avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatia de a asigura sursa de incalzire alternativa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatia de a asigura sursa de incalzire alternativa in apartamentele debransate

Buna seara
Va prezint urmatoarea situatie:intr-un imobil cu n apartamente,sunt cateva nelocuite,care au primit acordul de la administratie sa se debranseze de la caldura(centrala blocului).In urma cu un an prin hotarirea Adinarii generale a Asociatiei,o parte din locatari si-au montat centrale individuale,iar centrala blocului a fost pusa in conservare.In aceste conditii,in apartamentele neincalzite din cauza frigului ingheata si se sparg tevile de apa,afectand apartamentele din vecinatate ,cat si confortul termic al acestora.Exista vreo prevedere legala care sa-i oblige sa asigure macar siguranta vecinilor daca nu cumva un minim de caldura in apartamente fie ele si nelocuite?Cine suporta despagubirile catre ce afectati,proprietatii care nu au caldura sau cei care le-au aprobat debransarea neconditionat?
Va multumesc
Legea prevede obligatia de a avea o sursa alternativa de caldura pentru a putea fi debransat dar nu prevede nimic despre folosirea ei.
Nu suntem in Vest unde, prin lege, nu poti cobori temperatura in apartament sub 12 grade.
Tot ce puteti face e sa-i dati in judecata pe cei care va provoaca daune (daca e teava comuna Asociatia, daca sunt instalatiile interioare propietarii).
Desi nici asta nu e o solutie pentru ca va veti plati unii altora pagubele.
Va multumesc pentru raspuns.Nu inteleg la ce pagube va referiti cand spuneti ca le vom plati unii altora.Daca apartamentul de la etajul 3 fara sursa de caldura,ii inunda pe cei de la etajele inferioare pentru ca ii pocnesc tevile de apa in casa cine plateste?
Legea nr. 10/1995 a calităţii în construcţii, Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, (anterior Directiva 89/106/CEE), Anexa 1 impun Cerinţe fundamentale
3. Igienă, sănătate şi protecţia mediului
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor
Cerintele sunt detaliate în Ordin MLPAT nr. 222/N/2000 - "Normativ cadru privind detalierea conţinutului cerinţelor stabilite prin Legea 10/1995", indicativ NC 001 -99.
D1 Igiena aerului şi D3 Igiena higrotermica a mediului interior
[ link extern ]
Din cauza debransarilor, temperaturile interioare scad sub cele prevăzute de Standardul SR 1907/2: 1997, scăzând şi temperatura din apartamentele vecine.

Temperatura maximă de gardă (12oC) este prea mica pentru locuinte, unde nu se pune doar problema instalatiilor.
Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 Normativ privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13-2002
ÎNCÃLZIREA DE GARDÃ
4.15. În clădiri şi în încăperi folosite cu intermitenţă, (n. ex: ateliere de producţie, etc), în care - în perioadele de nefolosire - este necesară menţinerea unei temperaturi pozitive, se prevăd instalaţii de încălzire de gardă.
4.16. Încălzirea de gardă se prevede în cazurile în care temperatura minimă este cerută de necesităţi tehnologice (utilaje, materiale etc.), (n. deci nu e vorba de locuinţe şi de oameni), dar nu poate fi asigurată prin căldura acumulată sau degajată de utilaje şi de elementele construcţiei (corelată eventual cu mărirea rezistenţei termice a elementelor de închidere a spaţiului respectiv).
Pentru protecţia împotriva îngheţului a instalaţiilor de orice fel, se poate folosi încălzirea de gardă.
Temperaturile interioare apropiate de temperatura maximă de gardă (12oC), vor produce acelasi efect de debransare.

Proprietarii debransati sunt un culpa in primul rand.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
darida, utilizator
Iata cum va veti plati pagubele unii altora: apartamentele neincalzite au, desigur si apa oprita si tevile golite. Ce se va sparge sunt tevile comune pentru care raspunde Asociatia.
Cel pagubit se indreapta contra Asociatiei si primeste bani de la toti vecinii.
Dupa care este pagubit altul si primul plateste si el la randul lui.
Desigur Asociatia se poate indrepta la randul ei contra propietarului dar ma indoiesc de sansele de castig.

Ce puteti face este sa imbracati tevile in mansoane izolante de burete (se gasesc la magazinele de instalatii).
Eu am vazut pe viu ce inseamna folosirea lor intr-o cladire industriala incalzita doar partial si vi le recomand cu toata increderea.
E vorba chiar de tevile de apa dintr-un apartament neincalzit,nelocuit,cu ferestrele lasate deschise si cu apa neoprita,Inevitabilul s-a produs,iar cei afectati au ramas cu,,afectiunea".Despre asta e vorba.Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt provoaca condens. sabmardob68 sabmardob68 Locuiesc intr-un apartament la bloc. De curand apartamentul de dedesubt a fost achizitionat de un nou locatar, care nu locuieste insa acolo. Din cauza faptului ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)