avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire al urmasilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire al urmasilor

Buna ziua. Am si eu o intrebare simpla: daca doi soti sunt proprietari ai unui imobil si unul dintre soti decedeaza, au si copiii dreptul la mostenire sau numai sotul aflat in viata?
Cel mai recent răspuns: Lolec , utilizator 10:16, 23 Iunie 2010
Da,si copiii au dreptul la mostenire,ei fiind mostenitori rezervatari alaturi de sotul supravietuitor.
buna ziua/ vocatie succesorala vor avea descendentii defunctului in concurs cu sotul supravietuitor.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Daca bunica mea a decedat si a lasat in urma niste imobile, doar tatal meu (fiind unicul mostenitor) are dreptul la acele imobile sau imi revine si mie o parte din mostenire, fiind nepoata ei?
Am avut in familie un caz asemanator. Din totalul de 100%, jumatate a ramas in mod firesc la sotul supravietuitor, iar jumatatea sotului decedat s-a impartit astfel: sotul supravietuitor a mostenit inca 25% din totalul initial, iar copii 25%. Astfel, dupa dezbaterea mostenirii, sotul supravietuitor detine 75% iar copii 25% din valoarea initiala de 100% a mostenirii.
In cazul in care sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoti, stranepoti etc.) acesta va culege 1/4 din intreaga masa succesorala.
Asta inseamna ca sotul are 1/4 din jumatate de casa, pentru ca cealalta jumatate ii revine in baza unui drept propriu. Deci jumatate plus 1/4 din cealalta jumatate fac 1/4 x 1/2 +1/2=1/8+1/2=5/8
copiii au 3/8 din toata casa , cota ce se imparte in mod egal intre acestia.
succes

Alte discuții în legătură

Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)
Drepturile actualei sotii Gabi Chirila Gabi Chirila Buna ziua! Actuala sotie are dreptul asupra bunurilor fostului meu sot? Va multumesc anticipat pentru un raspuns urgent! (vezi toată discuția)