Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
Sunt de același parere cu dumneavoastră , sperând sa aflu si eu răspunsul la aceasta întrebare . Pe vechiul cod a fost condamnat definitiv la 8 ani sub minimul incadrarii de 10-20 pt furt calificat deosebit de grav( e vorba de prejudiciu ) mentionez ca a fost complice si primar. Unde este corectitudinea dak pe noul cod pedeapsa maxima e de 7 ani? Da o sa l lase la 7 asa cum si pe cel cu condamnare de 18,19 ani pe 10-20 il lasa la 7
eu sper sa existe o posibilitate de a contesta , momentan e doar la inceput aceasta problema insa sper ca se va incepe discutiile pe aceasta tema . De curiozitate de ce la noi nu se poate da o lege de gratiere ? Pe langa ca au scos aplicarea facultativa a legii penale mai favorabile nu au nici intentia de a da o gratiere si inclusiv o reasezare a pedepselor ....ceva e putred in treaba asta si inca sper ca va exista o posibilitate de a aplica legea in mod egal pentru fiecare
Da, xe principiu nu beneficiaza cei condamnati definitiv.
Legiuitorul a vrut sansuprime aceasta posibilitate legala.
Nu este insa vorba de discriminare intre infractori.
Si ca sa faca legea si mai discriminatoare din punctul meu de vedere , miercuri vor sa voteze si ordonanta de urgenta pentru ca cel condamnat sa nu aibe de nici un fel aceleasi facilitati ca si viitorul condamnat
ART. 4 – După articolul 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un articol nou, art.41, cu următorul cuprins:
„Art. 41 – (1) În aplicarea dispoziţiilor art. 5 din Codul penal, se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.
(2) În aplicarea dispoziţiilor art. 6 din Codul penal, nu pot fi combinate dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.”