avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoare de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoare de caldura

Buna ziua locuiesc intr-un bloc de garsoniere din bucuresti , as dori sa renunt la repartitoarele de caldura pentru ca in blocul meu sunt intre cei cativa proprietari aproximativ 50 din cele 196 de garsoniere din bloc carora factura la caldura le vine in medie peste 200 de lei pe luna ! Mentionez ca la noi in bloc sunt si multi proprietari peste 20 pe fiecare scara a blocului (o scara are 98 de ap. , blocul are 2 scari) a caror factura lunara la caldura este pana in 70 de lei pe luna , la unii chiar sume derizorii gen 20-30 de lei pe luna. Refuz sa cred ca acei oameni (care sunt destul de multi , chiar si familii cu copii) stau in frig , in bloc in prezent 80 la suta din proprietari au si contoar individual pentru gaze acest lucru dandu-mi de inteles ca nu mai "merge" incalzirea la aragaz. Administratora blocului impreuna cu firma de repartitoare nu verifica daca acesti proprietari stau in frig , sau "manevreaza" (fura) repartitoarele. Am citit pe internet ca sunt multe metode de a le frauda , dar eu nu sunt genul de om sa risc si sa ma bucur ca fur de la alt vecini. In aceste conditi as dori sa renunt la repartitoare , problema este , exista o lege care stabileste clar consumul maxim lunar pe care mi-l poate trece administratora in dreptul propriei facturi la caldura? Aceasta ma "amenintat" ca am sa platesc 300-350 de lei pe luna caldura daca renunt la repartitoare! Va multumesc , astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 16:43, 7 Februarie 2014
Administratora dv. are dreptate.

Locuiesc intr-un bloc similar cu al dv. Aceeasi situatie este si la mine.
Avem lunar 3-4 garsoniere cu consum necontorizat (una nu are deloc repartitoare, iar celelalte sunt in situatia de a nu da a 3-a, a 4-a luna consumurile) care platesc la caldura peste 270 lei.
In plus de asta, nu exista un consum maxim stipulat undeva, ci consumul pentru un apartament necontorizat depinde direct de consumul cel mai mare - spus in general, fara sa intram in amanunte de calcul, al altui apartament. Si nu numai atat, dar poate suporta acest calcul cu referinta la un apartament al carui maxim sa fie o regularizare din trecut prin adaugare de consum.

Avem si garsoniere cu 20-30 lei. Asta se intampla pentru ca li s-a calculat anterior un consum estimat mai mare decat au consumat in mod real, cum s-ar zice au platit in avans si acum li se regularizeaza plata.

Deci este foarte, foarte, riscant sa renuntati la repartitoare intr-un bloc in care se face calculul pe repartitoare.
Ori renuntati cu totii, ori stati in sistem.

Dar, va voi spune cauza adevarata a acestor distorsiuni, si exemplul dat de dv. nu face decat sa-mi intareasca acest argument.
- o inventariere facuta prost, in graba, de persoane nepricepute sau corupte;

Am descoperit de curand ca in apartamente diferite, acelasi fel de calorifer, absolut identic era trecut cu coeficienti de evaluare diferiti, dublu unul fata de celalalt. Si....normal ca unul platea de ii sareau ochii din cap 197 lei, iar celalalt, cu coeficientul de evaluare mai mic platea cam 111 lei. Am putut sa fac diferenta uitandu-ma pe fisele individuale ale celor doua apartamente si la consumuri oarecum apropiate pe cele doua calorifere, numarul de unitati era aproape dublu la unul fata de celalalt.

