avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hotarari pronuntate pe noul cod penal de ICCJ
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hotarari pronuntate pe noul cod penal de ICCJ

Stimati colegi avocati,

As propune sa mentionati daca la ICCJ sau chiar la nivel de curti de apel aveti cunostiinta de pronuntarea unor hotarari judecatoresti pe noua lege, pe noul cod penal.

Ar fi bine sa vedem cum apreciaza instantele aplicarea legii penale mai favorabile.
Cred ca si linkurile ar fi utile.

Nu ma refer la situatia in care exista situatia ca in noua lege maximum special este mai redus decat pe vechea lege intrucat acolo situatia juridica este clara.

Spre exemplu, amanarea executarii pedepsei pare sa fie mai nefavorabila fata de suspendarea conditionata a pedepsei.
De asemenea, cum considera instantele aplicarea suspendarii pedepsei sub supraveghere pe noul sau vechiul cod, care lege o considera mai favorabila.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Este bine de stiut si ooperat pentru avocati.
La Suceava am inteles ca s-au amanat toate procesele...ca avocati nu stiau sa faca apararea pe noua lege sau pe noua lege favorabila...

Din ce am studiat eu referitor la aceasta problema, intre amanarea aplicarii pedepsei si suspendarea conditionata din vechea reglementare, ultima pare sa fie mai favorabila, prin prisma conditiilor de acordare, astfel nu exista limita legala a pedepsei pentru a o aplica, limita pedepsei aplicate este mai ridicata, obligatii mai putine, conditiile privind antecedentele sunt mai putin restrictive, practic singurul lucru prin care pare mai favorabila legea noua, este termenul de incercare.
Prin prevederile LPACP, potrivit art.15 alin.1(" Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal"), putem deduce ca si legiuitorul prezuma ca vechea reglementare ar fi mai favorabila.
Cat priveste, suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, daca s-ar putea aplica potrivit ambelor coduri, legea penala mai favorabila, ar trebui sa se faca raportat la prevederile art.16 alin 2 din LPACP(" Pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei conform art. 5 din Codul penal, instanţa va avea în vedere sfera obligaţiilor impuse condamnatului şi efectele suspendării potrivit legilor succesive, cu prioritate faţă de durata termenului de încercare sau supraveghere"), analizand, se observa ca actualul C.P. instituie obligatie noua , care nu era in vechiul cod, "munca in folosul comunitatii",plus ca elimina reabilitarea de drept care intervenea dupa trecerea termenului de incercare, astfel in condiţiile art. 98 din noul C.P. termenul de reabilitare începe să curgă de la expirarea termenului de supraveghere, iar expirarea termenului de supraveghere nu pune însă capăt măsurilor de siguranţă şi obligaţilor civile în măsura în care acestea nu au fost executate, iar pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi poate continua după expirarea termenului de supraveghere.Ca o concluzie, tot vechiul cod pare mai favorabil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept letty letty Buna ziua, am si eu o intrebare : Am o condamnare cu suspendare de 3 ani, cu termen de incercare de 6 ani din 2009 la care reabilitarea de drept intervine dupa ... (vezi toată discuția)
Reabilitat de drept ContSters303104 ContSters303104 Buna ziua, In anul 2011, pe 24 martie, am fost condamnat la 5 luni cu suspendare. Sentinta a ramas definitiva la curtea de apel pe 26.iunie.2011, 2 ani cu ... (vezi toată discuția)
1,6 ani cu suspendare. GYOGYO GYOGYO Buna seara.Va rog sa ma ajutati la o problema.In februarie 2013 prin hotarare de la curtea de apel, am primit 1ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare si 3 ... (vezi toată discuția)