avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie-Preavizul este obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie-Preavizul este obligatoriu?

Ma aflu in urmatoarea situatie: am fost in concediu crestere copil pana la data de 31.01.2014, cand mi-am reluat activitatea. Acum, as vrea sa-mi schimb locul de munca si doresc sa stiu, cu cate zile inainte de a pleca trebuie sa depun preavizul si ce se intampla daca plec fara sa-l depun?
De asemenea, in afara de preaviz, mai trebuie sa urmez vreo procedura?
Si cum este mai bine pt mine sa plec, prin demisie sau printr-un act additional la ctr de munca in care scriem ca au incetat raporturile de munca de comun acord?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 13:28, 6 Februarie 2014
Demisia presupune, in general, un termen de preaviz, reglementat prin CIM, sau Regulamentul intern. In situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile din CIM, se poate demisiona fara preaviz. Mai exista varianta incetarii activitatii cu acordul partilor, sau renuntarea de catre angajator la preaviz. Daca noul loc de munca va ofera avantaje substantiale, puteti risca neefectuarea preavizului, respectiv incetarea activitatii pentru abateri disciplinare.
1. Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

2. Daca este vorba despre o demisie cu preaviz, atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

3. In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) nu se acorda preaviz.
Deci, daca inteleg corect, preavizul este obligatoriu numai in caz de demisie, iar termenul sau este prevazut in Ctr de Munca, iar in caz de incetare a ctr de munca prin acordul partilor, pot sa plec de pe o zi pe alta.
Intr-adevar, ati inteles corect , cu o mica completare : la incetarea c.i.m. cu acordul partilor va trebuie si acordul angajatorului. Prin urmare, efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Dar pentru mine, ca si angajat, este mai bine sa incetez raporturile de munca prin demisie sau prin acordul partilor? Sau nu are importanta?

Alte discuții în legătură

Plecare de la locul de munca ttudor1978 ttudor1978 Am o intrebare..si o rugaminte daca ma poate ajuta cineva.Vreau sa plec de la locul de munca si u stiu cum sa procedez.Adica as vrea daca-mi puteti spune cum ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba VlaDuTzEnTzIcH VlaDuTzEnTzIcH Buna, Sunt angajat din 1 .11.13 perioada de proba e 90 zile cam au trecut, daca eu vreau sa plec o sa fie nevoie de preaviz? cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Demisie danny_alex danny_alex Lucrez la o societate la care ma aflu in concediu fara plata,in acte.Doresc sa inchei contractul de munca la aceasta societate. Care este procedura pe care ... (vezi toată discuția)