avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Nelamuriri despre executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Nelamuriri despre executare silita

Buna ziua,

In 2009, tatal meu a luat un credit in valoare de 30 000 EUR de la o banca. A girat cu apartamentul, proprietate comuna cu mama mea (erau divortati, insa ea a semnat ca isi da acordul). A platit aproximativ 20 000 EUR in ultimii 5 ani, insa in ultima perioada (nu stiu exact cate luni), a platit mai putin decat rata lunara sau nu a platit deloc in unele luni.

In17 decembrie 2013 banca l-a actionat in judecata (fara sa trimita pe adresa vreo instiintare scrisa in acest sens - au spus ca au incercat sa il sune si el si-a schimbat numarul de mobil) si s-a aprobat executarea silita in 7 ianuarie 2014. Abia in 27 ianuarie au primit o scrisoare din partea executorului judecatoresc in care se solicita plata a 30 000 EUR + 8000 lei cheltuieli de judecata in termen de 5 zile, altfel apartamentul va fi scos la licitatie.

Au avut o intalnire cu executorul judecatoresc care le-a spus ca exista posibilitatea reesalonarii insa n-a avut timp sa le dea detalii, i-a amanat cu mai bine de o saptamana si urmeaza sa se intalneasca peste cateva zile ca sa vada ce solutii le ofera.

Despre suma totala, le-a spus ca cei 20 000 platiti in ultimii 5 ani reprezinta doar dobanda, deci nimic din datoria initiala nu s-a platit. Le-a spus ca o varianta ar fi sa lase apartamentul sa fie scos la licitatie si sa aranjeze sa il cumpere cineva apropiat, ceea ce stiu ca este ilegal. Plus ca astfel risca sa il piarda, doar se stie cate aranjamente fac angajatii bancilor ca sa puna mana pe imobiliare sub pretul pietei.

Este normal sa se treaca direct la scoaterea la licitatie a apartamentului cu care s-a garantat? Nu ar trebui sa inceapa prin a pune poprire pe venitul tatalui meu?

Intrebarea este, acum ce putem face? Daca reesalonam, vor trebui platite cheltuielile de judecata? Ce se intampla cu apartamentul? Valoareaza cam 45 000 de euro, deci nu ne-ar conveni sa fie vandut la licitatie pe 30 000.

De pilda, daca reesalonam datoria si reluam plata ratelor, va putea fi vandul de parintii mei (cu conditia achitarii integrale si imediate a datoriei, bineinteles)? Sau este posibil transferul partial al proprietatii (tatal meu sa imi cedeze partea lui, eu acceptand ca banca sa isi pastreze dreptul de garantie in cazul in care el sisteaza din nou plata ratelor)?

Exista posibilitatea achitarii anticipate a unei parti din datorie, pentru a reduce suma si numarul ratelor ramase (eu as avea cam 20 000 pe care as putea sa ii ofer in acest scop, tatal meu urmand sa plateasca diferenta in rate)?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns care ne poate ajuta.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
siva2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: siva2014 , utilizator 08:48, 6 Februarie 2014
Este inadmisibil sa fi platit 20.000 euro numai dobanda la credit .Angajati un avocat specializat in procesele cu bancile privind comisioanele de credit pentru o contestatie la executare . Daca au fost calculate corect este de preferat sa lasati sa va ia imobilul si sa va achite diferenta pentru ca penalitatile , dobanzile , comisioanele , cheltuielile de vanzare , onorariul executorului jud. expertiza ., plus cei 20.000 achitati plus ca mai aveti de achitat 30.000 vor depasi cu mult valoarea imobilului.
Nu as fi deacord cu acea afirmatie cum ca nu are cum ca cei 20000 sa reprezinte doar dobanzi, deoarece si eu am un credit din 2008 pe o perioada de 10ani si tot ce am platit pana acum au fost aproximativ doar dobanzi si comisioane, daca ar fi lichidez creditul astazi as mai avea circa 3/4 din credit.
In mod evident, avand o rata fixa pe toata perioada de creditare, in primii ani de credit un mare procent din rata il reprezinta dobanda. Oricine poate verifica scadentarul si poate vedea din ce este compusa fiecare rata.

Daca ai un credit de 30.000 Eur, cu dobanda de 10% pe an, ai de platit 3.000 eur doar dobanda, in primul an de credit. Daca rata este de 300 eur, platesti 3600 eur intr-un an, din care evident ca 3000 eur sunt doar dobanda. Nu poti sa ai o rata mica si sa si platesti din principalul creditului, in acelasi timp.

Regulile imputatiei platii spun ca mai intai se ia dobanda si abia apoi capitalul.

@Silvia2014 luati legatura cu banca. In mod sigur vor accepta o esalonare a restului ramas din creanta, daca le dati un avand de 20 000 eur.

@cazacuioana: Din pacate, tatal meu a fost neglijent cu chitantele si nu le-a pastrat pe toate, asa ca nu avem cum sa dovedim in instanta. Ne-am gandit si noi sa ii lasam sa ia apartamentul, problema e ca nu l-ar vinde la pretul pietei, ci maxim cat sa acopere datoria, ceea ce inseamna ca am pierde valoarea apartamentului (cam 45 000) + cei 20 000 platiti deja...

@Jocandi Causa: Aveti dreptate, de aceea nici nu ne avantam sa contestam suma. Credeti ca avem vreo sansa sa imbunatatim situatia daca facem contestatie pe motiv ca nu am fost instiintati de executare? Sau am reusi doar sa taraganam situatia si sa ramanem cu cheltuieli de judecata mai mari? Si tot in legatura cu executarea silita, nu s-ar putea pune poprire pe veniturile tatalui mai intai, inainte sa fie parintii mei amenintati cu pierderea apartamentului?
Nu aveti nevoie de chitante, puteti cere un extras de cont, se vad acolo toate platile.

Gasiti un cumparator si il vindeti cu acordul bancii. Banca va fi foarte bucuroasa sa isi recupereze creditul in acest mod.
Daca s-ar pune poprire nici macar dobanda nu s-ar plati probabil. Nu vor face asta. Vor executa apartamentul si doar pt ce ramane se vor indrepta prin poprire.

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in franci elvetieni Kanedel Kanedel Buna ziua! Am luat un credit ipotecar in 2008(cand francul era inca 23 de mii lei vechi) in valoare de 90.000 de franci(este vorba despre un apartament)pe o ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobiliara oanacamelia oanacamelia Buna ziua, Am luat un credit la banca, am girat cu imobilul iar dupa un an nu am mai reusit sa achitam ratele datorita pierderii locului de munca. Am informat ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu coplatitor dupa ce banca si-a incasat suma si a vandut si un apartament intrebareasperantei intrebareasperantei buna.am o intrebare. am contractat un credit ipotecar de 25.000 eur. am rambursat 18.000 eur , dupa care sotia imbolnavindu-se de cancer, nu am mai putut ... (vezi toată discuția)