Buna seara, intampin si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv. In anul 2005 parintii mei au detinut un AF ( firma de familie cu confectii ) si ca asociat am fost trecut si eu. Mentionez ca in acel moment eram in clasa a 12-a dupa care au urmat studiile de inca 5 ani. Ideea e ca nu am platit contributia de sanatate la timp ( mai exact nici nu stiam ca trebuie pentru ca nu stiam noi chiar toate aceste legi si ce taxe exacte se platesc ) . In 2006-2007 ne-am mutat din locatia unde era trecuta firma si au venit niste instiintari cu restantele de plata. #-o . Acum dupa atatia ani a venit pe noua adresa de la Fisc ca am de plata 2900 ron ( 800 taxa initiala + dobanzi ) . Ce pot face deoarece suma e foarte mare si chiar nu o pot achita? Eram student, stiu ca nu se fac contributii in aceasta perioada... Orice raspuns e binvenit, Va multumesc!
La acea vreme era in vigoare OUG nr.150/2002,care prin normele de aplicare(Ordinul nr.221/04.11.2005 al Casei de asigurari de sanatate)stabilea modalitatea in care se declarau si se efectuau platile datorate Fondului national de sanatate,inclusiv de catre cei ce au avut asociatii familiale infiintate in baza Legii nr.300/2004. La finele anului 2012,a fost predata la
ANAF situatia datornicilor fata de asigurarile de sanatate,gestionate pana la 30.06.2012 de catre Casele judetene de asigurari de sanatate .
Daca mai aveti documentele aferente anului 2005,inclusiv declaratiile catre Casa de sanatate
si chitantele de plata,mergeti la Casa de sanatate pentru clarificarea situatiei. Daca nu, sunteti bun de plata. In prima etapa,va sfatuiesc,sa achitati suma initiala de 800 lei,astfel de la data platii nu se mai calculeaza majorari si penalitati.Cu restul,faceti o intelegere cu cei de la Administratia fiscala,pentru plati esalonate.