avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflicte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflicte de munca

Buna ziua, Va cer ajutorul ref la o situatie:
Am informat o angajata ca I se diminueaza numarul de ore pe cartea de munca s salariul, pentru ca e incapabila, incopetenta si a doua zi nu s-a mai presentat la serviciu.
Am chemat-o sa vina sa isi depuna demisia si sa stea in preaviz, iar cum nu mai raspunde la telefon si nu mai poate fi contactata.
Ce pot face sa ii inchid contractul de munca fara a avea eu e...o pot soma sa vina sa scrie demisia?
ii desfac contractul de munca pt neprezentare... in acest caz cu litera a? sau cum trebuie sa procedez.
Multumesc de ajutor,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 5 Februarie 2014
Veti demara procedura cercetarii disciplinare, in urma careia puteti sa-i inchideti contractul individual de munca .

Aveti mai jos procedura.:)

www.avocatnet.ro/content/for...
anomim2014 a scris:

....
Am chemat-o sa vina sa isi depuna demisia si sa stea in preaviz, iar cum nu mai raspunde la telefon si nu mai poate fi contactata.
Ce pot face sa ii inchid contractul de munca fara a avea eu e...o pot soma sa vina sa scrie demisia?
.....



1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
Presiune exercitata de patron. solutii? cristian-nicolae cristian-nicolae intr-o librarie sunt 2 angajate.. pentru orice problema sau neintelegere de acolo angajata mai noua este de vina,pentru ca asa vrea patronul.. se incearca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)