Buna ziua locuiesc intr-un bloc de garsoniere din bucuresti , as dori sa renunt la repartitoarele de caldura pentru ca in blocul meu sunt intre cei cativa proprietari aproximativ 50 din cele 196 de garsoniere din bloc carora factura la caldura le vine in medie peste 200 de lei pe luna ! Mentionez ca la noi in bloc sunt si multi proprietari peste 20 pe fiecare scara a blocului (o scara are 98 de ap. , blocul are 2 scari) a caror factura lunara la caldura este pana in 70 de lei pe luna , la unii chiar sume derizorii gen 20-30 de lei pe luna. Refuz sa cred ca acei oameni (care sunt destul de multi , chiar si familii cu copii) stau in frig , in bloc in prezent 80 la suta din proprietari au si contoar individual pentru gaze acest lucru dandu-mi de inteles ca nu mai "merge" incalzirea la aragaz. Administratora blocului impreuna cu firma de repartitoare nu verifica daca acesti proprietari stau in frig , sau "manevreaza" (fura) repartitoarele. Am citit pe internet ca sunt multe metode de a le frauda , dar eu nu sunt genul de om sa risc si sa ma bucur ca fur de la alt vecini. In aceste conditi as dori sa renunt la repartitoare , problema este , exista o lege care stabileste clar consumul maxim lunar pe care mi-l poate trece administratora in dreptul propriei facturi la caldura? Aceasta ma "amenintat" ca am sa platesc 300-350 de lei pe luna caldura daca renunt la repartitoare! Va multumesc , astept un raspuns
1. Eu nu am repartitoare.
2. Cum merg acestea nu trebuie sa-mi spuneti pentru ca chiar eu am pus citeva link-uri aici catre site-ul unuia din cei care le fac si am explicat cum merg acestea;
3. Degeaba va faceti rau pentru ca acest fenomen cu furtul prin repartitoare nu o sa dispara doar ca postam noi aici;
4. Normal ca daca cineva fura 'suntand' repartitorul, ceilalti vor plati mai mult;
5. Acest fenomen se intampla si la alte utilitati, numai ca la caldura arde rau la buzunare.
Daca ati vedea si cit platesc unii la curent fata de altii sa vezi discutii pe forum atunci, numai ca acelea sunt private si nu ai de unde sa stii cit consuma vecinul, care tine aerul conditionat mergind toata ziua si toata noaptea pe timp de vara si nu numai.
Daca s-ar trece si alea la avizier sa vezi comentarii la scara blocului atunci....
Weekend placut si luatio usor ca nu o sa va scada factura la caldura asa curind, doar postind aici pe forum.
Cam asa e,
Peste tot unii fura in detrimentiul altora.
Si ca tot vorbitii de curentul electric
Stiati ca exista sute de mii de consumatori casnici care fura curent?
Stiati ca exista mii si zeci de mii de consumatori medii (clinici, asociatii sportive si multe firme din toate domeniile), care in loc sa plateasca facturi de cateva mii sau zeci de mii de euro lunar, dau spagi la oameni cheie din Electrica, astfel ca ajung sa consume curent gratis.
Stiati ca exista sute de consumatori mari, care "negociaza" mai mult sau mai mai putin legal, preturi preferentiale pentru energia electrica.
Stiati ca exista zeci de firme capusa, intermediare de energie electrica, cu o mana de angajati si cu profituri de zeci si sute de milioane (lei noi binenteles)
Toate aceste pierderi din sistem, cine credeti ca le suporta? Evident ca toti consumatorii finali(cei corecti), pentru ca se regasesc in pretul energiei.
Asa este si te mai si da unul in git la un preten de la ENEL si vine la tine ca nu-sh ce nu mere bine contorul si-ti baga unul electronic.
La al de fura il lasa pe ala tip ventilator. Ca merge rezolvat mai usor.
Alta faza de balamuc:
Vine unu si-mi zice. Eu prefer sa stau cu aerul conditionat dat drumul ca e mai ieftin. Ce vorbesti mon cher zic. Parol zice el. Halal sa-ti fie zic. Si plecam intr-ale noastre fiecare.
Ajung acasa si iau o hartie si un creion. Iau factura la gaze si vad ca am consumat vre-o 190 mc si am platit aproape 300 RON. Ma uit eu pe factura de gaze si vad ca echivalentul in KWh este vre-o 2000 KWh. Ma uit pe cit este un KWh la Enel si dau sa inmultesc cu 0,5234 RON/KW.
Sa-mi cada creionul din mana 1,046.8 RON. Atunci zic.
Ori m-am tampit eu ori vecinu' minte de-ngheata apele si fura la greu.