avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte succesiune

buna seara.Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare in legatura cu un teren agricol si terenul intravilan pe care este construita casa.Se dezbate succesiunea dupa bunicul.Vocatiea succesorala o are bunica(sotie supravietuitoare)si 2 copii.S-a facut expertiza tehnica si bunica este trecuta cu cota 1/4 si copii cu fiecare 3/8. Mentionez ca terenul intravilan si terenul agricol sunt cumparate de bunicul inaintea casatoriei.Este corect asa cum a facut expertul sau trebuia cote egale la terenuri(intravilan si agricol).Ar trebui sa fac obiectiuni la expertiza?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 23:32, 2 Februarie 2014
Cotele parti sunt corecte si repezinta partea ce revine fiecarui mostenitor legal cu vocatie la succesiune.Cota parte reprezinta partea, ce revine unui mostenitor, din masa succesorala,ea nu se cunoaste in concret decat la momentul iesiri din indiviziune.
Cotele,in concret, ce va revin pot fii stabilite prin buna intelegere intre coindivizari sau de catre judecator ,in cazul in care nu va intelegeti.
Daca sunt achizitionate inainte de casatorie sunt bunuri proprii ale bunicului iar cota sotiei supravietuitoare este intradevar de 1/4, indiferent de numarul descendentilor. Daca vorbeam de bun comun atunci cota sotiei supravietuitoare ar fi devenit 1/2 + 25% din 1/2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al urmasilor mariamem mariamem Buna ziua. Am si eu o intrebare simpla: daca doi soti sunt proprietari ai unui imobil si unul dintre soti decedeaza, au si copiii dreptul la mostenire sau ... (vezi toată discuția)