avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie rude grad I
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie rude grad I

Buna ziua
Problema mea este urmatoarea:
Bunica mea din partea mamei ii face sorei mele cvc pentru apartamentul pe care il detinea,decedeaza iar sora mea vinde apartamentul.
La momentul acela tatal meu ii supune sorei mele ca apartamentul pe care il detine mama lui ( in alta localitate) la momentul la care va deceda ea acel bun sa-mi revina mie.Intre timp tata decedeaza,se face succesiunea dupa el ( mama,sora si eu)pe apartamentul in care am locuit toti.La cativa ani decedeaza si bunica din partea tatalui si firesc urmeaza succesiunea dupa ea ( mostenitori legali eu si sora mea),se dezbate succesiunea si sora mea imi spune ca daca ii dau jumate din costul acelui apartament nu mai are pretentii materiale vis-a-vis de apartamentul din Bucuresti unde eu stau cu mama inca in viatasi unde are si ea cota de 1/8.
Intrebarea mea este : daca la momentul acesta fac un act de donatie cu mama si cu sora mea este ok?
Ma gandesc la acest lucru deoarece ca orice om am obligatii financiare si nu dispun de bani pentru a face vanzare cumparare cu ele( este vorba de impozitul pe transfer pe care in cazul donatiei nu l-as plati.
Doresc acest lucru deoarece sora mea nu prea este o persoana in care sa am mare incredere ( este invatata cu bani si ma pot astepta sa-mi ceara si de data asta),iar eu nu mai am de unde sa scot bani ,traiesc ca orice om din salariu si imi este destul de dificil.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:37, 7 Februarie 2014
Nu donatie, faceti partaj caci si acesta este scutit de impozit, se cedeaza cotele detinute din bunuri conra unei sulte,adica unei sume de bani.
Ok,partaj intre mine mama si sora?
Problema mea este ca dupa decesul mamei( are o varsta si din pacate o sa vina si acea vreme) sora mea sa nu vina cu idei.Vreau sa ma asigur ca nu voi mai avea probleme,nu ma gandesc decat sa stau linistita si sa dispun cum cred de cuviinta de casa,nu se pune problema ca vreau sa o vand,doar sa am liniste.
Sora mea mi-a spus ca nu vrea bani( asta zice deocamdata) iar mama nici atat nu are pretentii materiale.
Si daca fac partaj,la decesul mamei nu poate sa ceara bani din cota ce ii revine?
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
vicar, utilizator
Prin partaj va puteti regla tot. Mergeti cu actele la notar si expuneti problema.
Deci pot sa stau linistita
multumesc d-na notar
Nu prea puteti regla nimic referitor la ce lasa mama dv. daca si la asta va referiti, asa mi-a parut.
Trebuie facut partaj cu atentie la sulta de plata, data de plata, cu posibilitatea compensarii dupa decesul mamei si fara a fi o impoartire a mostenirii viitoare lasata de mama... dificil.
Nu prea as recomanda, mai bine ati pastra o carte in mana, depinde si de cat timp a trecut de la fiecare deces pe care ni l-ati spus...

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare / donatie gabiorasanu gabiorasanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire rrizou rrizou Buna ziua Help!!! Lipsesc din tara de 22 de ani si am parere de lucruri numai ca vizitator. Sint in judecatorie cu fiica de la al doilea soti al mamei ... (vezi toată discuția)