avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiune exercitata de patron. Solutii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiune exercitata de patron. Solutii?

intr-o librarie sunt 2 angajate.. pentru orice problema sau neintelegere de acolo angajata mai noua este de vina,pentru ca asa vrea patronul.. se incearca excluderea ei cu orice pret..Intrebare: cui se poate adresa juridic angajata pentru faptul ca este acuzata pe nedrept de neglijenta in gestionarea banilor sau casei de marcat. Si a doua intrebare: demisia este o solutie sau desfacerea contractului de munca de catre patron?
Ps: patronul vine zilnic cu demisia scria de catre el si angajata cea noua e fortata sa semneze..somajul se pierde in situatia demisiei,nu?
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
cristian-nicolae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:13, 18 August 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Referitor la presiunile angajatorului puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se cere demisia!!!!!! jesse25 jesse25 Buna ziua, as dori sa ma invatati si pe mine ce sa fac in urmatoarea situatie.Lucrez la o firma din 06.06.2013 dar cu CM din 06.08.2013.In prezent sunt in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Manipularea conducatorului auto de catre patron! alin_ionel85 alin_ionel85 Buna ziua!!! De curand am solicitat incetarea contractului de munca cu o firma de transport rutiei,in care eram angajat in calitate de conducator ... (vezi toată discuția)