Salutare tuturor. Am intampinat in ultimele zile cateva probleme la locul de munca si as avea nishte intrebari la care sper ca imi puteti oferi un raspuns sau macar un sfat.
1. "Legea 53/2003 art. 267 aliniatul 3) : Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la aliniatul 2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. " Ce se intampla atunci cand persoanele imputernicite de angajator cu cercetarea disciplinara nu se prezinta la data si locul stabilite in conformitate cu aliniatul 2) ?
2. Am fost spre exemplu sanctionat cu avertisment scris din care nu am primit nici un exemplar dar pe care sunt sigur ca erau notate urmatoarele: """se sanctioneaza cu avertisment scris ..... si se atentioneaza asupra faptului ca repetarea savarsirii abaterii disciplinare mentionate va atrage aplicarea unor sanctiuni disciplinare mai aspre prin reducerea salariului de baza pe o durata de o luna cu 10% conform precizarilor Legii53/2003 Codul Muncii art.264 alin 1) litera d)""". Daca se repeta aceeasi abatere se poate schimba decizia dinainte?
3. Se poate sa primesc avertisment pentru abateri disciplinare daca sunt in concediu medical, la domiciliu si folosesc o cale de comunicare neoficiala locului de munca iar prin aceea jignesc o anume persoana?
Buna seara.Leguitorul nu a stabilit ce se intampla atunci cand comisia de disciplina nu se poate intruni dar trebuie relua procedura respectiv conocarea salaritului la o alta data cu respectarea dispozitiilor legale.In mod legal trebuie sa primi o decizia de sanctionare in care este prevazuta sanctiunea in cazul dvs. avertisment scris.Daca se repeta abaterea nu se schimba decizia de sanctionare anterioara ci se emite o alta decizie cu respectare dispozitiilor legale.In perioada in care sunteti in concediu medical contractul dvs de munca este suspendat deci nu puteti comite o abatere disciplinara
1. Codul muncii nu a prevazut si cazurile de neseriozitate.
2. Daca se repeta abaterea sau comiteti alta abatere veti fi sanctionat mai aspru fiindca sunteti recidivist in materie.
3. Nu inteleg ce inseamna cale neoficiala si cum ati jignit pe o anume persoana. Explicati-va!
4. Avertismentul nu este un capat de tara. Nu se trece in nici un act oficial, ramane la dosarul de personal. Mai mult el se poate anula dupa 6 luni, daca nu mai comiteti alta abatere in aceasta perioada. Depinde cum este prevazut in Regulamentul intern al unitatii.
Cale neoficiala ma refer la yahoo messenger ca o anume persoana s-a simtit jignita de ceva ce am spus pe messenger. Dar avand in vedere faptul ca eram in concediu medical se aplica?
Inteleg mai aspru dar in primul avertisment se spune si cum mai aspru. Se poate schimba ce s-a scris acolo? Spre exemplu se spunea ca se va reduce salariul pt o luna cu 10% iar acum se poate lua decizia de incheiere a contractului de munca?
1. Daca ati proferat jigniri sau insulte la adresa persoanei puteti fi sanctionat chiar daca sunteti in concediu medical.
2. In functie de gravitatea abaterii savarsite si de consecintele ei puteti fi sanctionat cu oricare din sanctiunile prevazute de Codul muncii, inclusiv cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
1. Ce inseamna practic acest punct ca daca sunt in medical si in drum spre medic ma intalnesc pe strada cu un coleg de munca in timp ce acesta merge la munca sau e in timpul serviciului si ii adresez jigniri pot fi sanctionat la munca?