Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la aparare?
Instantele penale vor ca avocatul care nu se poate prezenta sa isi asigure substituirea.In acelasi sens ar cam fi si legea.
Pe scurt, instanta a fixat un termen de judecata la care avocatul ales angajat nu se poate prezenta intrucat este plecat din tara.
Avocatul isi va asigura substituirea, dar clientul inculpat nu accepta avocatul care il substituie.
In mod normal, alegerea avocatului se face intuituu personae si atata timp cat nimeni nu este arestat o noua amanare din acest motiv as considera-o intemeiata.
Instanta poate aplica si amenzi de 5000 lei in acest caz...
Ce parere aveti?
Am inteles situatia, insa dupa parerea mea ar fi putut fi rezolvata anterior sedintei, in sensul ca avocatul ales putea sa-si anunte clientul ca va fi substituit de un altul, iar inculpatul putea sa refuze pe loc, nefiind necesar sa refuze in fata instantei.
Spun asta pt ca ma gandesc ca plecarea avocatului in strainatate nu s-a facut de pe-o zi pe alta, avand si timp pt a-si gasi inlocuitor.
S-a amanat cauza aiurea...din motive datorate instantei de judecata...si avocatul era in alta parte (dupa ce a asteptat 3 ore la instanta)...urmand sa revina daca nu se va amana cauza...ceea ce nu parea posibil sa se intample desi avocatul se gandea cum s-ar putea amana...si daca ar fi bine...
Chiar vorbise cu ceilalti avocati care nu s-ar fi suparat daca s-ar fi amanat cauza...desi nimic nu arata ca s-ar intampla asa ceva.
Avocatul nu a fost in sala si nimeni nu a putut spune nimic intrucat instanta nu a lasat pe nimeni sa vorbeasca.
Avocatul a lasat delegatia la client pentru a se depune personal de acesta si sa se lase cauza mai la urma...daca se vroia a se judeca in acea zi...insa clientul inculpat nu a mai depus delegatia.
Asadar, avocatul inculpatului nu avea delegatia la dosar si nu o are depusa nici astazi...dar fiind angajat va trebui sa o depuna...