avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... transformarea unui SRL in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

transformarea unui SRL in asociatie

Stiu ca nu este o formulare corecta, dar vroiam sa fie cat mai usor de inteles. Am un SRL. Doresc sa modific forma juridica de organizare din SRL in asociatie.

Stiu ca sunt permise schimbari din SRL in SA sau cooperatie, si invers. Dar nu am gasit pe internet nimic despre transformarea unui SRL in asociatie (organizatie nonprofit).

Cine a mai facut asa ceva sau are cunostinta cum se poate face asa ceva este rugat sa ma ajute. O asemenea portita cred ca reprezinta o oportunitate extraordinara pentru toate firmele mici si fara resurse multe pentru evitarea impozitului minimal care intra in vigoare de la 1 mai 2009.

Din punct de vedere fiscal am studiat problema foarte bine si avantajele sunt atat de multe incat nu vreau aici sa intru in detalii.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:39, 8 Iunie 2011
Singura solutie este sa dizolvati voluntar societatea si s-o radiati din registrul comertului , iar ulterior , sa infiintati o asociatie .Transformarea unui srl in asociatie nu este posibila.
Cea mai buna solutie este cea indicata de colegul meu ... dizolvati societatea si apoi infiintati un ONG
Cele 2 entitati sunt reglementate de 2 legi diferite (incompatibile) care nu prevad posibilitatea conversiei din SRL in asociatie non-profit.

Poti face in felul urmator. (Destul de complicat, dar daca SRL-ul are active importante, merita)

1. Infiintezi Asociatia.
2. Cesionezi partile sociale detinute de tine in favoarea asociatiei;
3. Dizolvi si lichidezi SRL-ul iar activele le transferi asociatiei.
Astfel asociatia devine proprietara intregului patrimoniu al SRL.

Daca SRL-ul nu are active, poti infiinta asociatia separat si poti dizolva societatea separat.

Alberto Kurtyan
Va multumesc frumos pentru sfaturi. Dintre toate cel mai mult mi-a placut raspunsul D-lui Alberto Kurtyan pentru faptul ca si-a motivat raspunsul ( cele 2 legi incopatibile), cat si pentru solutia propusa.

Scopul meu era sa evit cumva noile prevederi ale codului fiscal de a plati impozit minimal raportat la cifra de afeceri aferenta anului trecut. mentionez ca anul trecut am avut o cifra de afaceri relativ mare, dar care s-a datorat catorva importuri de masini ocazionale. Tinand cont de faptul ca din luna octombrie nu am mai adus nici o masina, nu imi convine sa platesc acest impozit minimal care in cazul meu se ridica la o suma destul de serioasa. Stiu ca cea mai simpla metoda este lichidarea si dizolvarea SRL-ului, dar din cate stiu eu daca sunt mai multi de 1 asociat, atunci trebuie neaparat sa intervina si un lichidator, care creste nejustificat din punctul meu de vedere costurile. In acest moment cea mai ieftina metoda pe care o vad este in 3 pasi : 1 ) suspendarea temporara a activitatii incepand cu data de 1 mai 2) anul viitor unul din asociati cedeaza partile sociale celuilalt asociat 3) urmeaza lichidarea si dizolvarea srl-ului, care am inteles ca este mult mai usoara si mai ieftina, si nu implica un lichidator, in cazul in care SRL-ul are un singur asociat.


Stiu ca este usor offtopic, dar scriu aici si continuarea. O asociatie tot doresc sa fac, cu un minim de 20-30 de membrii fondatori. Din cate am inteles un ONG ofera foarte multe avantaje pentru vremurile grele de criza pe care le traim. Am insa o nelamurire cu privire la OG 26/2000.

La ce se refera " interesul lor personal nepatrimonial" din aliniatul 1 articolul 1?
Dar "persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial" din aliniatul 2 articolul 1 ?
Chiar asa incepe ordonanta :

"
Art. 1.
(1) Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile prezentei ordonante.
(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial."