Asa ca solutia ar fi reinventarierea acestor corpuri de incalzire, dar facuta cu o comisie din care sa nu lipseasca locatari atenti la amanunte.
In lipsa unei inventarieri corecte, tot sistemul pare a fi o tzeapa....si nu e, in realitate.
La acele persoane care platesc putin (ex pana 70 -80 de lei pe luna) , si la cele care platesc foarte putin (ex 20-30 de lei pe luna ) acestea sunt facturile lor la caldura luna de luna , nu reprezinta o regularizare. Ei atat platesc luna de luna. Nu am cum sa nu ma intreb daca toti acesti oameni care sunt multi , poate peste 50 de proprietari in tot blocul (cazuri chiar si familii din 3-4 persoane, platesc consumul real , adica stau in frig. Incalzirea cu aragazul nu are cum sa functioneze pentru cu 80 % din proprietari au contoar individual de gaze , si gazele daca le lasi sa mearga pe langa un disconfort provocat de arderea gazului intr-un spatiu nearisit provoaca si o factura mai mare, pe curent nu cred ca se incalzesc pentru ca un calorifer bagat fie si numai noapte in priza poate consuma curent de 200-300 de lei pe luna.Voi face totusi tot ce este posibil sa conving ceilalti proprietari care sunt in aceeasi situatia cu mine sa voteze renuntarea la repartitoare , pentru ca scrie clar pe site-ul fapr, ca acei proprietari care tin calorifere inchise , provoaca un prejudiciul celorlalti , in sensul ca automat factura la ceilalti va veni mai mare , dar eu sunt convins ca nefacandu-se o verificare serioasa a celor cu facturi foarte mici , acestia din urma pot apela si la metode de fraudare a repartitorului si acestea sunt destule. De ex. anul trecut in blocul meu a fost prinsa o persoana care daduse caloriferul cu repartitorul la o parte si montase altul fara repartitor, am intrebat administratora si mi-a spus ca acea persoana a mai platit in jur de 450 de lei in plus , ca asa sa stabilit de catre cei care au "masurat" cat a consumat ea cu caloriferul fara repartitor. Aceasta persoana a fost prinsa la sfarsitul iernii. Daca ea a platit 20-30 de lei pe luna pana atunci , si atunci a platit 450 de lei , a iesit o medie de 120 pe luna , la noi fiind caldura 5 luni din noiembrie pana in martie inclusiv. Pai acea persoana chiar daca a fost prinsa a iesit mai "bine" decat mine si alti proprietari care am platit in medie peste 200 de lei pe luna la caldura!.
Nu tineti cont de un lucru pe care nu-l veti gasi scris niciodata pe site-ul fapr si anume:
- daca impartiti factura asa cum e acum la pausal, intr-adevar ati plati relativ putin, DAR....nu uitati, ca daca nu vor fi repartitoare, consumul va fi maxim, nimeni nu-si va mai tine caloriferul inchis, iar factura va avea o valoare mult mai mare si atunci...acea valoare o veti imparti la pausal.

Va doresc succes!
Stimate domnule Ionut,

In sistemul cu repartitoare de cheltuieli ideea este simpla. Ori furi tu, ori te fura altii.
Sub nici o forma nu pot plati valorile specificate de dvs, acele apartamente.

Familia mea aeste compusa din 3 persoane, 2 adulti si un copli. Am CT si cronotermostatul este pus la 24.5 grade toate ziua, la inaltimea de 90 cm - 100 cm fata de podea. Am platit factura de gaze pe decembrie undeva la aproape 300 RON. Deci ce spuneti dvs acolo e hotie pe fata si nu pe spate.

De aceea prefera unii repartitoarele, si nu calculul pe SET la pausal. Ei de fapt se incalzesc, sa nu credeti ca stau in frig, dar platiti dvs. sau altii cota parte din ce ""manaresc" dansii la repartitoare.

Cu stima.
acea valoare impartita la atatea apartamente nu are cum sa fie asta cum platesc eu in prezent peste 200 de lei pe luna , la o garsoniera , in conditiile in care tin un calorifer inchis (1 din3). Asa au avantaj cu repartitoarele cei care fura (le manevreaza) si cei care sigur sunt putini rezista in frig , nu cred ca un om normal si-ar risca sanatate pentru cativa zeci de lei in plus la caldura, Este o afacere sa stai in frig si sa dai bani pe medicamente ?? eu zic ca nu ! in shimb pentru cei care "fura" si platesc 20-30-40 de lei pe luna este o afacere. Problema este ca multa lume din bloc (multi care platesc la fel de mult ca mine) este prea ocupata si nu are timp sa se intereseze daca este normal sa platesti peste 200 de lei pe luna la o garsoniera numai caldura! Sau alti daca intreaba administratora le spune cum mi-a spus mie renunti la repartitoare platesti mai mult , si ei se sperie , si considera ca e ok sa platesti 200 + pe luna caldura la o garsoniera, in timp ceilalti care fac manevre isi freaca mainile, astfel de lucruri sigur nu sa-r putea facea fara complicitatea (spaga data firmei de repartitoare sau administratorei ca sa nu verifice daca acesti oameni atata consuma cat platesc).Am sa merg la fiecare din cei care platesc peste 200 de lei sa fac daca ei considera ca e normal acest lucru in timp ce foarte multi peste 50 de proprietari platesc sub 70-80 de lei pe luna toata iarna , unii chiar 20-30 de lei!

Alte discuții în legătură

Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)