avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajare casa cumparata in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajare casa cumparata in rate

Buna ziua,

Am fost casatorit din noiembrie 2008 pana in septembrie 2009. In martie 2009 am achizitionat un apartament in valoare de 130.000 de euro cu plata in rate, respectiv in aproximativ 8 ani.

In octombrie 2010 s-a pronuntat divortul fara partaj, iar in 2013 am introdus partaj asupra apartamentului. Mentionez ca eu platesc ratele la casa din timpul casatoriei, deci si dupa pronuntarea divortului, in prezent mai ramand aproximativ 4 ani de plata.

In urma incheierii de admitere in principiu, instanta a dispus o cota de 80% in favoarea mea si o cota de 20% in favoarea fostei sotii.

Doresc sa va intreb:

1. La ce valoare se va stabili acest procent? Din valoarea actuala sau din valoarea initiala de achizitie?

2. Daca cei 20% se aplica din valoarea actuala, instanta va tine cont de eu am platit ratele pana acum si ramane sa le platesc si in continuare?

3. Cei 20% se compenseaza cu 20% din valoarea totala a apartamentului? Sau cum se pot compensa?


Va multumesc pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:53, 12 Februarie 2014
1. La valoarea din expertiza, de ce ati facut expertiza? Ati facut, nu?
2. Nu inteleg intrebarea, instanta va tine cont de asta la atribuirea bunului daca l-ati cerut.
3. Nu inteleg ce cu ce sa se compenseze? 20% din valoarea apartamentului cu... 20% din valoarea apartamentului? Explicati putin.
Se partajeaza la valoarea la data partajului. Trebuia inclus in cererea de partaj si creditul, de asemenea trebuia sa cereti sa se tina cont ca ati platit creditul si pana acum.
AVLIL a scris:

1. La valoarea din expertiza, de ce ati facut expertiza? Ati facut, nu?
2. Nu inteleg intrebarea, instanta va tine cont de asta la atribuirea bunului daca l-ati cerut.
3. Nu inteleg ce cu ce sa se compenseze? 20% din valoarea apartamentului cu... 20% din valoarea apartamentului? Explicati putin.



1. Expertiza a fost dispusa in cauza de catre instanta. Urmeaza a se intreprinde.
2. Compensarea sa se faca cu cei 20% sulta ce ar trebui sa o platesc fostei sotii. Cu alte cuvinte, daca ce trebuie sa datorez ca sulta, se va compensa cu ce am platit din 2010 pana in prezent si cu cei mai am de platit pana-n 2018.

Trebuie sa mentionez ca nu este vorba de un credit, ci doar de o plata in rate a pretului apartamentului.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
AndreiCr, utilizator
E-he-hei... mare problem. Mai bine stati de vorba cu avocatul pentru asta, ca depinde cum ati formulat cererea de chemare in judecata.
Foarte mult a primit sotia in cazul in care e vorba despre o plata in rate a pretului catre vanzator direct.
Oricum, ce aveti dv. sulta de plata catre sotie nu se poate compensa cu ce ati platit deja altei persoane in baza altei datorii. Cum se compenseaza datorie cu datorie? Nu inteleg?

Ar fi trebuit tinut cont pana acum de sumele platite.
Daca sotia nu a contribuit cu nimic de ce sa ii platiti o sulta de 20% din valoarea apartamentului?Era mai bine daca la cununia civila ati fi ales separatia de bunuri,adica fiecare cu bunurile sale fara cote -parti comune.

Alte discuții în legătură

Partaj/lichidarea regimului matrimonial siteavu siteavu Buna ziua, am un proces de partaj pe rol; instanta mi-a dat pe fond 80% din apartament mie si 20%fostei sotii; avand in vedere ca apartamentul este luat in ... (vezi toată discuția)
Pot prelua rata pe mine daca raman in casa? MarianG111 MarianG111 Buna ziua. Avem o casa de impartit cu rata ipotecara inca 20.000 euro . Doresc sa dau la partaj si sa raman eu cu casa , dupa terminare si stabilirea sultei , ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort gagione gagione am divortat de fosta sotie.minora a ramas la mine. hotararea este definitiva si irevocabila.am un apartament ipotecat la banca de doi ani de zile si sunt ... (vezi toată discuția)