Am citit din scoarta in scoarta toata ordonanta. Am citit si Codul fiscal. Nu am gasit nicaieri o definitie clara. Pe unde imi recomandatii sa mai caut ca sa gasesc o definitie legala ? Sau nu este nicaieri, tocmai pentru a crea o portita de scapare prin care o asociatie poate aduce profit membrilor ? In codul fiscal este mentionat acordarea de dividende asociatilor ( nu stiu acum precis ce articol, dar voi cauta).

Va multumesc inca odata pentru ajutorul acordat. Si anticipat pentru clarificarile la ordonanta 26/2000.
Interes personal nepatrimonial inseamna ca nu vei primi dividende de la asociatie sau vreo suma cu titlu de venit.

Asociatia poate avea scop protejarea intereselor personale sau de grup, poate fi de utilitate publica sau de interes strict privat.
Poate avea cam orice obiect de activitate, non-profit sau economica.
Pentru partea economica, asociatia va tine contabilitate si va plati impozit pe profit 16%.

Dar, intr-adevar, nu va plati impozit forfetar minim.

Dar poti fi salariat, desi impozitul pe salarii este foarte mare.

Nu stiu nici o metoda prin care sa poti profita dintr-o asociatie non-profit.
Poate cu exceptia incheierii unui contract de prestari servicii cu asociatia si sa incasezi bani pentru prestatie (consultanta ... management ... servicii diverse, etc.)
SAu poti primi indemnizatie de manager al asociatiei.
La toate acestea platesti 16% impozit pe venit platibil o data pe an (de catre prestator) sau anticipat (de asociatie, in numele prestatorului) dupa cum alegi. Eu iti recomand sa retii totul o data si sa il platesti anticipat, lunar.

Deci ... daca ar fi sa fac o comparatie intre SRL si asociatie prin prisma impozitarii ...
mai bine faci o asociatie.
1. Platesti impozit pe profit 16%.
2. Poti scoate banii pe prestari servicii (sau indemnizatie) la care mai platesti 16% (ar fi echivalentul dividendelor, conform comparatiei).

Astfel, poti face orice activitate ca la SRL doar ca vei purta denumirea de asociatie.
Cu autorizatiile este foarte simplu ... pur si simplu copiezi declaratiile pe proprie raspundere de la ORC cu antetul tau si le trimiti la cele 4 autoritati. Nu exista reglementari specifice de autorizare ale asociatiilor. Asa esti acoperit.

Mai exista o posibilitate, pe care eu nu am explorat-o pina acuma, recunosc.
Cooperativele. Dar va trebui sa ma interesez. Se inmatriculeaza tot la ORC.
Daca sunteti asociati mai multi, va trebui sa lucrati pe incredere ... cu contracte de prestari servicii.

In caz de neintelegeri, nici un asociat nu isi va putea retrage aportul la asociatie (care de fapt este donatie catre asociatie). Cu exceptia faptului ca poate pastra proprietatea bunurilor aportate iar banii vor fi creditati asociatiei.
Hmmmm ... daca ma gindesc ... vad ca sunt solutii si cu asociatiile.
PUtin mai peste mina ... dar merge.
Completarea obiectului de activitate se va face doar la Judecatorie.

Pentru o asociatie ai nevoie de cel putin 3 membri: presedinte, vicepresedinte, secretar.
Patrimoniu minim: 600 RON, chitanta de la banca.
Caziere fiscale pentru asociati, de la Administratia Financiara.
Buletine.
REzervare denumire de la Min. Justitiei (Str. Apolodor)
19 RON taxa timbru.
O cerere tip de la arhiva.
Act constitutiv si Statut 3 originale, 3 copii atestate la avocat.
.....................................................................
Gata ! Asta-i tot.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
ContSters51068, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Asociatie - comercializare reviste religioase ptr autofinantare miraj miraj buna ziua o asociatie de tip religioasa comanda reviste la tiparit-o Tipografie oarecare- si apoi sa le distribuie prin vanzare(tarabe, chioscuri,etc). pot ... (vezi toată discuția)