As dori daca pot sa fac contestatie la o amenda pe care am primit-o pentru ca am trecut printr-un loc nepermis,o sa va explic contextul in care am luat aceasta amenda:
S-a intamplat pe Bd Milea,Bucuresti,vizavi de intrarea in complexul Cotroceni Business Center(fosta Apaca),pe unde traversam eu traverseaza in fiecare ora cel putin 10 persoane,este o portiune din gardul dintre liniile de tramvai care lipseste,si pe acolo trec constant masini si pietoni.Evident am traversat dupa ce m-am asigurat in stanga si dreapta ca nu vine nicio masina,in asa fel incat in stanga prima masina care se vedea era la mai mult de 500 de metri,dupa mall AFI erau oprite la stop cred pe partea cealalta,oricum foarte departe,asta fara exagerare,in dreapta eram imediat langa intersectie la vreo 20 de metri si era verde,deci din partea aceea nu venea nicio masina,eram singur cuc pe strada puteam sa ma opresc in mijlocul strazii sa dansez cred...am vazut dinainte sa traversez masina politiei de la circulatie,dar stiind ca in 2 ani si ceva de cand lucrez in zona respectiva,nenumarate persoane trec pe acolo chiar si atunci cand sunt politisti,nu mi-am facut nicio grija,in sinea mea gandeam ca nu au ce sa spuna ca nu am incurcat in niciun fel circulatia,strada era practic goala,nu am pus in pericol integritatea mea sau a altor participanti la trafic.ajuns pe partea cealalta a strazii,am vazut ca unul dintre ei se apropia,si "jmechereste" il intreba pe celalalt daca vrea shaorma sau kebab:))acolo fiind o shaormerie...vrajeala,se gandeau ca poate fug...si a venit inspre mine,eu apucasem sa intru pe poarta la Apaca,mergand normal,fara sa-mi treaca prin cap ca el venea spre mine de fapt,nu la shaorma:))l-am auzit strigand : Domnul in rosu,puteti sa va opriti?m-am oprit..ma gandeam ca imi tine vreun pomelnic de sfaturi sa nu mai trec pe acolo...s-a prezentat,mi-a strans mana : Agent Pufu Gheorghe de la circulatie! la care i-am raspuns : Pai eu sunt pe jos,cu ce sa va ajut :)) mi-a spus apoi daca stiu ca locul prin care am trecut este un loc nepermis traversarii...i-am spus ca de 2 ani de zile trec sute de persoane zilnic si vad mereu politistii de la circulatie opriti acolo,dar niciodata nu am vazut sa se ia de cineva ca trece pe acolo,pentru ca desi poate parea prostesc,dar este un loc in care ai o vizibilitate foarte buna si te poti asigura ca treci in siguranta...in fine..nu a acceptat logica si scuzele mele...si am sfarsit cu o amenda de 85 de ron achitabila in 48 de ore,altfel se dubleaza...oricum am de gand sa o contestez pentru ca mi se pare o prostie..i-am si spus la sfarsit..Rau am ajuns in tara asta,chiar in halul asta a nesimtirii am ajuns de se dau amenzi pentru orice,ati vazut foarte bine in ce conditii am trecut,ca sigur erati geana pe mine de m-ati "racolat" imediat,ca nu era nici dracu pe strada nici in stanga nici in dreapta si ca nu am impiedicat in niciun fel buna circulatie...
OUG195
Art.72. - (1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
Pierdeti vremea cu contestatia, platiti 1/2 daca va mai aflati in termen si apoi traversati strada numai prin locuri special amenajate si semnalizate corespunzator iar in lipsa acestora pe la coltul strazii dupa ce v-ati asigurat ca o puteti face fara pericol ptr dvs. si ceilalti participanti la trafic.;)
Nu bag mana in foc ptr nimeni dar sunt convins spre suta la suta ca nu detineti un permis de conducere. Corect?:yes:
Culmea am si permis de conducere:)punctul (3) cel putin din punctul meu de vedere este interpretabil...eu vad si asta o varianta,in localitati in zone unde nu exista locuri special amenajate si semnalizate corespunzator poti trece daca te-ai asigurat si nu este niciun pericol pentru tine sau ceilalti participanti la trafic...cum strada era complet goala in momentul in care am trecut eu..cel putin in categoria "fara a pune in pericol pe ei sau pe ceilalti participanti la trafic" ma incadrez de departe...cat despre portiunea aceea din gard care lipseste,cred eu ca e de datoria celor de la Administrarea drumurilor sa nu existe locul ala prin care atat pietonii cat si masinile trec nestingheriti.
punctul (4) nu are nicio relevanta cu ceea ce mi s-a intamplat mie...am citit si eu inainte sa va adresez intrebarea articolul 72...o alta chestie pe care as vrea sa o subliniez este referitoare la "Avertisment"...art 95 alin (3) Avertismentul se aplica in cazul in care prin incalcarea normei rutiere nu se pune in pericol siguranta circulatiei...mie de ce nu mi-a dat doar un simplu avertisment avand in vedere ca sunt la prima abatere de genul,mai ales ca nu am pus in pericol pe nimeni,nici macar pe mine,strada era complet goala,fapt confirmat si de politisul care mi-a dat amenda...
PS:nu bag mana in foc pentru nimeni,dar este adevarat ca nu aveti niciun fel de pregatire legala in spatele sfatului pe care mi l-ati oferit?:))pentru ca am asa o convingere personala,ca sunteti o persoana care doar a dat pe google la contraventii codul rutier,si interpretand intr-un singur fel paragrafele respective,v-ati gandit ca singura optiune e sa platesc amenda..corect?:)
Abuz in functie
duta_ionut
X-(AZI AM FOST SANCTIONAT INTR-O INTERSECTIE IN CARE PENTRU STRADA DIN CARE IESEAM NU AVEAM SEMAFOR AM FOST SANCTIONAT CU AMENDA DE 70 LEI PENTRU TRECEREA PE ... (vezi toată discuția)