărul şi apartamentul unde locuieşte, iar în comune: judeţul, comuna şi satul.
În citaţie se menţionează, când este cazul, orice alte date necesare pentru stabilirea adresei celui citat;
d) ora, ziua, luna şi anul, locul de înfăţişare, precum şi invitarea celui citat să se prezinte la data şi locul indicate, cu arătarea consecinţelor legale în caz de neprezentare.
e) că partea citată are dreptul la un apărător cu care să se prezinte la termenul fixat;
f) că potrivit art. 171 alin. 2 şi 3 apărarea este obligatorie, iar în cazul în care partea nu îşi alege un apărător, cu care să se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un apărător din oficiu;
g) că partea citată poate, în vederea exercitării dreptului la apărare, să consulte dosarul aflat la arhiva instanţei.
Citaţia se semnează de cel care o emite.

Art. 171 - Asistenţa învinuitului sau a inculpatului
Învinuitul sau inculpatul are dreptul să fie asistat de apărător în tot cursul urmăririi penale şi al judecăţii, iar organele judiciare sunt obligate să-i aducă la cunoştinţă acest drept.
Asistenţa juridică este obligatorie când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este reţinut sau arestat chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale sau obligarea la tratament medical chiar în altă cauză ori când organul de urmărire penală sau instanţa apreciază că învinuitul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
În cursul judecăţii, asistenţa juridică este obligatorie şi în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.
Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă învinuitul sau inculpatul nu şi-a ales un apărător, se iau măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.
Când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales nu se prezintă nejustificat la data stabilită pentru efectuarea unui act de urmărire penală sau la termenul de judecată fixat şi nici nu asigură substituirea, pleacă sau refuză să efectueze apărarea, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordându-i timpul necesar pentru pregătirea apărării. În cursul judecăţii, după începerea dezbaterilor, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă apărătorul ales lipseşte, nejustificat, la termenul de judecată şi nu asigură substituirea, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască, acordând un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării.
Delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.
Dacă la judecarea cauzei apărătorul lipseşte şi nu poate fi înlocuit în condiţiile alin. 41, cauza se amână.

deci nu exista un minim de zile necesar, intre citatie si data fixata pentru audiere ?

nu este necesara sa se faca citarea cu minim 15 zile inainte sau asa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viciu de procedura mariuscarabus mariuscarabus buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate ma aflam in masina personala,garata pe trotuar cu toate cele 4 roti.dupa un timp a venit un agent ... (vezi toată discuția)
De ce sunt citat ca martor TeddyDe TeddyDe am primt o citatie care spune ca eu sunt martor intr-un proces de fond in care acuzatul este un amic de-al meu. \"in calitate de martor, in proces cu ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)