avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare absolvent studii superioare aflat in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare absolvent studii superioare aflat in somaj

Buna ziua,

Doresc sa angajez un absolvent de studii superioare (absolvent in vara 2013), care in prezent se afla in somaj pana la sfarsitul lui februarie.

Prima intrebare ar fi daca este vreo diferenta intre daca il angajez cat inca se afla in somaj sau daca il angajez ulterior, dupa ce termina somajul. Ma intereseaza din punctul de vedere al facilitatilor primite de la stat.

A doua intrebare: Am inteles ca daca este absolvent de studii superioare, primesc de la stat 1.5xISR=750 ron. Daca il angajez cu salariul minim pe economie pe cartea de munca, 850 ron, cat va trebui efectiv sa platesc eu statului si cat ii va ramane angajatului net?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 11 Martie 2014
Art. 80 din Legea nr.76/2002:
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:

a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

Art. 82
În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Art. 83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Abrogat.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor


Art. 85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca nu este nici o diferenta daca il angajez din somaj sau daca il angajez ulterior, cu conditia sa nu treaca 12 luni de la data absolvirii.

Ma puteti ajuta si cu a 2a intrebare? Firma este noua, e prima data cand angajez pe cineva :)
Multumesc anticipat.
Nu conteaza ca este firma noua sua ca este rpima angajare, lege prevede ca , angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadra, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

in speta, 1,5 x 500 = 750 lei primiti lunar.

Calculul pentru un salariu 850 lei brut/luna gasiti aici:
[ link extern ]
Buna ziua,

Revin cu inca o intrebare. Banii acestia, 750 ron, sub ce forma ii recuperez? Ii primesc lunar sau se scad din taxele si impozitele pe care le am de platit? E cineva aici care a facut chestia asta, sa imi spuna practic cum este?

Multumesc
Banii va intra lunar in contul pe care l-ati declarat in conventia incheiata cu AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare dupa studii indemnizatie angajator nae2012 nae2012 Buna seara. Am si eu o intrebare am inteles ca daca te angajezi dupa ce ai terminat studiile angajatorul primeste o anumita suma de bani...dar angajatul ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajator pentru angajarea cu contract munca loredana-elena90 loredana-elena90 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Momentan sunt studenta la master, anul I, zi (absolventa studii de licenta in 2013). In acest moment am contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)