avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Manipularea conducatorului auto de catre patron!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Manipularea conducatorului auto de catre patron!

Buna ziua!!! De curand am solicitat incetarea contractului de munca cu o firma de transport rutiei,in care eram angajat in calitate de conducator auto,datorita faptului ca oarecum am fost fortat de patron prin manipulare si amenintare cu demisia.Nu am mai fost de acord sa conduc autocamionul ilegal in echipaj fara pauzele de odihna legale punand in pericol siguranta circulatiei.intrebarea mea este daca pot face ceva impotriva acestiu patron in instanta ? ce drepturi am eu din moment ce am fost fortat sa-mi dau demisia fiindca nu am mai acceptat aceste manipulari foarte grave la adresa circulatiei rutiere?!..mai mentionez faptul ca am martori 4 soferi care au fost manipulati in acelasi mod dar ei sunt in continuare angajati. Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 13 Februarie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)
Presiune exercitata de patron. solutii? cristian-nicolae cristian-nicolae intr-o librarie sunt 2 angajate.. pentru orice problema sau neintelegere de acolo angajata mai noua este de vina,pentru ca asa vrea patronul.. se incearca ... (vezi toată discuția)
Obligare demisionare hahalero444 hahalero444 am fost astazi la servici si mi s-a spus verde in fata sa imi dau demisia sau voi fi concediat pe motive disciplinare.....in semptembrie 2014 am pierdut ... (vezi toată discuția)