avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de concediere/sanctionare nelegala = o simpla ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de concediere/sanctionare nelegala = o simpla notificare fara efect juridic = termenul de prescriptie de 30/45 de zile nu mai opereaza

In cazul unei decizii de cocediere/sanctionare nelegala (deci care nu are un efect juridic) instanta de judecata nu mai poate admite intimatei (angajatorului) sau din oficiu exceptia prescriptiei dreptului contestatorului de a ataca in instanta in termen de 30/45 de zile respectiva decizie intrucat prin emiterea unei decizii de concediere/sanctionare nelegala rezulta ca angajatorul nu l-a concediat pe salariat si anume:
- termenul prevăzut de legal curge de la data comunicării deciziei în forma cerută de lege şi nu a simplei notificări
- angajatorul este obligat să emită decizie în forma şi condiţiile impuse de lege, în caz contrar operând nulitatea prevăzută de art. 78 din Codul muncii
- notificarea (decizia nelegala) este o clauză de dezicere de contract şi nu o desfacere unilaterală a contractului de muncă, astfel că cele două instituţii nu pot avea acelaşi regim juridic
- nefiind prevăzută de lege, notificarea din speţă nu poate produce efecte juridice

Prin urmare orice decizie de concediere/sanctionare nelegala poate fi atacata oricand doreste contestatorul.
Este parerea mea...personala.:training:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 9 Februarie 2014
In mare parte, este o parere care nu corespunde prevederilor legale in materie.
Consider ca si o astfel de Notificare trebuie atacata in termen legal (30 zile/45 zile!) pentru a se constata de catre instanta de judecata nelegalitatea desfacerii CIM-ului respectiv!
In codul muncii scrie ca decizia de sanctionare/concediere trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu elementele bla, bla, bla...
Orice decizie care nu cuprinde in mod obligatoriu elementele bla, bla, bla nu este decizie.
Deasemenea in codul muncii avem definitia concedierii care reprezinta incetarea contractului individual de munca (art. 58) ci nu definitia deciziei de sanctionare/concediere de genul:
Art. X
(1) Decizia de concediere reprezinta actul unilateral al angajatorului prin care acesta arata explicit ca doreste incetarea contractului individual de munca incheiat cu angajatul sau, chiar daca aceasta nu imbraca forma legala ceruta de lege.
(2) Decizia de concediere trebuie sa fie legala si temeinica.


Prin urmare angajatoru nu poate dovedii ca printr-o simpla notificare are intentia de a-l sanctiona/concedia pe salariat intrucat lege nu-i permite, astfel incat de la acea notificare sa inceapa sa curga termenul de 30/45 de zile.
Fiecare are dreptul la opinia sa! Aceasta este opinia dvs., a mea este alta!
Din care Codul Muncii citati?

Acel Cod al muncii nu se aplica in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediat cu art.248 alin.1 lit ''e'' din codul muncii nite nite Am fost concediat cu art.248 alin.1 lit ‘’e’’ din Codul Muncii. As dori sa stiu daca am dreptul la somaj sau la concediu medical. Va ... (vezi toată discuția)
Termen primire sanctionare in caz de concediere w0lfshad3 w0lfshad3 Angajatorul a luat cunostiinta cu incidentul printr-un referat pe 11.09, dar s-a autosesizat, trimitand convocarea in fata comisiei disciplinare de abia pe ... (vezi toată discuția)
Termen legal contestare decizie de concediere sabinna sabinna Va rog sa-mi spuneti, care este practica instantelor judecatoresti privind termenul de contestare a unei decizii de concediere, 30 de zile potrivit Codului ... (vezi toată discuția)