avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La asociația noastră admnistratorul a sigilat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ...

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, fara avizul RADET-ului. Administratorul a procedat corect?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:05, 12 Februarie 2023
Problema cu sigilarea caloriferelor a lust amploare si este generata de preturile tot mai mari si calitatea uneori inexistanta a agentului termic-vezi Bucurestiul
Pe de o parte administratorul de imobil,este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta executionala
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari respectiv presedinte de asociatie este factor decizional
Daca administratorul de imobil a sigilat caloriferele ,posibil sa fi primit obligatia din partea presedintelui de asociatoe la cererea proprietarului apartamentului
Totusi solutia sigilarii caloriferelor intr-un imobil de locuit in comun ridica multe probleme in special din partea proprietarilor apartamentelor invecinate si poate fi realizata respectand anumite dispozitii si parcurgand anumite etape
Daca furnizorul de agent termic accepta sigilarea caloriferelor, atunci ea se poate face. ,practic inseamna deconectare si este similara ca efect cu inchiderea caloriferelor daca existau repartitoare de cost.
ORDIN Nr. 91 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica*)
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODARIE COMUNALA
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 350 din 23 mai 2007

Art. 246. - Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debransarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;
c) să existe documentaţia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g);

d) solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.
Art. 248. - Furnizorul are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 246 şi 247 înainte de a emite avizul de deconectare.
(2) In cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul este îndreptăţit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.
Art. 251. - Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

Trebuiesc asigurate cerintele esentiale de calitate in constructii, prevazute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare. (identice cu cele din Anexa la Directiva Consiliului 89/106/CEE privind constructiile
Anexa1 pct 6.Economia de energie și izolarea termica
Lucrarea, precum și instalațiile de încălzire, ... trebuie astfel proiectate și construite, încât consumul de energie necesar pentru utilizarea lucrării să fie moderat, având în vedere condițiile climatice locale, FARA SA SE ADUCA TOTUSI ATINGERE CONFORTULUI TERMIC AL OCUPANTILOR!!!
Idem: Directiva 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor, pct. 8 și 9 din preambul (”confortul locatarilor” și ”ambianța climatica din interior”, Directiva 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice, pct. (20) din Preambul
Exista dispozitii exprese=Standardul SR 1907-2:1997 Instalatii de incalzire. Necesarul de caldura de calcul. Temperaturi interioare conventionale de calcul
1.1 Standardul stabileste temperaturile interioare conventionale de calcul pentru determinarea necesarului de caldura de calcul al cladirilor.
2.1 In Tabelul 1 se prevad temperaturile interioare conventionale de calcul pentru locuinte astfel: camere de locuit şi holuri 20 grade C, vestibuluri 18 gradeC, camere pentu baie, duşuri 22 grade C, bucătării 18 gradeC.
Exista o eroare de calcul provocata de sigilare/debransare.
Debransarea provoaca dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire, adica creste presiunea si debitul de agent termic in restul instalatiei in functiune.
Surplusul peste necesar se inregistreaza pe contorul de bloc si este platit de ceilalti consumatori de agent termic
Directiva europeana stabileste obiectivele care trebuie atinse de catre statele membre, lasand alegerea mijloacelor la latitudinea autoritatilor nationale.
Legiuitorul national trebuie sa adopte un act de transpunere in legislatia nationala prin care aceasta din urma va fi adaptata la obiectivele definite in directiva.
Actul de transpunere exista!!
Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si alte reglementari si standarde tehnice emise in temeiul legii, obligatorii pe intreaga durata de existenta a constructiilor.
SR 1907 stabileste acele temperaturi intrucat trebuie asigurate acel confort termic minm al ocupantilor cladirii.
In plus urmare sigilarii unor calorifere,respectiv inxistenta caldura intr-un spatiu dintr-un imobil de locuit in comun,se pot invoca prejudicii/daune ,lipsa confort termic din partea celorlati locatari invecinati
Conform Codului civil, orice fapta a unei persoane care aduce prejudiciu altei persoane arage raspunderea vonovatului Mai este si o alta problema juridica.
Vecinul care incalzeste apartamentul nu are nici o obligatie de plata pentru incalzirea indirecta a apartamentului care are sigilate caloriferele,pentru ca ar fi o plata nedatorata.
Orice locatar are dreptul ala temperaturile minime de confort.
Toate reglementarile tehnice din domeniul instalatiilor de incalzire prevad aceasta conditie,,iar reglementarile tehnice sunt obligatorii pe intraga durata de existenta a cladirii.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum de a intrat administratorul in acea proprietate ? Daca a facut asta cu acordul proprietarului, da, are voie sa opreasca caloriferele, daca nu locuieste nimenii acolo. Nu exista nici un temei legal, care sa oblige un proprietar sa incalzeasca locuinta nefolosita. Nu va luati dupa cei ce bat campii.

