avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicare lege penala mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicare lege penala mai favorabila

buna ziua
pt aplicarea FACULTATIVA a legii penale mai favorabile detinutul trebuie sa faca cerere catre instanta in care sa solicite analizarea acestui aspect? sau instanta este sesizata din oficiu de catre comisiile de penitenciar (i e comiisiile ce au fost constituite special pt analizarea aplicabilitatii noului cod penal la nivel de fiecare penitenciar)
multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:58, 22 Februarie 2014
nu se mai aplica legea penala facultativa in noul cod, a fost scoasa, aceasi problema este discutata aici
www.avocatnet.ro/content/for...
in momentul de fata cine a fost condamnat pe vechiul cod si nu are peste maximul noii pedepse nu beneficiaza de nici o reducere
va multumesc pt raspuns si pt link
detinutul are posibilitatea sa se adreseze cu cerere de aplicare a legii penale mai favorabile direct la instanta de judecata .
poate comisia din cadrul penitenciarului a interpretat gresit prevederile noului cod, sau poate ca judecatorul de la instanta are alta opinie fata de cea a comisiei.
unele comisii i-au in calcul (si pe buna dreptate parerea mea) atat recidiva cat si infractiunea continuata iar instantele de judecata nu i-au in calcul decat maximul pedepsei ca si cuantum fara a tine cont de agravante.
e de incercat parerea mea.
credeti ca poate dauna o astfel de cerere? adica in principiu nu ar putea fi decat admisa sau respinsa, insa poate avea si alte efecte?
in aceeasi cerere sa fie facuta si mentiunea art 598 lit d din NCPP? ar ajuta?
va multumesc frumos,

Alte discuții în legătură

Noul cod de procedura penala catalinp11 catalinp11 as dori sa stiu care sunt cauzele de neaplicare a legii penale mai favorabile in cazul unui detinut condamnat pentru inselaciune si aderare la grup ... (vezi toată discuția)
Comisia de liberare conditionata ManuelaPalmatu ManuelaPalmatu Intr-o luna, sotul meu va avea comisia de liberare conditionata. A avut o pedeapsa de 1 an cu executare prin contopirea a doua pedepse: prima de 1 an si 8 luni ... (vezi toată discuția)
Cum se face contestatia la mandatul de executare liviu9a liviu9a am primit 3 ani si 6 luni pt inselaciune din care am executat 1 an si 3luni ... as dori sa stiu care e procedura dupa noul cod penal .... ce tre sa contina ... (vezi toată discuția)