avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se face contestatia la mandatul de executare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se face contestatia la mandatul de executare

am primit 3 ani si 6 luni pt inselaciune din care am executat 1 an si 3luni ...
as dori sa stiu care e procedura dupa noul cod penal ....
ce tre sa contina cererea , unde se depune etc ?
Cel mai recent răspuns: liviu9a , utilizator 20:33, 3 Februarie 2014
Nu,deoarece dvs aveti un mandat definitiv,iar acesta nu poate fi demontat si recalculata pedeapsa.
Da, exista o problema serioasa cu legea deoarece art 6 NCPP pare sa nu permita ceea ce vreti.
Situatia este mult mai complicata situatia decat va puteti imagina...
Eu personal daca ar fi sa depun concluzii pe o astfel de tema, as cere sa se faca aplicarea principiului constitutional potrivit caruia legea penala mai favorabila ultraactiveaza, respectiv retoroactiveaza, prin urmare m-as folosi de art. 15 din Vechiul Cod Penal (aplicarea legii penale mai favorabile facultative) cerand sa se faca recalcularea in functie de limitele de pedeapsa noi....practic as folosi ambele coduri vechiul ar ultraactiva si noul ar retroactiva..., dar sincer nu stiu cat de deschisi vor fi judecatorii la astfel de interpretari prin care sa se faca aplicarea ambelor coduri...Desi mie personal asa mi se pare corect fiindca in fiecare cod se gaseste cate o dispozitie penala mai favorabila, iar Constitutia prevede ca legea penala mai favorabila ultraactiveaza sau retroactiveaza...


p.s. parerea mea este ca interpretarea art. din constitutie trebuie sa se faca in spiritul legii (un tratament sanctionator mai bland) in acest context cuvantul lege ar trebui interpretat in sens larg, de dispozitie penala, articol de lege si nu in sens restrans legea nr.... sau legea nr......intrucat aceptand o astfel de interpretare s-ar ajunge la aplicarea de fapt a unor tratamente sanctionatoare mai severe prin retroactivitatea legii,...un exemplu ar fi privitor la concursul de infractiuni, la achitarea pe lipsa pericolului social, pe neintrunirea elementelor constitutive, suspendarea executarii pedepsei, etc.

Dar, din pacate..., e o aplicare facultativa, instanta avand posibilitatea de a respinge si pastra pedeapsa,....totusi e o incercare si in functie de situatia concreta, de fapta, inculpat, de judecator pot exista sanse la reducerea pedepsei...
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
sorana_sabau, utilizator
domnule avocat .... articolul 6 din ncpp
"ART. 6
Non bis in idem
Nicio persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă, chiar şi sub altă încadrare juridică."

"Principiul -non bis in idem- ( nu de două ori pe acelaşi) este unul de aplicaţie generală. Potrivit acestui principiu o faptă săvîrşită cu vinovăţie de către o perosoană nu poate fi sancţionată de două ori."

nu vreau sa fiu rejudecat .... intrebam daca nu pot face o cerere de redozare a pedepsei ...
de recalculare in functie de noul cod penal ....
ca principiu .... pt unu care a inselat si a primit 10 ani se scade la 5 ani (jumate) ...
a scazut pedeapsa cu 1/3 in noul cod fata de cel vechi ... pentru ceilalti nu se recalculeaza nimic?
comisiile facute in baza HG nr. 836/2013 nu ar trebui sa se ocupe de asta? conf. art 4 din HG 836/2013

"Art. 4
(1) Comisiile de evaluare indeplinesc urmatoarele sarcini:
a) analizeaza dosarele persoanelor care se afla in executarea pedepselor privative de libertate si ale persoanelor condamnate aflate in centrele de retinere si arestare preventiva. Fac obiectul analizei si documentarele penale ale persoanelor aflate in intreruperea executarii pedepselor sau masurilor educative, ale persoanelor evadate si ale celor transferate temporar pentru punerea la dispozitia autoritatilor judiciare ale altor state, in temeiul Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata;
b) verifica, pentru fiecare persoana, cuantumul si stadiul executarii fiecarei pedepse;
c) identifica situatiile condamnatilor pentru fapte dezincriminate potrivit legii noi si situatiile care pot fi de natura sa atraga aplicarea legii penale mai favorabile incepand cu data intrarii in vigoare a actelor normative prevazute la art. 1;
d) identifica orice alte date, informatii si situatii pe care le considera relevante pentru aplicarea legii penale mai favorabile.
(2) Pentru fiecare persoana privata de libertate comisiile intocmesc fise individuale care cuprind rezultatul verificarilor prevazute la alin. (1) lit. b)-d). "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal teona11 teona11 ati vazut pe site-ul ministerului ca se cauta o persoana pentru proiectul \"legea mai favorabila\" din noul cod penal? ce credeti, intra sau nu la 1 octombrie ... (vezi toată discuția)
Modificare condamnare noul cod penal dorincru dorincru buna ziua, as vrea sa stiu daca o data cu intrarea in vigoare a noului cod penal, pentru infractiunea de violare de domiciliu, art 192 , al 2, o persoana care ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de noul cod penal din februarie 2014? eveline22 eveline22 sunt condamnata 3ani cu executare pt furt calificat,dc se da acest decret eu beneficiez dc inca sunt in libertate ?cu toate ca sunt primar nu mai am nimic la ... (vezi toată discuția)