NCP stabileste amanarea aplicarii pedepsei si prevede in art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare."
Din punctul meu de vedere, daca unui posesor de permis auto, in cazul unei vatamari din culpa, instanta dispune amanarea aplicarii pedepsei, atunci permisul de conducere nu se mai anuleaza.
In cazul amanarii aplicarii pedepsei se pune intrebarea daca pe perioada de supraveghere care este de 2 ani persoana va avea sa nu drept de circulatie.
Daca va avea drept de circulatie care mai este pedeapsa?
Daca nu va avea drept de circulatie atunci conducatorul auto va prefera aplicarea pedepsei ptr a putea sustine examen ptr obtinerea unui nou permis dupa 6 luni in cazul amenzii penale sau 12 luni in cazul pedepsei cu suspendare.
Trebuie sa recunosc ca nu am cunostinta care sunt motivele anularii permisului in legislatia altor tari europene si daca cele din legislatia romaneasca sunt similare. Pentru infractiuni din OUG195 pentru care se prevede anularea permisului in alte tari UE poate se plateste o amenda usturatoare si se aplica o suspendare semnificativa.
Dupa parerea mea in urma aplicarii unei pedepse se poate suspenda dreptul de a conduce pentru 1-2 ani fara anularea permisului cu obligatia de a sustine un examen teoretic tip 22/26. Nu vad rostul sustinerii probei practice pentru cineva care are mai mult de 5 ani experienta. Se poate introduce si proba practica pentru cei cu mai putin de 5 ani de experienta.
O astfel de examinare se poate considera ca fiind o "reconfirmare" a cunostintelor teoretice.
Art. 114 din Codul rutier spune ca se anuleaza permisul de conducere in cazul unei hotarari de condamnare ramasa definitiva iar hotararea de amanare a aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare.
Sa consideram ca dupa trecerea termenului de supraveghere persoana nu a mai savarsit nicio infractiune iar daca nu se suspenda dreptul de circulatie care ar fi pedeapsa sau sanctiunea?
Daunele materiale si morale vor fi platite de catre asiguratorul RCA iar vinovatul nu va "plati" in niciun fel (amenda, suspendare permis, bani), doar timpul petrecut pe la judecatorie.
Aplicarea unei pedepse/sanctiuni este necesara ptr "constientizare".
Anularea nu mi se pare o solutie in schimb suspendarea dreptului de a conduce pe 6-12-24 luni ar fi solutia cea mai "convenabila" ptr ambele parti cu obligativitatea sustinerii unui test ptr cei cu cel putin 12 luni.
Art. 83 Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau
închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Art. 84 Termenul de supraveghere
(1) Termenul de supraveghere este de 2 ani si se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei.
Art. 85
(2) Instanţa poate impune persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării
pedepsei să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
..... g) să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă;
.....
j) să nu ocupe sau să nu exercite funcţia, profesia, meseria ori activitatea de care
s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
(4) Când stabileşte obligaţia prevăzută la alin. (2) lit. e) -g), instanţa individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
Daca instanta poate impune persoanei sa nu conduca anumite vehicule atunci aceasta prevedere se refera in mod evident la conducatorii auto iar daca tine seama de imprejurarile cauzei este si mai evident faptul ca nu poate fi vorba decat despre un accident rutier.
Vehiculele nu pot fi decat cele din categoria pentru care are dreptul sa conduca doar nu i se va impune cuiva care are categ. B sa nu conduca vehicule din categ. C.
Din aceste motive cred ca ar "prefera" anularea permisului deoarece pot obtine permisul mai repede de 2 ani.
Din ce am citit pe forum majoritatea celor prinsi cu alcoolemie peste limita de 0,8 isi doresc finalizarea cat mai rapida a dosarului ptr a putea obtine un alt permis.
Ati subliniat corect, amanarea aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare, este o nouă alternativă la aplicarea unei sancţiuni penale, astfel, persoanei faţă de care s-a
dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă nici unei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere,nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.
Nu este nevoie de intervenţia reabilitării cu privire la o asemenea pedeapsă iar acest efect se produce aşadar în măsura în care amânarea nu a fost revocată sau anulată.
Asa cum a observat si dl. cyan, pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de
care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin,stabilite de instanţă potrivit art. 85 C.P., trebuie observat că potrivit textului dispunerea măsurilor de supraveghere este obligatorie şi priveşte totalitatea acestora, în vreme ce impunerea unor obligaţii este facultativă pentru instanţă, astfel va ramane la aprecierea instantei daca inculpatului i se vor impune si anumite obligatii, de genul celei prevazuta la alin.2 lit.g sau lit.j.
Daca veti citi si modificarile intervenite in OUG 195/2002 incepand de la 1 feb, ca trebuie sa ne mai uitam si pe acolo sau cand avem nedumerire ne uitam in LPACP sau LPACPP, vom intelege exact ca permisul nu se anuleaza, ci se suspenda pentru o perioada de 90 de zile.
Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................
"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."
Cat despre anulare in afara de condamnarea la amenda penala sau in regim privativ, este clar ca doar in cazul in care se dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, se va anula.
Conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18 "b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."
Da, cam asta ma gandeam si eu. Multumesc pentru raspunsuri. In principal ar fi mai avantajoasa amanarea aplicarii pedepsei dar, depinde foarte mult si de ce hotaraste instanta in legatura cu obligatiile facultative.
Acoolemie mare
Kawassaky
In data de 5 noiembrie 2016 am fost oprit de un echipaj de politie. Am suflat in alcooletest si a iesit 1,3mg in aerul expirat. Am fost dus la spital si mi s-a ... (vezi toată discuția)