avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delapidare fonduri de catre fosta administratora
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delapidare fonduri de catre fosta administratora

situatia de fapt:
in ianuarie 2008 s-a constatat in urma sistarii caldurii si apei calde ca fosta admin. nu a platit facturile din ultimii 2 ani, rezultind un prejudiciu de aproximativ 60.000 lei noi (facturi si penalizari), prejudiciu estimat in urma efectuarii unei expertize, cuantum al prejudiciului care se poate mari datorita ca faptului ca penalizarile curg in continuare.
in prima instanta, aceasta a achitat 20.000 ron ca reesalonare la radet si apanova pentru a putea fi bransata scara din nou (avind in vedere ca locuieste in aceeasi scara si nu are centrala si nu putea ramine in frig si fara apa chiar ea).
s-a facut o plingere penala si s-a primit raspuns de la politia ca se vor efectua cercetari privind savirsirea infractiunii de delapidare (215 indice 1 c. pen).
acum ar dori sa vinda apartamentul si se pare ca doreste sa achite datoria restanta + penalizarile care pot aparea ulterior, achitare ce s-ar face din avansul primit de la potentialul cumparator, angajindu-se printr-un act in forma autentic (notarial)in acest sens.
mentionez ca apartamentul este ipotecat in favoara unei banci, existand inca 5000 euro de achitat din creditul ipotecar.

intrebari:
1. se poate greva apartamenul cu o ipoteca de rangul 2, care ar obliga-o sa achite prejudiciul,pentru a putea vinde apartamentul? este necesar acorddul bancii care detine ipoteca de rangul 1 pt greva cu o ipoteca de rangul 2 apartamentul?
2. ce masuri se pot lua pentru a evita sa vinda, in cazul in care stinge creanta catre banca si se radiaza ipoteca, exisatind astfel riscul ca asociatia sa ramina cu datoriile catre furnizori?
avind in vedere ca probabil dosarul va mai dura pina va fi trimis in instanta (daca va fi trimis) si ca asociatia nu se poate constitui inca ca parte civila prejudiciata intr-o actiune grevata pe procesul penal, ce masuri se pot lua pentru a asigura asociatia contra disparitiei acestei persoane si tergiversarii ani de zile ale unei eventuale actiuni civile in
recuperarea prejudiciului ?
va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Avran Razvan - Cabinet Avocat , Avocat 17:39, 21 Aprilie 2009
Pentru ca apartamentul sa nu fie vandut dupa achitarea creditului bancii si radierea ipotecii, este necesar ca Asociatia sa depuna o actiune in instanta impotriva administratorului in pretentii (in baza expertizei contabile efectuate si a situatiei soldului debitor al Asociatiei emise de catre furnizorii de utilitati) si sa notati procesul civil in cf, sau debitoarea sa dea o declaratie de inscriere a ipotecii asupra imobilului pana la data platii prejudiciului constand in debite restante la furnizori plus penalitatile aferente pentru facturile incasate de la membrii asociatiei si neachitate furnizorilor.
Solutionarea plangerii penale este de durata, astfel incat pana la solutionare este posibila disparitia administratorului sau a bunurilor sale ce pot fi valorificate pentru acoperirea prejudiciului creat Asociatiei. ;)
O metoda destul de simpla este instituirea unui privilegiu imobiliar asupra apartamentului. Presedintele asociatiei poate merge la Biroul de cadastru si publicitate imobiliara de unde se poate lua cererea si completa , la care se mai adauga si alte cateva acte. Eu am facut acest lucru si am constatat ca este o procedura usoara.
in primul rind va multumesc pentru raspuns.
asociatia de proprietari nu poate colecta in acest moment, suma necesara taxei de timbru - acesta fiind impedimentul exercitarii acum a actiunii civile. imi puteti spune care este taxa de timbru pentru o actiune in pretentii raporatata la un prejudiciu aproximativ de 50.000 ron?


cora 2006: "sau debitoarea sa dea o declaratie de inscriere a ipotecii asupra imobilului pana la data platii prejudiciului constand in debite restante la furnizori plus penalitatile aferente pentru facturile incasate de la membrii asociatiei si neachitate furnizorilor."
exista deja o ipoteca de rang 1 in favoare bancii creditoare. este posibila prin anagajamentul debitoarei prin act autentic institituirea unei ipoteci de rang 2 fara a fi nevoie de acceptul bancii titulare a ipotecii de rang1?
adriantot a scris:

O metoda destul de simpla este instituirea unui privilegiu imobiliar asupra apartamentului. Presedintele asociatiei poate merge la Biroul de cadastru si publicitate imobiliara de unde se poate lua cererea si completa , la care se mai adauga si alte cateva acte. Eu am facut acest lucru si am constatat ca este o procedura usoara.


va multumesc mult.
pentru instituirea acestui privilegiu trebuie achitata vreo taxa raportata la valoare prejudiciului (asemanatoare cu taxa de timbru)?
mentionez ca exista deja o ipoteca de rangul 1 in favoarea bancii creditoare (suma restanta fiind de aproximativ 5000 euro). se poate institui acest privilegiu fara acordul bancii titulare a acestei ipoteci ?
sa inteleg ca in cazul in care debitoarea stinge creanta catre banca si se radiaza ipoteca, va opera privilegiul instituit, pina la achitarea datoriilor catre furnizori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiul imobiliar cccatalin cccatalin Buna ziua, am depus un privilegiu imobiliar pe un apartament scos la licitatie. s-a vandut apartamentul cu suma de 40000 iar la banca era evaluat la 80000. ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)