avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoare de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoare de caldura

Buna ziua locuiesc intr-un bloc de garsoniere din bucuresti , as dori sa renunt la repartitoarele de caldura pentru ca in blocul meu sunt intre cei cativa proprietari aproximativ 50 din cele 196 de garsoniere din bloc carora factura la caldura le vine in medie peste 200 de lei pe luna ! Mentionez ca la noi in bloc sunt si multi proprietari peste 20 pe fiecare scara a blocului (o scara are 98 de ap. , blocul are 2 scari) a caror factura lunara la caldura este pana in 70 de lei pe luna , la unii chiar sume derizorii gen 20-30 de lei pe luna. Refuz sa cred ca acei oameni (care sunt destul de multi , chiar si familii cu copii) stau in frig , in bloc in prezent 80 la suta din proprietari au si contoar individual pentru gaze acest lucru dandu-mi de inteles ca nu mai "merge" incalzirea la aragaz. Administratora blocului impreuna cu firma de repartitoare nu verifica daca acesti proprietari stau in frig , sau "manevreaza" (fura) repartitoarele. Am citit pe internet ca sunt multe metode de a le frauda , dar eu nu sunt genul de om sa risc si sa ma bucur ca fur de la alt vecini. In aceste conditi as dori sa renunt la repartitoare , problema este , exista o lege care stabileste clar consumul maxim lunar pe care mi-l poate trece administratora in dreptul propriei facturi la caldura? Aceasta ma "amenintat" ca am sa platesc 300-350 de lei pe luna caldura daca renunt la repartitoare! Va multumesc , astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 16:43, 7 Februarie 2014

Stimate Domn
Va recomand ( si celor interesati ) sa cititi articolul din ziarul : LIBERTATEA , de azi 06.02.2014 :
" ATENTIE , ROMANI ! De iarna viitoare ar putea fu INTERZISA ECONOMIA LA CALDURA .Se REVINE LA PAUSAL ?
Am folosit acele caractere din articol
Articolul il gasiti la rublica " Stiri interne "
Va rog sa va spune ti parerea!

chiar acum cateva minute au 2 baieti au pus aparatu ala pe repatitor , au notat cifrele alea pe o foaie , si au zis ca ma suna de la firma sa imi spuna daca e ceva in neregula. Din discutiile cu ei am inteles acelasi lucru ca daca sunt uni care tin caloriferele inchise (ceea ce sincer la cum a fost vremea in ultima vreme nu cred ca sunt multi asa rezistenti la frig) factura se "sparge la mine si la cei care tinem caloriferele deschise la maxim (eu stau si la ultimu etaj si cu caloriferul deschis la maxim temperatura in casa e acceptabila). Le-am spus ca sunt multi pe care ii banuiesc ca fura (sunt 9 metode de a fura le gasiti aici : [ link extern ] "
si factorul "corectie amplasare"" care este 0,8000. Drept urmare aceste unitati devin mai multe si pe acestea din urma le platesti : exemplu luna trecuta 100 de unitati consumate la caloriferul din camera "corectate" au insemnat 181,60 unitati de platit. O unitate = 0,2736 RON. La caloriferul din baie factorul "scala" este 0,60 , iar corectie amplasare este = 1,000. La acest calorifer (cel din baie) 110 unitati (indexul) corectate a insemnat luna trecuta 66.60 unitati de plata.Caloriferul din bucatarie a fost inchis si in ianuarie toata luna. Cele 434 unitati de la indexul nou de la caloriferul din camera corectate vor insemna peste 750 de unitati de plata pentu un singur calorifer adica 205 lei caldura pe luna ianuarie doar pentru caloriferul din camera. Ceea ce este greu de inteles luna trecuta caloriferul din camera a consumat caldura in valoare de 50 de lei , iar acum de in valoare de peste 200 de lei. De 4 ori mai mult! O fi fost in ianuarie ( mai ales in ulmele 10 zile) mai rece si vremea mai rea afara , dar nu cred ca a fost de 4 ori mai rea decat in decembrie.Este logic ca daca vremea a fost mai rece sa platesc mai mult , ca si intr-o soba daca e mai frig afara bani de mai multe ori , si mai multe lemne , dar sa platesti de 4 ori mai mult mi se pare IREAL. Astept data de 15-20 luna asta sa vad cand o afisa intretinerea cei care luna trecuta au platit 20-30-40 de lei cat vor plati acum la caldura! Sunt sigur ca nu vor depasi 60-70-90 de lei maxim , asa e de cateva ierni la noi in bloc, repartitoare avem de vreo 7-8 ani , dar cred ca in ultimii ani sau inmultit mai ales hotii si mai putin oamenii care stau in frig , mentionez ca nu avem multi pensionari in bloc!
Cand aveti un factor de corectie de 0.8, asta inseamna ca vi se corecteaza din 100 unitati de indecsi, prin inmultire cu acest factor de corectie, devin 80, adica mai putine, nu mai multe.

Aceste unitati rezultate se inmultesc cu factorul de conversie care este specific fiecarui tip de calorifer. El poate fi 500 sau 1300 sau 1800 sau 3200 sau alte valori.
Cu acest coeficient se inmultesc cele 80 unitati de index corectate cu factorul de corectie si apoi se imparte la 1000 si rezulta unitati de consum.
Deci unitatile de consum vor fi mai multe decat unitatile de index, Ca asa se face calculul.

Daca aveti la dispozitie acel site faimos cu metode de furt, incercati-le si dv. si vedeti ce iese....:) Nu mai presupuneti, incercati chiar dv.

@eugarizn

Va rog frumos, nu ne mai "amenintati" cu stiri de ziar.
Nu v-ati saturat de minciuni? Ce va faceti sa va uitati la aceste stiri? Zau, haideti sa fim seriosi si sa vedem ce e in prezent si cum putem rezolva problemele singuri si acum,

Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
elga50, moderator
Doamna Elga , eu nu vreau sa imi dati dumnevoastra dreptate, eu doar atat spun diferentele intre mine si alti ca mine din bloc , ca nu sunt singurul si alti tot din blocul meu sunt FOARTE mari, eu nu am cum sa va dovedesc ca acei vecini fura , dar nici dumnevoastra nu imi puteti spune mie ca oameni din blocul meu sunt eschimosi aterizati de la polul nord care care rezista in frig , de dragul de a plati mai putin. Eu i-am solicitat si administratorei si firmei sa faca un control amanuntit (neanuntat) la cei care platesc suspect de putin toata iarna ! Dar nu stiu de ce nu se face acest lucru periodic , si neanuntat (ca sa pot fi prinsi in fapt cei care fura) , sa se faca controlul dupa -amiaza cand toata lumea este acasa. Eu cred in acest fel s-ar elucida "misterul" , cine nu raspunde de mai multe ori acestui control poate fi considerat suspect ? dupa parerea dumnevoastra? daca nu ai nimic de ascuns de ce sa nu deschizi usa controlului? daca esti cautat in 3-4-5 zile diferite (dar fara sa fi anuntat) , in special seara , dupa-amiaza cand e lumea acasa , o data tot trebuie sa fi acasa. EU nu vreau ca cineva sa vina sa iti verifice caloriferele in fiecare zi , dar macar o data pe luna ar trebuie , in situatia prezentata de mine!
*sunt care platesc facturi foarte mari iar alti foarte mici

Alte discuții în legătură

Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)