alissab a scris:
Am luat 65450 CHF, avand primele 3 luni perioada de gratie ,dupa care am platit 411 CHF rata lunara. Din iunie 2008 ratele la banca s-au facut 475 CHF,
Probabil din cauza euriborului CHF. Totusi sunt cam mari ratele mi se pare un imprumut cam piperat. probabil dobanda e destul de mare sau aveti un comision de administrare nesimtit.
iar francul elvetian cand am luat noi creditul era 1.91 ron (in 2007) acum este 3.14 ron. Adica rata noastra in 2007 plateam aprox 900 ron acum la ora actuala platim aproape 1600 ron.Am inteles a crescut moneda #-o
Irelevant. Nu are nici o importanta valoarea francilor in lei. Franci ati imprumutat franci trebuie sa returnati. 1000 de franci din 2007 sunt tot 1000 de franci si in 2011. Ca valoarea lor a crescut sau a scazut fata de alte monede e irelevant.
Ne-am dus la banca am facut mai multe sesizari cerand sa ni se scada rata pentru ca nu mai avem posibilitatea sa o platim .Plus ca nu am fost de acord cu ordonanta 50 prin care am facut o cerere in scris.De fiecare data banca ne trimitea tot felul de povesti iar la sesizarea in scris pentru ordonanta 50 ni s-a spus ca chiar daca suntem de acord , chiar daca nu suntem ordonanta intra in vigoare oricum ...:O.
In privinta ordonantei trebuie vazut exact ce s-a modificat in contract.
Nu mai spun ca suma pe care o datoram bancii la ora actuala este de 66.000 Chf.
Faptul ca aveti de dat o suma mai mare decat ati spus ca a fost imprumutul ma face sa cred ca de fapt dvs nu ati imprumutat 65450 CHF ci de fapt mai mult, si ati ramas in mana cu 65450 CHF dupa ce ati platit comisioanele(de acordare, dosar ..). Altfel este imposibil sa aveti un sold mai mare decat ati imprumutat.
Adica noi timp de 4 ani de zile am platit doar dobanda si comisioane
Nu e nimic anormal in acest lucru. Asa se intampla in contractatele de imprumut pe perioade mari de timp si la care dobanda e "maricica"
Intrebarile mele sunt : pot da banca in judecata pentru neluarea in seama a dezacordul nostru privind impunerea orodonantei 50 ?
Puteti da in judecata pe oricine daca sunteti indreptatita sa faceti acest lucru. Consultati un specialist pentru a vedea daca aveti argumente in favoarea dvs.
Daca ajung in situatia sa nu mai pot plati ratele ce se intampla cu apartamentul?
Se va ajuge la executare silita cu siguranta. Probabil in 2,3 ani de de la incetarea platilor. Poate si mai repede.
Daca renunt la apartament acum imi pot recupera banii pe care i-am platit bancii pana acum?
Precizez ca noi am dat pe apartament 53.000 euro, am dat avans 25% adica 14.500 euro,iar restul i-am luat din banca in franci elvetieni.La ora actuala apartamentul pe piata nu ajunge mai mult de 45.000 euro cu toate imbunatatirile aduse de catre noi.
Pe banca n-o intereseaza nici valoarea apartamentului si nici cat ati dat pe el. Banca stie doar ca v-a dat X franci elvetieni si interesul e e sa recupereze acei X franci plus dobanzile corespunzatoare si comisioanele. Drept urmare se va ajunge sa se execute orice bun aflat in posesia dvs(apartament, masina, alte proprietati, conturi in banca, etc) astfel incat datoria sa fie acoperita. Si daca nici in urma executari bunurilor datoria nu este stinsa se va pune proprire pe venituri(salariu, pensie, sau ce venituri mai aveti).
Intradevar situatia e grava.
Scaderea ratei se poate sau prin contractarea unui imprumut de refinantare in conditii mai avantajoase(dobanda si comisioane mai mici ...) Insa greu de crezut ca se poate realiza pentru ca va trebui sa puneti ipoteci evaluate la momentul actual la cel putin 66.000 de franci. Si binenteles trebuie sa fiti si eligibil adica sa aveti venituri suficiente pentru a contracta creditul.
O alta solutie, temporara, este negocierea cu banca in vederea amanarii/scaderii ratelor. Atentie ca in caz favorabil orice amanare/micsorare se va face doar pentru ratele de rambursat din sold, care sunt foarte mici. Ceea ce platiti dvs lunar in mare parte este dobanda. Aceasta va ramane neschimbata. Deci chiar si in caz favorabil platile lunare vor scadea destul de putin.