avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt noul cod, retragere plangere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt noul cod, retragere plangere?

in urma cu doi ani mi s a deschis dosar penal pt furt art 209 de catre fosta mea iubita .am primit citatie pt proces-luna martie 2014,intrebarea este daca prin noul cod am vreo sansa sa si retraga plangerea?? asta in conditiile in care si a recuperat prejudiciul.ce pasi ar trebui sa fac eu??
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 17:09, 3 Februarie 2014
daca isi retrage plangerea, si sunteti in conditiile art 231 Noul cod penal (adica daca ati locuit impreuna cu ea cand s-a intamplat fapta) urmarirea penala inceteaza - ori prin retragerea plangerii ori prin prezentarea la organul de cercetare penala a unui ACORD DE MEDIERE intre dvs si fosta iubita.
la momentul faptei nu mai locuiam impreuna.imi luase cheia ,iar eu impreuna cu un amic am intrat sa mi mai iau din lucrurile ramase acolo.cei drept ....am luat si ce nu mi apartinea.deci....se mai poate face ceva??adica un acord de mediere ar impune retragerea plangerii???ea ar fi dispusa.nu stiu cat ar fi posibil.art e 209 pt furt.
multumesc
@ pauldorin87, nu va luat dupa tampeniile cu acordul de mediere. Partea vatamata trebuie doar sa vina in fata instantei sa spuna ca s-a impacat neconditionat cu dumneavoastra si ca nu mai are nicio pretentie de la dvs. instanta va lua act de pozitia persoanei vatamate si va da incetare de proces.nu trebuie niciun acord de mediere, aia sunt bani aruncati pe geam.vorbiti cu avocatul din oficiu ce v-a fost desemnat si stie dansul ce sa faca
da, ACORDUL DE MEDIERE impune stingerea actiunii penale.

ART. 14 NOUL COD PROCEDURA PENALA
Obiectul şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au
săvârşit infracţiuni.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.
(3) Acţiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal, în condiţiile legii


art 16 lit g din noul cod de procedura penala. Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai
poate fi exercitată dacă: g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;

a se citi si art 70 din Legea medierii privitor la medierea in domeniul penal.

Art. 70 (1) În cazul în care medierea cu privire la latura penală a cauzei se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere. (2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă. (3) Abrogat (4) Procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că nu s-a încheiat înţelegerea potrivit art. 56 alin. (1) lit. a) sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului prevăzut la alin. (2) - See more at: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impacare dupa citirea actului de sesizare oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea inlatura raspunderea penala impacarea are efect daca intervine pana citirea actului de sesizare....eu am un proces pe ... (vezi toată discuția)
Furt, retragere plangere AIAIOANA AIAIOANA Dupa noul cod penal,la incadrarea de furt ,daca se retrage plangerea,mai continua actiunea penala?Mentionez ca dosarul a fost inregistrat la judecatorie pe 31 ... (vezi toată discuția)