avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt provoaca condens.

Locuiesc intr-un apartament la bloc. De curand apartamentul de dedesubt a fost achizitionat de un nou locatar, care nu locuieste insa acolo. Din cauza faptului ca apartamentul nu este incalzit a aparut condensul la mine pe parchet... de fapt este aproape un lac pe jos...

Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 11:18, 22 Decembrie 2013
Initial discutati amiabil cu proprietarul apartamnetului
In caz de nereusita,aveti varianta prevazuta de lege
L nr 230/2007 Art. 17 Dacă proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare altă persoană care actionează în numele său provoacă daune oricărei părti din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligatia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii.
Art. 18 În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,cu bună-ştiinÑă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,precum şi plata daunelor

Daca amiabil nu solutionati puteti contacta mediator,in vederea parcurgerii procedurii de mediere
Reglementările tehnice în construcţii şi habitat, (art. 10 din L 10/1995), sunt acte cu caracter de directivare, a căror aplicare este obligatorie în vederea asigurarii cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, prevăzute la art. 5 din Legea nr. 10/1995, Anexa la H.G.R. nr. 622/2004.

Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului
Anexa 1 Cerinţe fundamentale
3. Igienă, sănătate și mediu înconjurător
Construcțiile trebuie să fie proiectate și executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viață, o amenințare pentru igiena sau pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor, a ocupanților sau a vecinilor, nici să exercite un impact exagerat de mare asupra calității mediului sau a climei pe întregul lor ciclu de viață, în cursul construirii, utilizării, demolării, în special ca rezultat al oricărora din următoarele:
(g) prezența umidității în anumite părți ale construcției sau pe suprafețe din interiorul acesteia.

Ordin MLPAT nr. 222/N/2000 - "Normativ cadru privind detalierea conţinutului cerinţelor stabilite prin Legea 10/1995", indicativ NC 001 -99.
D1 Igiena aerului şi D3 Igiena higrotermica a mediului interior
Cel debransat este obligat sa asigure o sursa de caldura pentru a nu afecta igiena si sanatatea vecinilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
darida, utilizator
Problema nu este de la vecinul dv. prin apartamentul caruia trec totusi tevile verticale de caldura si care mentin o temperatura minima in camere, ci a constructiei blocului sau chiar a dv. daca nu va aerisiti incaperea respectiva.

Vina lui ar fi daca ar avea geamurile sparte si neinlocuite.

Eu am in bloc apartamente nelocuite de ani de zile, cu caldura pe calorifere oprita si nu am auzit ca vecinii acestor apartamente sa se planga de balti de condens pe podele si nici chiar pe pereti.
daca la un apartament de 3 camere coloane sunt numai la camera ce se intampla ?
problema este ca apartamentele invecinate consuma mai multa caldura pt a-si mentine confortul, deorece sistemul de incalzire a fost proiectat ca in toate camerele sa fie o temperatura de min 18 grade, ori ocamera fara incalzire are mult sub 18 grade si de aici incepe discutia pt ca peretii sunt mai reci
de altfel nici normele de aplicare ale ord 343 nu spune nimic in acest sens el referindu-se doar la elemente de incalzire si nu la confortul termic, o omisiune cred cu buna stiinta pt a incuraja montarea repartitoarelorcare au limita de temperatura de 5 grade
Conteaza si unde este amplasat apartamentul.
Un apartament situat intre etaje, chiar total debransat, va primi mai multa caldura indirecta de la vecini (pana la 70% din necesarul de caldura, conform studiilor), astfel ca temperatura sa interioara va fi mai mare decat cea rezultata din caldura oferita de tevi.

Un apartament situat la parter, ultimul etaj, coltul blocului, va primi mai putina caldura indirecta de la vecini, astfel ca temperatura sa interioara va scadea sub asa numita temperatura a "punctului de roua", "sansele" de a face igrasie, mucegai, condens este foarte mare. Un asemenea vecin poate sa iti provace reactii de condens in apartament.
Eu am vazut apartament situat la ultimul etaj, cu caloriferele inchise, cu repartitoare, proprietarul il tinea neincalzit pt ca nu avea chirias. Era negru de mucegai pe pereti.

LEGE Nr. 114 din 11 octombrie 1996 *** Republicată Legea locuinţei
Art. 2, lit. a) Locuinţă
Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Montare calorifere suplimentare annesis annesis Vecinul de la etajul 10 a montat calorifer pe tot peretele din dormitor, chiar si in balcon. Din pricina aceasta mi-a aparut mucegai in casa, dupa 26 ani de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite dintr-un imobil florentinadobre florentinadobre Buna ziua, as dori sa stiu daca proprietarii de apartamente nelocuite au obligatia legala de a incalzi aceste apartamente,avand in vedere ca cei care locuiesc ... (vezi toată discuția)