avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Articolul 320
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Articolul 320

Buna seara, daca o persoana a fost condamnata conform articolului 208/209 beneficiind de articolul 320/1, conform noului cod de procedura penala i se mai micsoreaza pedeapsa? sau poate intra in comisie mai devreme?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:19, 2 Februarie 2014
Depinde de mai multe lucruri.
Nu se poate da un raspuns decat dupa ce se apreciaza in concret cazul dvs.
Aceasta inseamna ca avocatul sa mearga la dosarul cauzei pentru a putea analiza situatia juridica in concret.

Se poate reduce doar in aceasta situatie:
ART. 6 c.p.
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
Cat priveste liberarea conditionata, daca analizam reglementarea liberarii conditionate din N.C.P. cu cea din V.C.P. , se poate observa ca potrivit N.C.P., este mult mai greu pentru o persoana condamnata sa beneficieze de privilegiul liberarii conditionate in comparatie cu vechea reglementare, ca sa intelegeti in concret va si explic.
In legatura cu fractia de pedeapsa ce trebuie efectiv executata sau considerata ca fiind executata, prevederile sunt similare, insa, pe N.C.P., liberarea conditionata este conditionata de indeplinirea integrala a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare mai putin in cazul cand persoana privata de libertate dovedeste ca nu a avut nici o posibilitate sa le indeplineasca, liberarea conditionata nu poate fi acordata decat persoanelor private de libertate ce-si executa pedeapsa in regim semideschis sau deschis, N.C.P. mai prevede prevede ca in cazul in care, la data liberarii conditionate, restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie sa respecte unele masuri de supraveghere, N.C.P. nu mai face distinctie pentru cei condamnati pentru infractiuni savarsite din culpa, care pe vechiul cod puteau beneficia de privilegiul liberarii conditionate dupa executarea sau considerarea ca fiind executate a unor fractii de pedeapsa mai mici.
Mie imi pare ca e vorba de un conflict de legi.
Si CSM a observat cred eu...
Inca nu e clar...si va dura pana sa fie clar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redozari pedepse dupa noul cod penal sleepy sleepy Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc (vezi toată discuția)
Buna.....o persoana care a fost condamnata la închisoare cu ... Bunicutza Bunicutza Buna.....o persoana care a fost condamnata la închisoare cu executare pentru fapte săvârșite în 2015 și are 62 ani cum poate fi eliberata condiționat ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal danad1nu danad1nu Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja ... (vezi toată discuția)