avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Mama mea are o parcela de teren primita zestre de la parinti in urma cu 50 de ani. Terenul este inregistrat la primarie pe numele ei si plateste impozitele correct. Pentru obtinerea unui titlu de proprietate in vederea intabularii inteleg ca trebuie sa facem actiune in constatarea uzucapiunii. Pe cine chem in judecata in acest caz? Nu contesta nimeni calitatea sa de proprietar, in acea zona din jud Suceava nu a existat cooperativizare si nici regim de carte funciara, toata lumea a facut acte de mana sau detine terenuri primite ca donatie sau zestre de la parinti. Avem martori, ar putea fi simplu. Dar vreau sa stiu, chiar trebuie facuta expertiza pentru stabilirea valorii terenului? Pentru ca in acest caz, s-ar putea ca cheltuielile ptr intabulare sa depaseasca valoarea terenului, in zona respective preturile fiind foarte mici. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: SergiuB , utilizator 19:23, 15 Aprilie 2009
Ca probe, martorii sunt cei mai potriviti in astfel de actiuni civile. Expertiza nu este obligatorie, insa este necesara dvs. pentru delimitarea terenului si stabilirea vecinatatilor. In schimbul acestuia puteti face un "plan de amplasament si delimitare a imobilului".
Intr-adevar, daca faceti o expertiza este posibil sa depasiti valoarea terenului cu mult.
Ca parte procesuala pasiva chemati in judecata com./mun. prin Primarul acesteia.
Taxa de timbru trebuie platita la valoarea terenului, diminuata cu 15% datorita crizei economice si indicelor stabilite de Camerele Notarilor Publici.
De regula uzucapiunea este o sanctiune pentru proprietarul (sau mostenitoriii sai) imobilului care nu se intereseaza de el peste 3o de ani. In cazul dv. actiunea in constare poate avea ca pirit autoritatea publica locala, Primaria, reprezentata de primar , intrucit platiti impozite acestei autoritati si este in masura sa atestte ca terenul nu face parte din doemniul public sau privat al statului ori al sau si ca nu a fost revendicat de nimeni. Expertiza topo se impune in cauza iar onorariul este stabilit de instanta care va tine seama si de imprejurtarile relalate de dv. Succes!
Va multumesc.Pentru acest plan de amplasament prebuie sa apelez la o firma de cadastru sau este suficient un plan facut de un inginer de specialitate de la primarie. Am inteles ca primaria are un inginer si ca exista schite la primarie. Va multumesc din nou!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Localizare teren !! ContSters210520 ContSters210520 Buna ziua ! Detinem un act de vanzare cumparare teren [b]in mereaua [/b]satului, din 1925. La colectivizare terenul a fost luat de GAC fara ca titularul sa se ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Noul mod de avizare a expertizei judiciare de specialitate topografie , geodezie si cadastru. BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Proiect de act normativ privind Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara.[/b] Propunerile si observatiile ... (vezi toată discuția)