avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit ipotecar in franci elvetieni
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit ipotecar in franci elvetieni

Buna ziua! Am luat un credit ipotecar in 2008(cand francul era inca 23 de mii lei vechi) in valoare de 90.000 de franci(este vorba despre un apartament)pe o perioada de 30 de ani.In primul an:dobanda fixa(5,5% pe an),fara a plati nici comision de administrare.Am platit 400 si ceva de franci rata lunara in primul an(100 si ceva rata,300 dobanda).Urmatorii ani:dobanda variabila+comision de administrare.Am platit 500 si ceva,chiar si 600 pe luna.Asta pana anul trecut,cand am cerut reesalonare pe un an de zile.La reesalonare,mi s-a dat doar o varianta:sa platesc un an de zile doar dobanda si comisionul,fara a putea plati nimic din rata.Am acceptat.Acum a trecut anul.Am cerut din nou reesalonare:mi s-a propus sa platesc doar o parte din dobanda(185 de franci) urmatorul an de zile.(intre timp codebitorii mei:mama si fratele au ramas fara servici,doar eu mai am servici).
Sa nu credeti ca nu apreciez intelegerea de care da dovada banca...,insa sunt putin nelamurit in cateva privinte:
-mi se pare ciudat ca, in cazul in care creditul nu ar fi reesalonat,eu sa platesc rata 100 si ceva,iar dobanda+comisionul 400,adica triplu(bine... cu timpul valoarea ratei se mareste iar valoarea dob.+com.scade,insa eu am o problema acum cand platesc ca prostul numai dobanzi).
-ma poate ajuta in vreun fel OUG 50/2010 data fiind situatia mea?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:01, 18 August 2011
OUG 50/2010 vi se aplica doar daca ati semnta actul aditional respectiv si nu ati fost ulterior notificat de catre banca de faptul ca nu vi se mai aplica prevederile OUG 50/2010.

Un avocat destept, va poate obtine micsoarea ratei, cel putin constatarea ca abuzive a clauzelor ce privesc modificarea dobanzii si implicit miscosarea acesteia, plus restituirea partii platite deja ca urmare a clauzei abuzive.
Exista si o teorie interesanta ce cred ca poate fi aplicata mai ales pentru creditele in franci elvetieni.
In primul rand, va multumesc pentru raspuns!
As vrea sa va mai spun ca actul aditional referitor la OUG 50/2010 l-am semnat,insa nu cred ca ma ajuta in nici un fel(dobanzile+comisioanele au ramas neschimbate).
V-as ramane recunoscator daca mi-ati da un nume de avocat destept ce ma poate ajuta in problema mea si eventual o adresa de contact.
Eu..., ma tot gandesc,... ca am semnat..., ca fraierul,... fara sa analizez prea bine..., acest aberant desfasurator in care, in primii 15 ani din totalul de 30 platesc, in fiecare an,pe fiecare luna,rata de 100,200 franci,iar dobanzi+comsioane 300,400 franci.
Din pacate unul singur este bun cu adevarat in asa ceva, restul fac copy paste dupa diverse hotarari ale Instantelor. Este vorba despre Dnul Av. Piperea
@Kanedel
Ce dobanda aveti la credit? suspectati ca banca a abuzat de dvs in privinta dobanzii ? Atentie si la comisioane, daca ati avut comision de risc acesta nu mai trebuie sa existe.

Ca o precizare, faptul ca dvs platiti in fiecare luna rata 100 franci din principal si 400 dobanzi si comisiane nu e nimic in neregula. Comisionul este precizat in contract iar valoarea dobanzii se calculeaza pur si simplu matematic, dobanda aplicata la sold.
Practic daca doriti sa aveti o mai "buna proportie" intre rata si dobanzi/comisioane trebuie sa mariti rata de rambursat; dar nu este la indemana oricui pentru ca acest lucru inseamna mai multi bani de dat.


jocandi causa a scris:

Din pacate unul singur este bun cu adevarat in asa ceva, restul fac copy paste dupa diverse hotarari ale Instantelor. Este vorba despre Dnul Av. Piperea


Prin ce e mai bun, ca a aparut de mai multe ori la televizor ? Cati avocati cunoateti specializati in acest domeniu de sunteti atat de transant? Sunt avocati care au avut succese remarcabile in instante in spete de genul acesta, deci cu rezultate mult mai bune decat piperea.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
grandanat, utilizator
Domnule, cititi cu atentie mesajul meu. Dl Profesor Piperea este singurul care isi motiveaza intr-un mod original si propriu actiunile. Sunt multi, majoritatea de la firma unui deputat membru in baroul paralel, care au avut succese, dand copy paste de pe solutiile altor instante. Asta inseamna ca sunt buni? Copy paste poate face si clientul.
Din pacate, am avut parte de multe spete de genul asta si stiu de pe partea cealalta - apararile multora dintre avocatii la care ma refer.

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in franci elvetieni alissab alissab Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Ale1980 Ale1980 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea problema. Inca de la inceput va scriu ca noi am fost neatenti si am crezut in banca \\"X\\" si in functionari. In ... (vezi toată discuția)
Crestere rate la banca fara explicatii AnWiEn AnWiEn Buna ziua, am luat un credit ipotecar in franci si un credit nevoi personale cu garantii ipotecare in euro, in anul 2008 pe o perioada de 25 ani de la defuncta ... (vezi toată discuția)