avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoare de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoare de caldura

Buna ziua locuiesc intr-un bloc de garsoniere din bucuresti , as dori sa renunt la repartitoarele de caldura pentru ca in blocul meu sunt intre cei cativa proprietari aproximativ 50 din cele 196 de garsoniere din bloc carora factura la caldura le vine in medie peste 200 de lei pe luna ! Mentionez ca la noi in bloc sunt si multi proprietari peste 20 pe fiecare scara a blocului (o scara are 98 de ap. , blocul are 2 scari) a caror factura lunara la caldura este pana in 70 de lei pe luna , la unii chiar sume derizorii gen 20-30 de lei pe luna. Refuz sa cred ca acei oameni (care sunt destul de multi , chiar si familii cu copii) stau in frig , in bloc in prezent 80 la suta din proprietari au si contoar individual pentru gaze acest lucru dandu-mi de inteles ca nu mai "merge" incalzirea la aragaz. Administratora blocului impreuna cu firma de repartitoare nu verifica daca acesti proprietari stau in frig , sau "manevreaza" (fura) repartitoarele. Am citit pe internet ca sunt multe metode de a le frauda , dar eu nu sunt genul de om sa risc si sa ma bucur ca fur de la alt vecini. In aceste conditi as dori sa renunt la repartitoare , problema este , exista o lege care stabileste clar consumul maxim lunar pe care mi-l poate trece administratora in dreptul propriei facturi la caldura? Aceasta ma "amenintat" ca am sa platesc 300-350 de lei pe luna caldura daca renunt la repartitoare! Va multumesc , astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 16:43, 7 Februarie 2014
Ca sa poti intra la om in casa trebuie sa anunti dinainte.
Administratorul nu poate da buzna in casa omului fara sa i se dea voie ori sa se anunte o actiune de verificare in bloc.
Sa se anunte!
poate anunta intre zilele x-y se face verificarea repartitoarelor va rugam sa deschideti usa pentru control , daca spune ziua "suspectii" pot ascunde probele , in cazul asta trebuie ceva de genul "un flagrant" .. poate vi se pare SF. Dar sa va dau un exemplu , daca folosesc una din metodele din articolul de pe site-ul ala , sau le incerc pe toate si vad care da cel mai bun rezultat , daca eu stiu ca peste 3 zile vine controlul , ce fac , dau drumul la calorifer la maxim , deschid usa si geamu se pierde caldura , repartitorul inregistreaza repede un consum care sa nu bata la ochi si am scapat basma curata !
aia care citesc repartitoarele , nu le citesc in fiecare zi , eu daca ii sunt sa ii intreb cat a consumat caloriferul in fiecare zi in parte nu cred ca imi pot spune
Exista mai multe cauze ale facturilor discrepante la caldura. cele principale sunt:

1. Lipsa echilibrarii hidraulice a instalatiei.
Echilibrarea hidraulică presupune montarea unor regulatoare automate de presiune, în subsol, la baza coloanelor şi la branşament. Regulatoarele fac posibil controlul temperaturii interioare şi limitarea consumului de căldură. Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări. Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor, “Debranşarea apartamentelor … ” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 (apare surplus de agent termic în restul instalaţiei in functiune, ce se inregistreaza pe contorul de bloc).

2. Incalzirea indirecta
Exista un transfer de căldură, dinspre apartamentele încălzite spre apartamentele unde se închid robinetele caloriferelor. Transferul de căldură se produce doar de la temperatura mai înaltă la temperatura mai joasă. Conform studiilor, încălzirea indirectă ajunge la 70-80% din necesarul de căldură, în cazul debranşării totale a apartamentelor dintre etaje. Repartitorul nu poate inregistra incalzirea prin pereti.

Se poate stabili un consum maxim, stiintific, tinind cont de necesarul de caldura, de puterea termica a caloriferelor, cu aplicarae unei reduceri, dvs locuind la ultimul etaj.

Articolul din Libertatea se refera la o declaratie a preşedintelui ANRSC, aparuta si in restul presei si tv, referitoare la problema incalzirii indirecte. A "descoperit roata" si ANRSC-ul dupa "lupte seculare", fiind fortat de plangerile formulate impotriva sa.
"împreună cu institutele de cercetări din domeniu şi cu facultăţile de profil, vom face nişte studii şi analize în aşa fel încât să impunem o temperatură de confort de 20 de grade Celsius". Exista de 10 ani asemenea studii ale institutelor de cercetări si facultăţilor de instalatii. Acuma a auzit de temperatura de confort de 20C din SR 1907/2.

"Vom găsi o formulă matematică într-un program de calcul şi îi vom obliga prin lege pe cei care şi-au închis repartitoarele şi care primesc căldură de la vecinii cu căldura pornită să plătească gigacaloria consumată". Exista de peste 10 ani asemenea programe de calcul si exista si codul civil sa ii oblige.

Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
darida, utilizator
rwkovacs eu nu sustin ca vecinii traiesc din caldura mea!, eu spun platesc mai mult decat ar trebui pentru o garsoniera . pentru ca , in afara de cei care stau in frig (care sunt convins ca la cum a fost vremea in ianuarie de ex. nu au cum sa fie multi) , sunt multi care platesc suspect de putin si sunt convins ca macar o parte din aia care platesc putin manevreaza repartitoarele! Anu trecut a fost prin o persoana la mine in bloc care daduse caloriferul cu repartitorul la o parte si montase altul fara repartitor , cine a platit caldura consumata de aia ? nu noi astialalti care platim peste 200 de lei pe luna?? pe urma cand a fost prinsa a fost pusa sa plateasca de catre administrator si firma de repartitoare 450 de lei pentru toata iarna , acei bani nu stiu in buzunarul cui a ramas , ca nu cred ca ai radet-ului , pentru ca in lunile in care aia a furat si nu stiut nimeni , factura sa impartit la ceilalti la care se inregistrau consumuri mai mari , pentru ca daca tu manevrezi repartitorul , acea caldura consumata de tine si neplatita se dercarca in factura celorlalti , iti reamintesc ca repartitorul nu masoara efectiv caldura consumata de mine. Cauta si citeste un articol despre ce anume masoara repartitorul. Repartitorul nu este ca apometrul care masoara efectiv apa care in curge tie in casa la robinet! Iar metode de al frauda sunt cel putin 9!

Alte discuții în legătură

Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)