Ne confruntam cu urmatoarea problema. Inca de la inceput va scriu ca noi am fost neatenti si am crezut in banca "X" si in functionari.
In 2008 am luat un credit ipotecar 98000 franci. Vanzatorului trebuia sa platim 59800 euro. Banca a facut schimbul. 98000 (chf) x 2. 4 (ron) = 235200 (ron)
235200 (ron) : 3,7 = 63567, 5 (euro)
63567 - 59800 = 3767 ?????????????? DIFERENTA
Deci noi practic nu ne-am imprumutat cu 98000 franci cat apare in contract, insa platim rate, comisioane peste comisioane si dobanda pe acesti bani.
O alta problema cu acest credit ipotecar : avem listingul cu rata de rambursare , (momentan o reesalonare) unde in fiecare luna este o suma. Am ramas in urma cu rata pe doua luni. Intre timp functionarii bancii ne-au sunat si ne-au tot comunicat suma restanta (620 chf pe 2 luni cu penalitati) . Banca ne-a trimis si scrisori cu suma restanta (630 chf pe 2 luni). Am primit recent si e-mailuri cu suma restanta (615 chf pe 2 luni). Sumele difera . Niciuna nu este la fel. Azi am platit o rata 330 chf cu 10 franci mai multi cat e in lista de rambursare iar functionara bancii ne-a comunicat urmatoarea suma 336 chf cu penalitati cu tot. Mereu am platit cu 3; 4 franci mai mult decat e in lista de rambursare, am zis mereu mai bine sa fie acolo niste banuti in plus. Insa de multe ori cand platim urmatoarea rata, ne zic ca avem restanta ba 5 ba 10 franci. Deci banca ne-a dat listing de rambursare, cand platim mereu intrebam cat sa platim luna aceasta si tot nu e bine urmatoarea luna.
In rata lunara platim : credit, dobanda, comision de administrare, comision de reesalonare, comisioane curente rescadentate, penalitati cand e nevoie.
Mai tin sa va scriu ca am cerut socoteala bancii despre aceea suma de 3767 euro, insa ne-au zis ca din cauza comisioanelor e diferenta. Noua ni se pare abuziv, deoarece vanzatorii pt suma retrasa 59800 au platit doar 300 euro comision. Am incercat sa discutam de multe ori cu functionarii bancii, dar mereu ne-au dat explicatii aiurea.
Ce am putea face ? A mai patit cineva asa ceva?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri , o zi buna va doresc !
Cititi va rog, cu atentie, contractul de credit. majoritatea raspunsurilor se afla acolo. Nu cred ca suma de 3767 EUR reprezinta comison de plata ci comision administrare/acordare credit, ori alt comision. Aveti raspunsul in contract.
Daca dobanda este variabila, rata difera de cea din scadentar, pentru ca nu se poate sti dinainte cum variaza LIBORUL, probabil indicele in functie de care se motifica dobanda dvs.
Nu cred ca este decat o neintelegere, o discutie cu un specialist adevarat din banca, va poate lamuri.
Nu trebuie sa plecati de la premisa ca bancile isi inseala clientii. Este o idee lansata de avocatii care au de castigat de pe urma proceselor cu bancile, indiferent de solutia instantei.
Este adevarat ca multe banci au clauze abuzive, in contracte, dar nu orice spun avocatii este si o culpa a bancii.
Va multumesc pentru raspuns. Am platit comision de acordare la inceput cca 5600 ron, iar comisionul de administrare platim lunar inclus in rate + alte comisioane.
Dobanda este variabila, banca ne da listing de rambursare de 2 ori pe an, dupa ce-si fac calculele. Dar suma pe care restituim nu corespunde aproape niciodata cu cel din lista. Am citit si recitit contractul de multe ori. Nu apare nicaieri un alt comision in jur de 3767 euro. (nici in franci). Zilele trecute cand ne-au contactat telefonic ne-au transmis ca s-a mai adaugat un comision la rata (+ 10 franci pe luna ). Nu vrem sa fugim de aceasta raspundere, dar nici nu suntem fabrica de bani. De aceea dorim sa lamurim aceasta problema. Cu cei din banca am discutat, li s-a parut si lor ciudat, ne-au zis sa facem cerere pentru explicare. Cei din Bucuresti ne-au transmis ca asa s-au facut calculele in ziua respectiva, ca era comisionul de schimb valutar. Noua ni se pare aberanta suma.
O sa insistam la banca mai mult si o sa le cerem explicatii din nou, cu sau fara avocat.
la data semnarii contractului de credit s-a facut un schimb valutar, document care se regaseste la actele bancii.
transferul din contul dvs in contul vanzatorului, s-a facut in baza unui ordin de plata.
daca nu aveti aceste documente, solicitati bancii o copie sau solicitati un extras pe contul de eur si chf la data respectiva si vedeti ce tranzactii au fost facute.
"Deci noi practic nu ne-am imprumutat cu 98000 franci cat apare in contract, insa platim rate, comisioane peste comisioane si dobanda pe acesti bani.". Nu am inteles. Ati imprumutat 98000 franci, dar nu ati imprumutat 98000 franci?
Daca rata variaza in franci, nu se pune problema de diferenta de curs, deci trebui sa primiti o explicatie mai pertinenta decat atat. Daca intarziati un anumit numar de zile, se adauga penalizari de intarziere si dobanzi penalizatoare, de aceea rata nu corespunde cu ce aveti pe scadentar. In rest, daca vi se calculeaza libor la 6 luni si tot la 6 luni primiti un nou scadentar, nu ar avea de ce sa difere.