avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare bunuri din succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare bunuri din succesiune

Va prezint urmatoarea speta:
A trebuit sa efectuam succesiune dupa defunctii nostri parinti. Din cei 4 succesori unul a refuzat sa se prezinte , motiv pentru care succesiunea s-a finalizat la judecatorie; nici aici al 4-lea succesor nu s-a prezentat.
Bunurile imobile au fost disputate intre cei prezenti, urmand ca ei sa plateasca sulta pentru cota parte a celui absent.
Absentul refuza in continuare orice dialog, motiv pentru care nu-I putem inmana sulta.
Intrebare: putem instraina prin vanzare partial sau total mostenirea fara sa ne fi achitat obligatia din Hotararea judecatoreasca? Repet nu din vina noastra.
Mentionez ca Hotarirea a fost definitive si irevocabila, este din anul 2006 si neatacata pana azi.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:42, 16 Februarie 2014
Buna ziua,
Puteti sa dispuneti de bunuri.
Daca au trecut 3 ani de la ramanerea irevocabila a sentintei, practic acel mostenitor nu mai are niciun drept la nimic prin prescrierea dreptului.
Daca totusi vreti sa ii dati partea puteti sa o consemnati la CEC pe numele lui.
Nu puteti instraina. Ori apelati la un executor, ii depuneti sulta intr-un cont la CEC si se consemneaza suma pe seama si la dispozitia creditorului, ori actionati in instanta sa constate ca dreptul la actiune al mostenitorului pt a executa silit pt sulta e prescris.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
De ce sa nu poata, pot si pot chiar sa nu-si plateasca sulta daca de 8 ani creditorul nu si-a cerut-o.
Actiunea in instanta sa constate ca dreptul la actiune al mostenitorului pt a executa silit pt sulta e prescris ar fi o solutie de abordat dar nu-mi dau seama cat de complexa e ca timp si costuri.

Eu spun ca e inutila, care-i interesul? Sa vina ala sa execute si se apara in contestatie pe prescriptie. Daca vreodata vreun executor ar avea intentia sa-i execute.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu sulta ion panaite ion panaite Buna ziua tuturor ! As dori si eu un ajutor va rog. Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soți a decedat foarte curând după divorț și partaj. cum poate vinde apartamentul celălalt soț? gro013 gro013 Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din ... (vezi toată discuția)
Se poate si mai rau de atat? Oanuk Oanuk Buna ziua! Am sa incerc sa fiu scurta, si la obiect: am avut o garsoniera, dobandita inainte de casatorie, si acum 1 an, am dat-o prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)