Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns la o antrebare va rog.In urma cu vreo luna am facut o greseala si am baut patru beri si ma-m urcat la volan caci nu e o scuza dar fiind o distanta de doi kilometri am zis ca merge dar ginionul a facut sa ma opreasca politia si ala am fost,gasindu-mi o alcoolemie de 0,8 in sange.La aceasta abatere am auzit cati face dosar penal si puscarie de la 1-5 ani.Intrebarea mea este daca nu ai avut niciodata probleme cu legea in 36 de ani si nici in 14 ani de cand conduc si profesez aceasta meserie de conducator auto nu am avut niciodata suspendat permisul auto,ma intreb daca sar ajunge la asa ceva si cand as putea sa-mi recapat permisul pentruca este singura sursa de venit cu doi copii,chirie si o rata la banca.Stiu ca am facut cea mai mare gafa in 36 de ani nu neg asta va multumesc.Va rog sa mai imi spuneti si daca noua modificare in codul penal ma ajuta.
Noul cod penal incrimineaza fapta raportat la alcoolemia de la momentul prelevării mostrelor biologice, mai departe intelegeti si dvs, daca va ajuta.
ART. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Dle Patrascu, o intrebare! :worthy:
Daca fapta a fost savarsita in perioada vechiului cod penal cum se judeca, dupa vechiul sau dupa noul cod penal?
Adica, NCP prevede ca nu se mai face recalcularea dar daca se aplica legea mai favorabila se mai poate cere recalcularea? Asta nu prea inteleg eu!:sorry:
Pentru ca in ambele situatii daca imbibatia alcoolica in sange este peste 0,8 tot se anuleaza permisul.
Nu va pot spune exact ceva, nu am discutat inca in concret cu organele de urmarire penala pe aceasta situatie,in mod firesc ar trebui sa se aplice legea mai favorabila, situatiile create cu intrarea acestor coduri in vigoare si atator legi, este fara precedent in Romania, vor aparea multe interpretari, nimeni nu stie precis ceva, decat daca este stipulat clar, in Legea de punere in aplicare, cu timpul insam, o sa ne lamurim.