Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Sunt nou
in domeniul contabilitatii si as ruga pe cineva daca poate sa-mi explice ce sunt cheltuielie deductibile si nedeductibile , daca se poate si cateva exemple ca sa inteleg mai bine.
Stiu ca pare o intrebare banala dar .....
Cititi codul fiscal , capitolul calculul impozitului pe profit si acolo gasesti tot ce iti trebuie
spre ex :
Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
a) cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania;
b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile de intarziere datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale;
Este destul de simplu. Cheltuielile efectuate de catre o companie in decursul activitatii sale pot imbraca trei forme deductibile, deductibile limitat si nedeductibile din punct de vedere fiscal.
Cheltuiellile deductibile integral sunt cele efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile si sunt descrise la art.21, alineatul 2 din CF.
Cheltuielile deductibile limitat, sunt cele descrise la art.21, alineatul 3 din CF si sunt limitate la anumite procente sau in functie de anumite criterii.
Cheltuielile nedeductibile sunt descrise la art.21, alineatul 4 din CF si sunt cheltuieli in general care nu pot fi considerate ca indeplinind conditia de baza pentru a fi deductibile(alineatul 1 al art.21 din CF)
Exemplele le gasiti accesand articolele mentionate.