viorel77 a scris:

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, fara avizul RADET-ului. Administratorul a procedat corect?

Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2023
latka, utilizator
Are voie în timpul cât merge căldura, 15 ianuarie 2023?
Standarul SR 1907-2:1997 Instalaţii de încălzire. Necesarul de căldură de calcul. Temperaturi interioare convenţionale de calcul prevede la pct. 2.1 În Tabelul 1 temperaturile interioare conventionale de calcul pentru locuinţe astfel: camere de locuit şi holuri 20oC, vestibuluri 18C, camere pentu baie, duşuri 22C, bucătării 18C.
Ordinul 119/2014 privind normele de sănătate publică, art. 17, alin. 7 prevede media minima de 20 gr C, temperatura standard minima de confort la nivel international.

Nu are nici o importanta ce sistem de incalzire se foloseste.
Nu se poate face orice vor proprietarii.
Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, Anexa 1 Cerinţe fundamentale
3. Igienă, sănătate şi protecţia mediului
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor din cauza.
Temperatura minima de confort sau anticondens este diferita de temperatura antiinghet.
Temperatura antiinghet nu are ce cauta in locuinte, fiind prea scazuta.
Aceasta se numeste tehnic temperatură de gardă, (intre 5-12 grade C), folosita pentru protecţia utilajelor, instalatiilor şi materialelor, in spatiile cu activitate productiva intermitenta, (ex ateliere), conf. pt. 4.15, 4.16 din normativul I 13-02 privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală
Decizia Curţii Constituţionale nr. 740 din 20.09.2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 30 alin. (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006:
Potrivit art. 44 alin. (7) din Constituţie „
Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.“

De aceea, convieţuirea într-un condominiu implica anumite constrangeri şi limitari, astfel încat să nu fie afectate drepturile recunoscute de lege celorlalţi proprietari ai imobilului.
Totodată, conform L nr 196/2018 art 34
(2) Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale, cu
respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de
construcții de către autoritatea administrației publice competente, fără a pune în pericol
integritatea structurală a condominiului, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța clădirii sau a
altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor aferente acestora.

„Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.“

Debranşarea unuia sau mai multor consumatori de la serviciul public de alimentare cu energie termică implică o modificare a instalaţiilor de distribuţie a energiei termice aferente încălzirii, ceea ce afectează buna lor funcţionare şi implică „un dezechilibru hidraulic şi termic faţă de sistemul iniţial proiectat şi realizat“.
Conform practicii Curţii Constituţionale, (Decizia nr. 1/1995 şi altele), considerentele deciziilor Curţii Constitutionale au aceeaşi forţa obligatorie ca şi dispozitivul deciziei.
Are voie, nu vă luați după ce spun unele persoane care citează din niște norme de proiectare sau greșit din niște legi pe care nu le pricep. Faptul ca a închis toate caloriferele și le-a sigilat nu se cheamă debranșare. Și dvs. puteți să vă închideți câte calorifere doriți, ca să consumați mai puțin.

Nu veți afecta structural nimic și nu veți prejudicia nici un milimetru din proprietatea comună. :))

viorel77 a scris:

Are voie în timpul cât merge căldura, 15 ianuarie 2023?

Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea confortului termic al apartamentelor bteodor bteodor As dorii sa stiu care este temperatura ce se considera a reprezenta confortul termic al apartamentelor aflate in blocuri cu centrala proprie , care este data ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite dintr-un imobil florentinadobre florentinadobre Buna ziua, as dori sa stiu daca proprietarii de apartamente nelocuite au obligatia legala de a incalzi aceste apartamente,avand in vedere ca cei care locuiesc ... (vezi toată discuția)