Buna ziua...am mare nevoie de ajutorul dvs.Blocul in care locuiesc are 4 scari,2 pe o strada si 2 pe alta...se doreste separarea scarilor,1 cu 2 si 3 cu 4 in asociatii separate.deja sunt depuse actele.Asta se face pentru ca pe scara 1 sunt restantieri...cu multe zeci de milioane.Problema este separarea banilor,mai précis a fondului de rulment.Acesti bani nu mai exista,deoarece au fost folositi pentru plata facturilor.Scarile 3 si 4 nu au alta solutie decat sa dea asociatia in judecata si sa astepte....foarte multi ani....sa dea ceilalti banii.
Viitorul comitet,de la scarile care au de recuperat banii,s-a gandit la o alta varianta,dar nu stim daca este legal.In momentul in care ies actele si noua asociatie este infiintata,sa nu mai plateasca nimeni intretinerea dincolo,sa se incaseze in noua asociatie banii,pe chitante,ca fond de rulment. Fiecare proprietar sa faca cerere la vechea asociatie sa se foloseasca fondul lui de rulment pentru plata intretinerii pe luna ...care va fi!Altfel nu mai vedem banii decat prin lungi procese...deja sunt procese cu rai-platnicii care dureaza de ani de zile...Se poate asa?
Multumesc.
De obicei momentul efectiv al separarii se face dupa intocmirea listelor de plata pe una dintre luni. Era bine sa fi fost luna decembrie 2013, insa nu-i bai, poate fi si mai tarziu...
In acest fel, daca toata treaba este facuta corect, transparent si cum mai vreti sa-i spuneti, fiecare proprietar are situatia sa individuala pe lista de plata, adica are o anumita suma pe care trebuie sa o achite, dar tot asa fiecare proprietar are o suma inglobata in FR pe care asociatia mare trebuie sa i-o returneze.
Aici v-as da un sfat: fiecare proprietar sa semneze de luare la cunostinta pentru debitele pe care intelege sa le preia, eventual sa conteste aceste debite, dar la un moment dat tot trebuie sa-si asume un anumit debit - asta asa ca sa se stie de unde se pleaca cu evidentele in cadrul noii asociatii.
Apoi, se face diferenta dintre sumele de achitat si sumele de primit si functie de rezultat:
- proprietarul trebuie sa mai achite o anumita suma pentru a stinge tot debitul aflat pe ultima lista de plata (suma FR mai mica decat debitul ce trebuie achitat conf. LP);
- proprietarul urmeaza sa primeasca o suma, ca si diferenta de la FR (suma FR mai mare decat debitul ce trebuie achitat conf. LP);
Ei, in conditiile primei situatii, chestiunea este ce-a mai simpla si fericita in acelasi timp, dar in cazul celei de-a doua situatii se pot face calcule per total asociatie noua (sc. 3 + 4), astfel ca tot se va ajunge la o anumita suma pe care vechea asociatie o datoreaza noii asociatii.
Tot in momentul desprinderii o sa fiti nevoiti sa luati acceptul furnizorilor de utilitati (apa-canal, termoficare, gaze, e. electrica, salubritate si ce-o mai fi pe-acolo) si o sa trebuiasca sa intocmiti niste protocoale de desprindere in 3: vechea asociatie, noua asociatie si furnizor. Bun, in conditiile in care asociatia care ramane cu scarile 1 + 2, mai are sa va returneze o suma de bani despre care am vorbit si chiar recunoscuta de catre acestia, suma respectiva poate ramane numai in sarcina acesteia, iar noua asociatie sa intre in contabilitatea furnizorului cu sold zero.
Acest mod de „despartire” ar fi cel mai fericit caz, insa daca ziceti ca vechea asociatie are o situatie grea din cauza unor proprietari cu mari debite, atunci desprinderea se va face f. greu pentru ca o sa va loviti de necooperarea conducerii „asociatiei mama” care vor constata ca odata desprinsi, vor ramane cu mari debite catre furnizori care au posibilitatea de a le sista furnizarea utilitatilor imediat (de fapt, conform contractelor de furnizare).
Ce sa va mai zic? Depinde si de conducerea actuala a asociatiei, depinde si de modul in care aveti/nu aveti bransamente comune pe scari la apa-canal si termoficare (de obicei aici sunt problelemele). Daca aveti bransamente separate, situatie se poate simplifica mult.
......................
Solutia la care v-ati gandit ar fi ea buna in sensul ca v-ati recupera in intregime FR depus si inca repede, insa trebuie sa tineti cont ca pe ultima lista de plata sunt cheltuieli care apartin asociatiei din care inca mai faceti parte, deci aveti obligatii de plata asumate prin acordul de asociere, iar o „contrapartida” poate fi facuta doar daca si vechea asociatie este de acord - si nu cred ca ar fi chiar asa de usor de convins, tocmai ca, asa cum am spus, in foarte scurt timp se vor afla in imposibilitate de plata fata de furnizori...
In fine, trebuie facut acel protocol de desprindere dintre cele doua asociatii. Probabil ca vechea asociatie va ramane cu actuala denumire, dar numai in componeta proprietarilor de la sc. 1 + 2. Adevarata desprindere o sa o constatati in luna in care o sa primiti facturi in numele noii asociatii - si atentie, soldurile sa fie conform protocoalelor semnate de catre noul dvs. presedinte.
Poate mai „vin” si alte solutii.
Succes!
In momentul despartirii efective, si nu poate fi altfel mult timp dupa declararea infiintarii noii asociatii, trebuie sa aveti deja impartite activul si pasivul.
In scripte veti avea fondul dv. de rulment din scriptele aociatiei mari. In situatia soldurilor activ-pasiv veti avea in partea de activ, pe langa listele curente si facturi pentru listele viitoare, bani in casa si in banca.....si o suma (fondul de rulment ramas de recuperat) pe care trebuie s-o primiti de la asociatia-mama din care v-ati desprins.
Suma aceasta nu v-o poate da in mod real pentru ca nu o au, dar ea ramane in scripte (in activul dv.) pana in momentul cand va fi acoperita.
Listele, incasarile de la proprietari si plata facturilor curente trebuie facuta la asociatia nou infiintata pentru ca facturile de la furnizori sunt emise pe noua asociatie.
Pentru a va putea desfasura activitatea, creati-va un fond de rulment suplimentar cu bani reali care sa va ajute in functionare, a carui evidenta sa fie tinuta separat de fondul de rulment initial.
Pe masura ce banii vor fi recuperati de la asociatia-mama, ii adaugati in fondul de rulment initial (in scripte si in casa).
Teoretic, sa zicem, ca va recuperati intreaga suma sau mare parte din ea. Cand veti constata ca va aflati intr-o stare financiara confortabila cu vechiul fond de rulment recuperat sau partial recuperat, atunci veti putea sa inapoiati proprietarilor, partial sau total, fondul de rulment suplimentar de care v-ati folosit pana la recuperarea celui initial.
Nu puteti sa mai ramaneti in combinatie cu plati si incasari - cu exceptia fondului de rulment ramas de recuperat - cu vechea asociatie.
Trebuie sa incepeti de la zero si sa va vedeti de treaba, urmarind cu coada ochiului recuperarea banilor ramasi la despartire in asociatia-mama.