avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fortare demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fortare demisie

salutare tututor.

Un prieten a fost fortat de conducerea firmei in care lucra sa-si depuna demisia la zi. El in calitate de angajat nu dorea acest lucru, el fiind fortat de catre superior sa faca acest lucru.

Ce se poate face in cazul in care angajatorul te forteaza sa demisionezi?
Dar daca tu refuzi sa demisionezi si in ziua urmatoare ti se ingradeste dreptul de a avea acces in firma?

care sunt implicatiile legale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 3 Februarie 2014
Demisia, fortata sau nu, tot demisie se numeste... prin urmare, acceptul demisiei si/sau declararea acesteia implica toate riscurile, inclusiv cele legate de lipsa drepturilor de somaj. Dovedirea acestor "presiuni" se poate face in instanta, insa dupa multe si spinoase probe, care, de cele mai multe ori, nu exista, tocmai datorita faptului ca martori ar putea fi numai cei ce sunt deja in colectiv si nimeni nu-si baga "pielea in saramura" pentru altcineva. Deci, din pacate, pentru cazul dvs, sansele sunt spre minim absolut. Sa se fereasca, pe viitor, de asemenea situatii si sa incerce sa iasa cu fruntea sus din incercarile vietii. Mult noroc!
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator. Însă, în această situaţie, salariatul va trebui să dovedească, în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţământ - eroare, dol sau violenţă.

In acest caz, in termen de 45 de zile de la primirea deciziei de incetare a c.i.m., prietenul dvs o poate contesta la Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar daca refuz sa depun demisia si sunt impiedicat sa intru in firma a doua zi? Care sunt implicatiile?
In doctrina s-a opinat ca, . in cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian ªtefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre plangere mamica_mama mamica_mama In 22 octombrie 2013, mi s-a spus sa nu ma mai prezint la locul de munca, conlcuzionand ca am fost concediata, pe motivul ca nu am decongelat un frigider cu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa ma mai primeasca la serviciu radu_elena radu_elena Buna ziua, Ieri la sfarsitul zilei am fost obligata si fortata de catre angajator sa imi scriu demisia fara niciun motiv. am refuzat,iar acesta a recurs la ... (vezi toată discuția)
Buna seara.ce pot sa fac daca angajatorul nu ma primeste la munca ... Bia84 Bia84 Buna seara.Ce pot sa fac daca angajatorul nu ma primeste la munca avand in vedere ca nu mi-a desfacut contractul de munca si nu am primit nici preaviz? ... (vezi toată discuția)